HES İnşaatında Çöp Rezaleti!

Köy okulunu şantiye yapan HES şirketi, köyü çöplüğe çevirdi. Doğayı da insanı da hiçe sayan projeye tepki var…

Yayınlanma:
HES İnşaatında Çöp Rezaleti!

Yusuf Yavuz
Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşaatı bitme aşamasına geldi. Ancak bölgenin zengin doğasını yok eden barajın suları altında kalacak olan Darıbükü köyündeki şantiyenin etrafa saçtığı pislik görenleri dehşete düşürüyor. Nehir kıyısındaki köy okulu binasını şantiye olarak kiralayan baraj şirketinin çalışanlarının evsel ve katı atıklarını gelişigüzel etrafa saçması tepki çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Temmuz 2012’de ‘Olumlu’ görüş verdiği projenin ÇED raporunda, ilgili yönetmeliğe uyulacağı taahhüt edilirken, ortaya çıkan tablo bu kadar da olmaz dedirtti.

HES ŞİRKETİ OKUL BİNASINI ÇÖPLÜĞE ÇEVİRDİ
Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünü sular altında bırakacak olan Kasımlar Barajı ve HES projesinin kapsayacağı alanda ağaç kıyımı başladı. Meşe, çam, çınar gibi türlerin ağırlıklı olduğu çeşitli meyve ağaçlarını da kapsayan binlerce ağaç özel bir şirket tarafından kesiliyor.
Ancak barajın yarattığı doğa katliamına bir de şirket çalışanlarının ortalığa saçtığı atıklar eklenince ortaya çıkan manzara tepkilere neden oldu. Darıbükü köyünün nehir kıyısında bulunan eski okul binası, üç yıl önce baraj şirketi çalışanları için şantiyeye dönüştürüldü. Burada yaşamaya başlayan inşaat çalışanlarının etrafa saçtıkları atıklar, okul bahçesinde, yok kenarlarında ve eski öğretmen lojmanının bulunduğu mekânın dibinde adeta çöp dağına dönüştü.

‘BU MANZARA İNSANA NASIL BAKILDIĞININ GÖSTERGESİDİR’
Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, yemek artıkları, plastik ve karton ambalaj atıklarını olduğu gibi etrafa saçıldığı ve bu atıkların üstünden kedi köpek gibi hayvanların dolaştığı belirtilerek, “Darıbükü köyünde ortaya çıkan bu manzara, yıkım projelerinin doğada yarattığı tahribatın yanında, o doğanın ortasında yüzlerce yıldır ‘çöp’ kavramıyla hiç tanışmadan yaşamış olan insanlara nasıl bakıldığının da bir göstergesidir. Yaşama gösterilen bu küstahlığın ve saygısızlığın yetkililerce görmezden gelinmesi ise kamu vicdanını yaralayan bir başka aymazlıktır” denildi.

‘ÇED UYGULAMASI YASAK SAVMAYA DÖNÜŞTÜ’
Kasımlar Barajı ve HES projesi için Temmuz 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED Olumlu’ kararı verildiği anımsatılan platform açıklamasında, “Baraj şirketinin projeyle ilgili ÇED başvurusunun 25 ve 26. Sayfalarında, inşaat aşamasında ortaya çıkacak atıkların nasıl bertaraf edileceğiyle ilgili sayfalarca taahhütlerde bulunuyor. Ancak ortaya çıkan bu tablo, ülkemizde yalnızca yasak savmak için yapılan ÇED uygulamasının içinin nasıl boşaltıldığının bir göstergesidir” ifadelerine yer verildi.

SORUMLULAR HAKKINDA GEREĞİ YAPILSIN
Köylülerin sağlığını hiçe sayan çöp rezaleti konusunda yetkililerin gereğini yapması talep edilen açıklamada, “Ülkemizin çevre karnesini dünyanın en kötüleri arasında sokan bu tür uygulamalara seyirci kalan sorumluların bir an önce idari ve hukuki yaptırımlara muhatap bırakılmasını talep ediyoruz” denildi.

HES ŞİRKETİ ÇED DOSYASINDA ATIKLAR HAKKINDA NE DİYOR
Kasımlar Barajı ve HES projesiyle ilgili ÇED başvuru dosyasının, atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili bölümünde, inşaat aşamasında Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uyulacağı belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor:

“Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 8.Maddesine uygun olarak bu atıklar, çevreye zarar vermeden bertarafını ve değerlendirilmesini kolaylaştırmak, çevre kirliliğini önlemek ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla ayrı ayrı toplanarak biriktirilecek ve gerekli tedbirler alınacaktır. Katı atıklar çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmeyecek, ağzı kapalı standart çöp kaplarında muhafaza edilerek toplanacaktır. Görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı araçlarla faaliyet sahibi tarafından ücrete mukabil Kasımlar Belediyesi’nin uygun gördüğü bir alana nakledilecektir. Evsel nitelikli atıklar içerisinde cam, plastik şişe ve naylon gibi değerlendirilebilir katı atıklar seçilecek ve değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda ayrı ve ağzı kapalı kaplarda biriktirilerek lisanslı geri dönüşüm firmalarına verilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.