İhracatımızı Artırmak Birinci Hedefimiz

İhracatımızı Artırmak Birinci Hedefimiz

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Kasım 2017 14:47
İhracatımızı Artırmak Birinci Hedefimiz

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekonomi Bakanlığı'nın desteği ile yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı (URGE) kapsamındaki Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında Hindistan’a iş gezisi düzenledi.  

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin yurtdışı bağlantılarını güçlendirerek,  ihracatını ve işbirliği olanaklarını artırmak adına projelerine ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, ITSO’nun üyelerine yönelik hazırladığı yüzde 75 Ekonomi Bakanlığı hibe desteği ile Isparta Meyvesi Dünya Pazarı’nda ‘Appche’ Projesi kapsamında Fransa, Polonya, Kuveyt Katar, Dubai, Şili, Arjantin’in ardından Hindistan’a ticari iş gezisi düzenlendi. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, önderliğinde gerçekleşen iş gezisine Ekonomi Bakanlığı temsilcileriyle proje ortağı firmalar katıldı. 

Elma başta olmak üzere meyve üretimi, soğuk hava deposu işletmeciliği yapan firmaların ağırlıklı olduğu iş gezisinde,  Hindistan’daki, Türkiye Büyükelçiliği, Ticaret Müşavirlikleri, meyvecilik kooperatifleri, üretim tesisleri, soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ve ihracatçı firmalar ile büyük tesisler ziyaret edildi. 

Türkiye’nin birçok ülkeye göre tartışılamaz zenginlikleri olduğunu anlatan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, tarım ve meyvecilik alanında da rakipsiz olduklarına dikkat çekti. Proje kapsamında gerçekleştirilen yurtdışı ziyareti aracılığıyla birçok konuda bilgi sahibi olduklarını belirten ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ispartalı meyve üreticisinin tek sorununun pazarlama olduğuna dikkat çekti.

ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta’nın ihracatını artırmak için önemli adımlar attıklarını belirterek, Urge Projesi’nin de bu adımlardan biri olduğunu söyledi. Başdeğirmen, Isparta’da meyveciliğin en üst kalitede ve gerek soğuk hava depoları gerekse teknoloji konusunda önemli bir noktada olduğunu belirtti. Isparta’nın potansiyelini her gittikleri ülkede daha da iyi gördüklerine dikkat çeken Başdeğirmen, “Isparta olarak, sektördeki potansiyelimizi uluslararası düzeyde bir kez daha görmüş olduk. Bizim tek sorunumuz pazarlama, bu tür projelerimiz aracılığıyla bu sorunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz.Isparta’nın dışına çıkmadan Isparta’ya hizmet edemeyiz anlayışı ile iş gezilerimizin verimliliğini artırmak için sektörel çalışmalara özen gösteriyoruz.  Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği finansmanlı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Destek Programı  (URGE)  “Isparta Meyvesi Dünya Pazarında APPCHE” isimli projemiz kapsamında Hindistan Pazarlama Faaliyetimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Burada yaptığımız incelemeler gösterdi ki biz hem teknoloji hem de kaliteli üretim bakımından çok iyi durumdayız. Hindistan’da gördük ki Hindistan Ispartalı meyve ihracatçıları açısından önemli bir pazar. Biz bu pazarları iyi değerlendirmeliyiz ve dünyaya gülde olduğu gibi meyvecilikte de lider olduğumuzu göstermeliyiz. Gittiğimiz her yerde ülkemizi ve ilimizi anlattık Hindistan’daki yabancı işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hayranlıkla dinlediler, bizimle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Çalışmalarımızın sonucunda ilimiz açısından olumlu gelişmeler bekliyoruz. Bizler işadamları olarak ilimizin ve ülkemizin gelişmesi büyümesini istiyorsak, ihracatımızı artırmalıyız. Bunun için de fedakarlık yapılacaksa yapmalıyız. Devletimiz ihracat yapmak, işini büyütmek isteyen işadamlarımıza gereken desteği veriyor. “dedi. 

HİNDİSTAN ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL  

Isparta heyeti ilk olarak Hindistan’ın Mumbai Kenti’ne giderek, Ticaret Ataşesi Salih Ünver’i ziyaret etti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, burada ilimizin ekonomik durumu ve ihracatıyla ilgili bilgiler verdi, Isparta ile ilgili kısa bir sunum yaptı. Ticaret Ataşesi Ünver de Mumbai ekonomisi ve Türkiye ile ticareti hakkında bilgilendirerek, “Biz Türkiye’den gelen tüm işadamlarımıza hizmet etmek için buradayız ve her türlü bağlantınızda yanınızdayız.”dedi. Ticaret Ataşesi, Isparta heyeti ile birlikte gezerek ikili iş görüşmelerine de katıldı.  İş görüşmelerinin ardından meyve yetiştiriciliği ile ilgili firmalar ziyaret edildi. 

Mumbai’nin ardından Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye geçen heyet burada ilk olarak Türkiye Hindistan Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’a ziyarette bulundu. Heyet adına konuşan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, burada Urge Projesinin detaylarını anlattı. Isparta ekonomisi hakkında da bilgi veren Başdeğirmen Hindistan ile meyve konusunda ticaret yapmak istediklerini söyledi. 

Büyükelçi Torunlar da, Hindistan’ın Isparta açısından çok önemli bir pazar olduğunu ve ticaret yapılması halinde Büyükelçilik olarak gereken desteği vereceklerini söyledi. Isparta heyetinin Hindistan’a düzenlediği gezinin verimli olacağının altını çizen Büyükelçi Torunlar, “Isparta meyvecilik anlamında Başkanımızın da anlattığı gibi önemli bir il,Hindistan ile ticaret yapabilecek potansiyelde. Bunu değerlendirirseniz ticaret konusunda önemli gelişmeler yaşanabilir.”dedi. 

Ziyaretin ardından ikili iş görüşmeleri ve firma ziyaretleri yapıldı. Soğuk hava depoları gezildi. Görüşmelerin ardından alım heyetlerinin talepleri alındı, taleplere göre firma yetkilileri çalışmalara başladı. Kısa süre sonra Hindistan’a elma sevkiyatı başlayacak. Orada bulunan 15 firma Aralık ayında Isparta’ya gelerek yerinde incelemelerde bulacak. 

ITSO’nun proje ortağı olan firma yetkilileri proje kapsamında düzenlenen iş gezisiyle ilgili görüşlerini şöyle sıraladılar. 

Gülbudak Şirketi Yönetim Kurulu Üyelerinden Hasan İnce: Şirketimiz her geçen gün kendini yenilemek ve yenilikleri takip etmek adına çalışmalar yapıyor. Ancak bireysel çalışmalarla çok fazla bir yere varamıyoruz. Bizler ITSO’nun öncülüğünde böyle bir projeye dahil edildik ve bugün bu noktaya geldik. Projeye emeği geçen tüm ITSO yöneticilerine teşekkür ediyoruz. 

Has Okutan Şirketi Yetkilileri Halil Okutan: Projede yer almak bizlere güç katıyor. Eğirdirliler olarak elmamızı bir yere taşımamıza fırsat tanıyacak olan bu proje bizim bakış açımızı değiştirdi. Gittiğimiz yerlerde elmamızın ne kadar kaliteli ve teknolojimizin daha ileride olduğunu tespit ettik. Geziye katılan Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile ITSO Başkanımız başta olmak üzere yetkililerine teşekkür ediyoruz.  

 Eyüpler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Durmuş Tunçbilek: Projemiz yaklaşık 2 yıldır birçok evreden geçti, pazarlama faaliyetleri kapsamında yurtdışına geldik ve çok memnun olduk. Elmamızın ve diğer meyvelerimizin ne kadar kaliteli olduğunu gördük. Yeni pazarlara açılmamız gerektiğini hissettik. Sayın Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür ediyorum.”  

Saraçoğlu Soğuk Hava Deposu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Savlan: Projeye ortak olmam bizlere çok büyük şeyler kattı. Başta ITSO yöneticileri olmak üzere Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile proje ortaklarına teşekkür ederiz. Proje sonunda biz inanıyoruz ki çok güzel gelişmeler yaşanacak. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.