Hıfzıssıhha’dan Sıcaklık Kararları

Bunaltan sıcakların yaşandığı şu günlerde İl Hıfzıssıhha Kurulu, sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz etkileyecek faktörleri önleme adına bazı tedbirler aldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ağustos 2012 13:05
Hıfzıssıhha’dan Sıcaklık Kararları

sparta’da son günlerde etkili olan sıcaklar özellikle riskli yaş grubundaki vatandaşları olumsuz etkilerken, İl Hıfzıssıhha Kurulu bu tür dönemlerde uygulanacak tedbirlere ilişkin bağlayıcı kararlar aldı.

Hava sıcaklığında oluşabilecek artışın nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağı, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken kurul toplantısında, bu durumda özellikle dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı,kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları,böbrek hastalıkları), sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü,depresyon ve uyku ilaçları) kullananların, alkol ve madde bağımlıları risk grupları olara sıralandı.

Bu doğrultuda, sıcak hava dalgalarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda şu kararlar alındı:

-Kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, özürlüler ve hamileler çalışma şartları açısından ayrıca değerlendirilecek gerekirse kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılabilecek.

-Hissedilen sıcaklık değerlerinin hayatın genelini olumsuz etkilemesi durumunda ise diğer kamu görevlileri için de çalışma şartları yeniden düzenlenecek.

-Aşırı sıcaklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına müdahale için il genelindeki tüm sağlık tesislerinde gereken tedbirler alınacak.

-Özellikle risk gruplarından kronik hastalığı bulunanlar ile yalnız yaşayan yaşlıların ve bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanda ziyaret edilerek konuyla ilgili olarak bilgilendirilmeleri ve gerekli kontrollerin yapılması, danışma hattı olarak SABİM'in 184 numaralı telefonunun kullanılması sağlanacak.

-Sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacak.

-Ev, otel, okul, hastane, işyeri, resmi-özel kamu kuruluşlarının alanları, halkın yemesi içmesi, eğlenmesi, spor yapması, gibi insan yerleşim ve çalışma yerleri ile gündelik yaşamıyla ilgili fiziki mekanların ilaçlanmasında izinli ve ruhsatlı firmaların dışında (Sağlık Bakanlığından izinli firmalar ve izinli ürünler kullanmak) ilaçlama yaptırılmaması, hizmet alımı yapan tüm resmi kurum ve kuruluşların konu hakkında gereken hassasiyeti göstermeleri sağlanacak.

-Sivrisinek ve haşerelerle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığından izinli ilaçların temin edilerek zamanında plan ve program dahilinde, şehir merkezi başta olmak üzere tüm çöp birikintileri, mahalle, köy, mezra vb. yerlerin sinek üremesi döneminde ilaçlanması sağlanacak. Bu konu ile ilgili olarak Belediye Başkanlığının, İl Özel İdaresinin, Sağlık Müdürlüğünün işbirliği ve koordinasyon yapmasına, Köy yaşam alanlarında bulunan hayvan barınaklarında ve mesire yerlerinde kene popülasyonunun azaltılmasına yönelik belediye mücavir alan sınırları içerisinde Belediye Başkanlığınca, belediye mücavir alan sınırları dışında ise il, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü denetiminde ilgili Köy Muhtarlığı tarafından gerekli ilaçlama çalışmaları yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.