İhracat Rakamları Artıyor

ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, 2013 Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Aralık 2013 11:03
İhracat Rakamları Artıyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’nın ihracat rakamlarını değerlendirdi. Geçen yıla oranla rakamlarda artış olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, şu bilgileri verdi:

“Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerinde en çok durduğumuz konuların başında ihracat ve ihracat performansımızın arttırılması geliyor. İlimiz Kasım ayı ihracat rakamına bakacak olursak, 14 Milyon 853 Bin dolardır. 2012 yılı Kasım ayına bakacak olursak bu rakam 14 Milyon 826 Bin dolardır. Isparta olarak 2013 yılı Ekim ayında 14 Milyon 625 Bin dolarlık bir ihracat rakamımız varken, aynı yılın Kasım ayı rakamı ise 14 Milyon 853 Bin dolardır. Görüldüğü üzere Kasım ayı içerisinde ülke genelindeki ihracat rakamları gerileme kaydederken, ilimizde bu durum ise artış gözlemlenmektedir. Son 11 aylık ihracatımız bildiğiniz üzere 173 Milyon Dolardır. 2012 yılı ihracatımız ise ilk 11 aylık süreçte 164 Milyon Dolardı.

İhracat rakamlarımızın yanında ihraç ettiğimiz ürünlere de değinmemiz gerekmektedir. Yaklaşık 40 Milyon Dolarlık rakam ile çimento ihracatı ilimizin en önemli ihracat kalemidir. 33 Milyon Dolarlık rakam ile maden sektörü ikinci sırada yer almaktadır. Maden rakamımızın yüksek olmasının sebebi ise son yıllarda ilimizin mermer üretiminde ülkede önemli bir yere gelmesidir. Üçüncü sırayı ise 22 Milyon Dolarlık rakam ile kimyevi maddeler oluşturmaktadır. Bu rakam da ilimizin dünya markası olduğu gül yağı ve mamullerinin ihracatı ile oluşmaktadır.

Merak edilen diğer bir konu ise bu rakamlar elde edilirken yapılan ihracatın hangi ülkeler üzerinden yapıldığıdır. İlimiz Fransa’dan Ürdün’e kadar 107 ülkeye ihracat yapmaktadır. İlk üç ülkeye bakacak olursak; ilk sırada 17 Milyon Dolar ile Fransa, ikinci sırada 14 Milyon Dolar ile Almanya ve üçüncü sırada ise 11 Milyon Dolar ile Birleşik Krallık yer almaktadır. Almanya’ya iplik, tekstil ürünleri, giyim, halı, kiraz, nar, üzüm, kayısı, erik, kestane, domates, sarımsak, fasulye, patlıcan, kabak, incir, çiçek, makine aksamları, gül yağı, kozmetik ürünleri, orman ürünleri, plastik ve mamulleri, mobilya, mermer, pomza gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Fransa’ya giyim ürünleri, tekstil ürünleri, iplik, mobilya, mermer, gül yağı ve diğer bitki yağları, kozmetik ürünleri, plastik mamulleri, orman ürünleri, meyve suyu, şekerleme, baklagiller, domates ketçabı ve sosu, kiraz, kayısı gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Birleşik Krallığa ise, tekstil ürünleri, iplik, giyim, plastik mamulleri, orman ürünleri, mermer, radyatör ve aksam parçaları, reçel marmelat, meyve suyu, şekerleme, gül yağı ve bitkisel yağlar, kozmetik gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır.

Görüldüğü üzere ihracatımızdaki bu memnuniyet verici rakamlar ile 2023 hedefimiz olan 500 Milyon Dolarlık rakama ulaşmamızda bir hayalden ibaret olmayacaktır. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, önümüze koyduğumuz 500 Milyon Dolarlık 2023 yılı ihracat hedefi için çalışmalarımızı ulusal anlamda lobicilik faaliyetlerimiz ile uluslararası anlamda ise üyelerimizi dış dünyaya açmak için yurt dışı fuar ve işbirliği programları ve bunun yanında Türkiye’de ve yurt dışında partnerlerimiz ile düzenlediğimiz ikili iş görüşmesi programlarımız ile devam ettirmekteyiz. Ayrıca ihracatın yanın ilimize yerli ya da yabancı yatırımcıları çekmek için her türlü çalışmayı sürdürmekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum