İcrada Çıkmaz Sokak

Üçüncü yargı paketi kapsamında borçluların icra müdürlüklerine para yatıramaması alacaklıların da icralardan para çekemeyecek olması işi çıkmaza soktu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2013 10:06
İcrada Çıkmaz Sokak

Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu milletvekillerinden sorunun çözümü için destek istedi.

İcra Müdürlüklerine para yatırılamaması ve aynı zamanda çekilememesi ve buna ilişkin Isparta Adliye binalarında da gerekli banka şubeleri ile maliye veznelerinin oluşturulmamış olması vatandaşı zora soktu. Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu yeni uygulamayla Isparta’da binlerce vatandaşın ve meslektaşlarının zor durumda kalacağını söyledi.

Gökmeoğlu, “Alacaklılar adına yatan paraların talimatla hesaplara aktarılması öngörülmüş olup, binlerce para hareketini İcra Müdürlüklerini şu anki yetersiz personel ve teknik donanım ile yapması fiilen mümkün değildir” dedi. 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun 5 Temmuz 2012 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Halk arasında 3. Yargı Paketi olarak anılan yasanın bazı maddeleri 5 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. O maddeler arasında bundan böyle haciz esnasında tahsil edilen paralar hariç, borçlulardan para alınamayacağı, alacaklıların da icralardan para çekemeyeceği hükmü yer aldı. Yeni uygulamaya göre bundan böyle borçlular Adalet Bakanlığının uygun gördüğü ve İcra Daireleri adına açılacak bir banka hesabına para yatırabilecek. Alacaklılar ise takip talebinde herhangi bir banka hesabı bildirmek zorunda. Borçluların yatırdığı paralardan alacaklıların hesabına talimatla para aktarılabilmeleri, alacaklıların da yine bankalardan bu parayı çekebilecekleri de o hükümler arasında yer aldı.

ADLİYE İÇİNDE BANKA ŞUBESİ AÇILMALI
Ancak yeni uygulama Baroları memnun etmedi. Isparta Barosu Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, binlerce vatandaşın ve avukatların mağduriyet yaşayacağını öne sürdü. Gökmenoğlu, bu konuda acilen Isparta Adliyesi ve İcra Müdürlüklerinin bulunduğu Eski Adliye binası içerisine Adalet Bakanlığının uygun gördüğü bir Bankanın şubesi ve Maliye’nin veznesi açılması gerektiğini söyleyip milletvekillerinden destek istedi. Gökmenoğlu,“ Sayın Başsavcılığımıza bu konuyu ilettik. Ama Adalet Bakanlığının uygun gördüğü Bankalar genelde Kamusal niteliğe sahip olanlar. Bu konuda Sayın Isparta Milletvekillerimizin bu konuda duyarlılık göstereceklerini ve en kısa sürede bir Banka Şubesi ile bir Maliye veznesinin Eski ve Yeni Adliye Binaları içerisinde veya uygun görülecek yerde açılması sureti ile konunun çözüme kavuşturulması tarafımızca beklenmektedir” dedi.

ALTAYIP HAZIR DEĞİL PERSONEL YETERSİZ
5 Ocak 2013 tarihinden itibaren icra müdürlüklerine para yatırma ve çekme uygulamasının gerek borçlular açısından gerekse alacaklılar açısından kalktığını kaydeden Gökmenoğlu, şunları söyledi: “ Bu konun tek istisnası avukat meslektaşlarımızın haricen makbuz karşılığında tahsilat yapabilmeleri kalmıştır. 2 Temmuz 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6352 sayılı yasanın icra ve iflas kanun ile ilgili hükümlerinin 6 ay sonra yürürlüğe girmesinin kararlaştırılmasının tek nedeni alt yapının tamamlanma çalışmalarının gerçekleştirilmesidir. Ancak bu geçen süre zarfında böyle bir alt yapı çalışması yapılmamıştır. Bu değişiklikleri yalnız Isparta da değil Türkiye deki hiçbir İcra Müdürlüğünün tam olarak uygulaması mümkün değildir. Alacaklılar adına yatan paraların talimatla hesaplara aktarılması öngörülmüş olup, binlerce para hareketini İcra Müdürlüklerini şu anki yetersiz personel ve teknik donanım ile yapması fiilen mümkün değildir. Kaldı ki bu konuda gerek alacaklıları gerekse borçluları bekleyen yeni mali külfetlerde olacaktır.

İCRA MÜDÜRLÜKLERİNİN İŞLERİ YAVAŞLAYACAK
Kaldı ki icrasal para işlemlerinin Vakıfbank ile zorunluluğunun getirilmiş olması başka Banka şubeleri ile ödemenin esneklik tanınmaması ve yine " takip talebi icra dairesine yazılı ve sözlü olarak yada elektronik ortamda yapılır" şeklinde olmasına karşın icra müdürlüklerince meslektaşlarımızın yazılı talepleri ve takipleri UYAP üzerinden yapmalarının zorlanması başlı başına yasaya aykırıdır. Yine Avukatların vergi, SGK borcu nedeni ile e-haciz uygulamasının oluşabilmesi halinde müvekkil ve alacaklı arasında güven ilişkisinin zedeleneceği malumunuzdur. Ayrıca yeni düzenlemede yaşanan en büyük sorunlardan biri de UYAP'tan meslektaşlarımızca yapılan araç ve tapu sorgulamalarının ücretli olması da ayrı bir mali külfet getirdiğinden bu mali külfeti müvekkillerine resmi olarak yansıtamayan meslektaşlarımızın da ilgili taramaları icra daireleri ile yapmaya gayret göstermesi de personeli yetersiz olan icra müdürlüklerinin işlerinin daha da yavaşlanmasına ve taleplerin zamanında karara bağlanamamasına neden olmaktadır. Yeni düzenleme uyarınca meslektaşlarımızın müvekkillerin alacaklarının yatırılabilmesi için icra müdürlüklerine bildirdikleri banka hesap numaralarına icra müdürlüğünce yatırılan paranın haciz baskısı altında kalabileceği, avukatın SGK, Vergi ve diğer borçları nedeni ile ve hatta yatırılan nakitler ile ilgili ileride mali kısımda çıkacak sıkıntıların ivedi olarak çözümlenmesi en önemli hassasiyetlerimizdendir”

AVUKATLAR ZOR DURUMDA KALACAK
Banka şubeleri ile icra müdürlükleri arasında gerekli entegrasyon sağlanmadan Adliye binalarımız içerisinde ilgili Banka şubeleri ile Maliye vezneleri kurulmadan ilgili uygulamanın başlatılmış olmasının savunma yanında, hak arama görevini üstlenen avukatlara da büyük zorluklar getirdiğine dikkat çeken Gökmenoğlu, “Geçmiş günlerde SSK emekli maaşlarını haczedilememesi, icra ceza suçlarını kaldırılması, menkul hacizlerini yasal düzenlemeler ile nerede ise imkansız hale getirilmesi gibi değişikliklerle artık Avukatların müvekkillerinin alacaklarını tahsil etmesi nerede ise imkansızlaşmıştır. İİK da ki son değişikliklerle denge alacaklı aleyhine bozulmuştur” şeklinde konuştu.

VEKİLLERDEN DESET İSTEDİ
Milletvekillerinden sorunun çözümü noktasında destek isteyen Gökmenoğlu, “Bütün bu nedenlerden ötürü üstüne üstlük 6352 sayılı yasa ile İcra iflas yasasında yapılan değişikliklerle İcra Müdürlüklerine para yatırılamaması ve aynı zamanda çekilememesi ve buna ilişkin Isparta Adliye binalarında da gerekli Banka şubeleri ile maliye veznelerinin oluşturulmamış olması gerek Vatandaşlarımızı gerekse meslektaşlarımızı çok büyük zorluğa sokmuştur. Her ne kadar bu konuda Banka Pos cihazları ile söz konusu zorluk aşılmak istenecek ise de her bireyin bir kredi kartının olmasının zorunlu olmaması da zorluğun aşılmasını engelleyecek olup, bu konuda milletvekillerimizin destek ve katkılarını bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.