İçki Ruhsatı Devrine 100 Metre Sınırı

İçki yasaklarını düzenleyen tasarı Genel Kurul'a gönderildi. Buna göre içki ruhsatı olan işletme el değiştirdiğinde 100 metre sınırı devreye girecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Mayıs 2013 12:03
İçki Ruhsatı Devrine 100 Metre Sınırı

İçki ruhsatlarında yeni bir karmaşa dönemi başlıyor. Meclis’te ilk adım olan Plan ve Bütçe Komis-yonu’ndan geçen yasa teklifine göre 100 metre sınırı ile ilgili yeni yasaklardan mevcut işletmeler etkilenmeyecek. Ancak bir kişi işletmesini çocuğuna, eşine devretmek istese kazanılmış hak yitirilecek. Yine bir şirket açtığı restoranın adını değiştirecek ya da üçüncü bir kişiye satacak olursa yine kazanılmış hak kayboluyor. Diyelim ki bir şirket Elma adında bir şirketi varken, aynı işletmenin sadece ismini değiştirmek ve Armut yapmak istedi. Sahiplik değişmese bile 100 metre sınırına girecek, daha önceden kazandığı hakları kaybolacak.

KAPIDA İÇKİ İÇİLEMEZ
İçki yasaklarına ilişkin yasa teklifi salı akşamı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyon’da sektör temsilcilerinden Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Yönetim Kurulu BaşkanıTarkan Konar, barlarda dışarı bardakla sigara içmeye çıkılması halinde yasa teklifindeki sınırlamalara takılacağını belirterek, cezalarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Komisyonda salı gece yarısına kadar çalışarak kabul edilen teklifin bugün Genel Kurul’a getirilmesinin planlandığı, bu nedenle de muhalefetten karşıoy yazılarının dün istendiği kaydedildi.

Yasa teklifiyle gelen yeni düzenlemeler şöyle:
Alkollü içkilerin ‘her ne surette’ olursa olsun reklamı ve tanıtımı yapılamayacak. Tek istisna ulusal ve uluslararası sektörel fuarlar ve sektörel organizasyonlar olacak. İçki üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, hiçbir etkinliğe (ulusal ve uluslararası sektörel fuarlar, bilimsel yayın ve faaliyet, sektörel organizasyonlar hariç) marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Buna karşılık içki satış belgesi olan lokanta, restoran, bar ve gece kulüplerinde ‘servis’ amaçlı ürünlerde marka, amblem ve logo taşıyan materyaller kullanılabilecek. Yani lokantanın içinde amblemli bardakla servis yapılabilecek. İçki üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon dağıtamayacak.

Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak. Bu ürünler telefon, televizyon veya internet ortamında tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek. İçkiler, sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Bu düzenleme sektör temsilcilerinin ‘kapıda’ bile içilemeyecek’ eleştirilerine neden oldu.
Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satışa sunulamayacak. Şişelerin üzerine içkinin zararlarını belirten yazılı uyarılar konulacak. Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek.

Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, stadyum ve kapalı spor salonları, öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında içki satışı yapılamayacak. Bu maddelere aykırı hareket edenlere 500 bin liraya kadar para cezası verilebilecek.

İçki satmak isteyenler belediye veya il özel idaresinden işyeri açma ruhsatı alacak. İçki satışının yapıldığı yerlerin örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak. Başta AVM’ler olmak üzere çok yaygın olan mescitlerin de ibadethane kapsamına girdiği ve teklifteki hükümlerin mescitler için de geçerli olduğu bildirildi.
Trafikte 100 promil içki aldığı tespit edilenler 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Alkolmetreyi üflemeyenler de 100 promil alkollü sayılacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum