Hurda Araç Teşviği Bekleyenlere Müjde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda teşviğinin 2014'te çıkabileceğini ancak Türkiye’de üretilen araçlardan satın alma yoluyla kredi imkanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ağustos 2013 11:37
Hurda Araç Teşviği Bekleyenlere Müjde

Bakan Nihat Ergün, dolardaki yükselişe ilişkin panik yapmaya gerek olmadığını belirterek, “Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları soğukkanlı açıklamalardır. Doların yeniden 1,90’lar seviyesine dönmesi zor değil” dedi.

Ergün, Habertürk TV’de dolardaki yükselişi değerlendirdi. Ergün, şunları kaydetti:

“Panik yaparsanız, olayları yönetme kabiliyetiniz kalmaz, onlar sizi yönetmeye başlar. Dolayısıyla, Merkez Bankası Başkanının yapmış olduğu soğukkanlı bir açıklamadır. Olayı yakından takip ediyoruz. Elimizde önemli kuvvetli argümanlar var. Bu gelişmeler karşısında elimiz kolumuz bağlı değil. Gerektiği zaman gerekli müdahaleleri yaparız, Yani, şimdilik faiz artırımı gibi bir argümanla hareket etmemize gerek yok, şu anda döviz rezervlerimiz bunları bloke etmeye yeterli, başka ilave argümanlarımız da var, günü geldiğinde devreye sokarız. Bu nedenle Türkiye’de piyasalardan bir miktar para çıkışı olabilir, bu da dövizin yükselmesine yol açabilir ama biz bunu kontrol altına alırız.

Olayı böyle kavramak lazım. Yoksa onun dışındaki atmosfer, bazen görüyoruz yorumlarda, yazılarda, işte bu bizi batırır, bu bizi çökertir. Geçmişte de gördük biz bunları. Halbuki ekonomi aktörlerinin ister sanayici olsun, oda başkanı olsun, köşe yazarı olsun, siyasetçi olsun, soğukkanlılıkla konuyu ele alması. Görmezden gelelim anlamında değil, ne olduğunu bilelim ama paniğe de kapılmayalım düşüncesi.”

Ergün, sanayicilerle döviz geliri yoksa dövizle borçlanma yoluna gitmenin doğru olmadığını belirterek, “geliri TL olup da borcu döviz olanlar ve bu miktarı yüksek olanlar varsa, tekrar bu dengeye oturana kadar onlar kısa vadeli bazı sorunlar yaşayabilirler ama bu da kısa vadeli bir sorun olacaktır. Bugün itibariyle olumsuz bir tablo yok” dedi.

Hurda araç 2014’te

Ergün, hurda araçlara yönelik hazırlanan çalışmanın sorulması üzerine de şu bilgileri verdi: “3 bin liradan 6 bin liraya kadar, aracın yaşına göre, modeline göre belirlenecek olan fiyatlar olabilir. Arkadaşlarımız böyle bir çalışma çıkardılar. Kaç para senin araban? Al 6 bin lira senin arabana para veriyoruz. Sana kredi imkanları da oluşturalım ama Türkiye’de üretilen araçlardan satın alma yoluyla bu kredi imkanını oluşturmamız gerekiyor ki Türkiye’deki üretimi de teşvik edelim. Zannedersem bu çalışmayı artık 2014 yılında biz hayata geçirebiliriz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum