Her Yıl 12 Bin Kişi Ölüyor

Isparta Dişhekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, her yıl ağız kanserinden 12 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Nisan 2013 13:10
Her Yıl 12 Bin Kişi Ölüyor

40 yaşından sonra ve daha çok erkeklerde rastlanılan kanser türü; ne yazık ki ileri tanı yöntemlerine rağmen teşhis edilemiyor diyen Kartöz, ‘’Ağız kanserlerinin teşhis ve tedavisinde en büyük görev dişhekimlerine düşüyor. Rutin dişhekimi kontrolleri çok önemli’’ dedi.

Kartöz, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; baş ve boyun bölgesinde cilt kanserlerinden sonra görülen 2. kanser tipinin ağız kanserleri olduğuna dikkat çekti. Açıklamada; ‘’Ağız kanserlerinin görülme sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre vakaların %95’inden fazlasının 40 yaş üzerinde olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmesinin nedenleri arasında alkol ve sigara tüketimi gelmektedir’’ dedi.

Günümüzde ileri tanı yöntemlerine rağmen ağız kanserlerinin geç teşhis edilebildiğini kaydeden ve dişhekimlerine büyük bir görev düştüğüne dikkat çeken Isparta Dişhekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz; şöyle konuştu: ‘’Tanı ve tedavisi geciken hastaların yarısı yaşamlarını ilk 5 yılda kaybetmektedir. Ağız kanseri lezyonları belirgin klinik semptom ve ağrı ile kendini göstermemektedir. Birçok vakada klinik muayene de yetersiz olduğundan tanıda biyopsi kullanılması önerilmektedir. Bu yüzden dişhekimlerine önemli bir görev düşmektedir. Hastaların periodik muayenelerinde iyi bir anamnez ve ayrıntılı bir muayene erken teşhiste önemli rol oynamakta ve hayat kurtarmaktadır. Rutin dişhekimi kontrolleri de bu yüzden gereklidir. Bu anlamda Türk Dişhekimleri Birliğinin 28-31 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul’da gerçekleştireceği 101.Dünya Dişhekimleri Kongresi bilimsel programında dişhekimlerine konu ile ilgili bilimsel yenilikler sunulacaktır.’’

Dişhekimi Kartöz; şu belirtileri sıralayarak kamuoyunu ağız kanserine karşı dikkatli olmaya çağırdı: ‘’Ağızda geç iyileşen yaralar, lenflerde büyümeler, ağız yumuşak dokularının esneklik kaybı ve hareket zorluğu, kulak ağrısı, kanama, dişlerde hareketlilik, konuşma ve yutma güçlüğü, protez kullanmada zorluk ağız kanserlerinin klinik belirtileridir.’’

Dişhekimi Hüdayi Kartöz, Kanser Haftası nedeniyle yayınladığı açıklamasında ağız kanserlerine neden olan risk faktörlerini de sıralayarak kamuoyunu uyardı:

Alkol,Sigara ve diğer tütün ürünleri, Kötü beslenme, virüsler (Human Papilloma Virus; HPV), lökoplaki ve liken planus gibi kansere dönüşme riski taşıyan yumuşak doku lezyonları,Yumuşak dokulara ve dile temas eden kötü yapılmış diş restorasyonları, taşkın dolgular, hatalı kuron köprü restorasyonları, dil sırtını kesecek şekilde aşınmış diş dokuları,Tıbbi standartlara uygun olmayan dolgu ve protez malzemeleri (kron,köprü,estetik dolgu malzemeleri)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.