HES ve Balık Geçitleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Hidroelektrik Santralleri ve Balık Geçitleri Çalıştayı" Isparta'da yapıldı.

Yayınlanma:
HES ve Balık Geçitleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hidroelektrik Santralleri ve Balık Geçitleri Çalıştayı”nın açılış töreni, Barida Otel’de gerçekleştirildi.

Isparta Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanı Ramazan Dikyar, SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. İbrahim Diler, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Talip Türcan, DKMP 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk ve Araştırmacı Yazar Yusuf Yavuz’un katıldığı Çalıştayda ilk kısımda açılış konuşmaları ve çağrılı tebliğlerin ardından akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve özel sektör katılımıyla oluşturulan çalışma gruplarında 4 oturum içinde;
- Akarsularda göç eden balıklar ve istekleri sunumu
- İdeal Balık Geçitleri Sunumu
- Balık göç yollarının bütünlüğünün sağlanması
- Örnek akarsular üzerinde modeller oluşturulması (ortak çalışma)
- Mevcut Akarsularda Balık Göç yolları ve iyileştirme
- Oluşturulan modellerin yönetmeliklerle uyumluluğunun değerlendirilmesi
- Geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve yönetmelikler
- Hidrolojik ve Ekolojik Koruma Yaklaşımları
konuları ele alındı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hidroelektrik Santralleri ve Balık Geçitleri Çalıştayı”nın açılış töreni, 25.06.2014 Çarşamba günü Barida Otel’de gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar VI. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, çalıştayın Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek hayırlara vesile olmasını diledi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar VI. Bölge Müdürlüğü hakkında bilgi verdi.

SDÜ Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Diler, hızlı nüfus artışına bağlı olarak yaşanan hızlı gelişme ve endüstrileşme sonucunda Türkiye’deki enerji açığının hissedilmeye başlandığını ifade ederek “Bugün elektrik enerjisinin %67’sini doğalgaz ve ithal kömür gibi yurtdışı kaynaklara bağımlı santrallerden sağlayan ülkemiz için yerli kaynaklarının kullanımının önemi büyüktür. Son yıllarda rüzgar ve jeotermal kaynakların enerji üretiminde kullanımına ilişkin yoğun çalışmalar yapılmakta olup bunlara yakın gelecekte nükleer enerji kullanımı da gündeme gelecektir.” dedi.

Konuşmasının devamında gelişmiş ülkelerin teknik hidroelektrik potansiyelleri hakkında bilgi veren Diler, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği açısından elverişli bir coğrafyaya ve iklimsel özelliklere sahip olduğunu söyleyerek “Türkiye’nin başlıca yenilenebilir enerji kaynaklarını arasında hidrolik, biokütle, rüzgar, biyogaz, jeotermal ve güneş enerjisi bulunuyor. Türkiye’de elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yalnızca %27 olup bu payın %24’ü hidroelektrikten karşılanmaktadır” diye konuştu.

Atlas Dergisi Doğa ve Çevre Koordinatörü Yusuf Yavuz ise suyun tüm canlılar için hayati önemini vurgulayarak enerjiye ihtiyaç olduğunu yalnız bu kaynağın sağlanması sırasında doğaya zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ramazan Çelebi de “Hidroelektrik Santralleri ve Balık Geçitleri” konusunda teknik bilgilerin ele alınacağı çalıştaydan elde edilen sonuçların çok önemli olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hassas Alanlar Daire Başkanı Ramazan Dikyar da doğal ve kültürel kaynakları koruma alanı ilan ederek korumaya çalıştıklarını ifade etti ve çalıştaydan elde edilen sonuçları raporlara yansıtıp ülkeye yaymayı planladıklarını söyledi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talip Türcan ise insanlığın doğa, tabiat kanunları düzeyinde yeryüzünü keşfettikten sonra hakimiyet kurduğunu belirterek bu hakimiyetle beraber yeryüzünün tüm kaynaklarının acımasızca sömürüldüğünü söyledi. Hes’lerin insanların acımasız tüketimine karşın çok masum enerji kaynakları olarak görüldüğünü vurgulayan Türcan, meselelere farklı bir gözle bakılması gerektiğini belirterek çalıştayın verimli geçmesini temenni etti.

Çağın en önemli hastalığının tüketim olduğunu vurgulayan Isparta Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan da insanların ihtiyaçlarının sonsuz olduğunu önemli olanın doğaya zarar vermemek olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum