İhracat 2 Milyar Dolara Yaklaşıyor

İhracat 2 Milyar Dolara Yaklaşıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ekim 2021 14:24
İhracat 2 Milyar Dolara Yaklaşıyor

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB), bölge ihracatını artırmak amaçlı düzenlediği Ortak Akıl Çalıştayı'nda, bugüne kadar 2 milyar dolar ihracatın hiçbir zaman yakalanamadığına dikkat çekilerek, bu yıl için bu sınıra hızla yaklaşıldığı kaydedildi.

BAİB yönetimi, Antalya, Isparta ve Burdur bölge ihracatını artırmak, sektörlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla bir otelde Ortak Akıl Çalıştayı düzenledi. BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, BAİB yönetimi, sektör temsilcilerinin katıldığı Ortak Akıl Çalıştayı bir gün sürdü.

Yönetim kurulu olarak uzun süredir bu çalışmaları yaptıklarını belirten BAİB Başkanı Çavuşoğlu, “Yaklaşık 4 ay önce göreve geldiğimizde özellikle komiteler kurarak yol kat edeceğimizi, bölgemiz ihracatına katkılar sunabilmek için masalar vasıtasıyla bir nebze olsun ihracatı artırabileceğimize inanarak bu yola çıktık. Eylül başı itibarıyla çalışmalara başladık ve 15 Eylül'de bu toplantılar noktalandı. Bunun sürekliliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu katkılar çok önemli" dedi.

2 MİLYAR DOLAR SINIRI

Bugüne kadar bölge ihracatının 2 milyar doları hiçbir zaman yakalayamadığına da işaret eden Çavuşoğlu, “Şu anda 2 milyar dolar sınırına hızla yaklaşıyoruz. Bu bölgemiz açısından çok sevindirici ve bu başarıyı katlayarak devam edeceğiz. Bölgemiz ihracatında ilk 9 ayda en çok ihracat yapılan ilk 5 sektör, yaş meyve sebze, madenler, ağaç ve orman ürünleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller. Ülkeler bazında ilk sırada Çin, ikinci Almanya, üçüncü Rusya, dördüncü Özbekistan ve beşinci ABD" dedi.

İHRACATTA ÖZBEKİSTAN FARKI

Özbekistan'ın ihracatta çok ciddi atılım gerçekleştirdiğini anlatan Çavuşoğlu, “Bölgemiz açısından neredeyse Rusya'ya yakın ihracat rakımına yaklaştı. Bu anlamda çok dikkatimizi çekiyor. Bu süre zarfında bölgemizde yaklaşık yüzde 36'lık ihracat artışına karşın Özbekistan'da yüzde 100'lük artış sözkonusu. Tüm paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. En kısa sürede Özbekistan'a bir ticari heyetle ziyaret gerçekleştirmek istiyoruz ve rakamlarımızı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

BU RAKAMLAR YETMEZ

Ur-Ge projeleriyle yurtdışı pazarlarda payı artırmaya çalıştıklarını da belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:“Ticari heyetlerle güçlü olduğumuz ülkelerde mevcut durumumuzu korumak, diğerlerinde de pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu rakamlar bizim için yetmez. Çok zor süreçlerden geçiyoruz, bunun farkındayız. Bazı sektörlerde çok ciddi atılımlara karşılık bazı sektörlerimiz maalesef zor durumda. En azından zor durumda olanlara destek olup, yol vermemiz gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.