İhracatta ‘Gümrükleme’ Handikapı!

İhracatta ‘Gümrükleme’ Handikapı!

Yayınlanma:
İhracatta ‘Gümrükleme’ Handikapı!

Isparta 2016 yılında 230 milyon dolar olan ihracatını 2017 yılında 265 milyon dolara ulaştırdı. Ancak, özellikle memer ürünlerinde dışarıdan yapılan gümrükleme nedeniyle rakamlar reel durumu yansıtmıyor. ITSO Başkanı  Başdeğirmen, 2018 rakamları için de olumlu ipuçları verdi. 

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bir önceki yıl 230 milyon dolar olan ihracatı geçen yıl 265 milyon dolara çıkardıklarını belirtti. Başdeğirmen; “Ancak, Isparta’nın bu rakamdan daha çok ihracatı var. Özellikle mermer gibi ürünlerde dışarıdan yapılan gümrükleme nedeniyle bu şehrimizin ihracat rakamlarına yansımadığı için ihracatımız gerçeğinden daha az gözüküyor” dedi. 

Isparta’nın 2023 hedefini 500 milyon dolar olarak belirlediklerini ve bu yolda emin adımlarla ilerlediklerini ifade eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’da üretilen ürünlerin tamamının Isparta’dan ihraç edilmesi halinde şehrin ihracat rakamlarının açıklanandan daha fazla olacağını söyledi.

“ISPARTA DIŞINDAN YAPILAN GÜMRÜKLEMELER 

ŞEHRİN İHRACATINA YANSIMIYOR”     

2018 yılında ihracat rakamlarının her ay büyük bir ivme ile arttığına dikkat çeken Başkan Başdeğirmen, bir önceki yıl 230 milyon dolar olan ihracatın geçtiğimiz yıl 265 milyon dolara çıkardıklarını belirterek; “Bakın burada şehrimizin ihracat rakamlarına yani verilerine baktığımızda Isparta’nın ihracatı daha fazla olmasına rağmen özellikle mermer gibi ürünlerde dışarıdan yapılan gümrüklemenin ihracat rakamlarına yansımadığını görüyoruz. Bu şu demek; örneğin mermer Isparta’da üretilmesine rağmen ihracatı yapılırken gümrükleme işlemleri ya Antalya’dan ya da İzmir’den yapıldığı için bu ihracatın rakamları ilimiz verilerine değil, o ihracatın gümrük işlemlerinin yapıldığı şehre dahil ediliyor. Bu da ilimiz açısından ihracat konusunda önemli bir handikap oluşturuyor. 

“SADECE SANAYİ ÜRÜNLERİNDE DEĞİL, 

MEYVECİLİKTE DE ÖNEMLİ BİR ÜRETİME SAHİBİZ” 

Isparta üretiyor. Isparta sanayisi gerçekten çok iyi üretiyor. Bakın biz mermer, kerestecilik gibi sanayi ürünlerinin yanı sıra meyvecilikte de önemli bir şehir konumundayız. Yıllık 81 bin ton üretimle kirazda da Türkiye birincisiyiz. Şeftali ve Kayısı üretiminde de iyiyiz. Isparta olarak mermerden de çok istifade ediyoruz. Fakat dışarıya giden dışarıdan gümrüklenen mermer Isparta kayıtlarına yansımıyor. Mermer Isparta’dan çıkarılıyor, Isparta’dan yükleniyor, fakat gümrüklenmesi İzmir’den, Antalya’dan ya da Mersin’den yapıldığı için bizim kayıtlarımıza girmiyor” dedi.  

“İHRACATTA 2017’Yİ İYİ TAMAMLADIK, 

2018’DE DE İYİ GİDİYORUZ” 

İhracat konusunda Isparta’nın Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışa sahip olduğunu vurgulayan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bu yılın Ocak ayı ihracatında % 50 oranında, Şubat ayında ise % 39 oranında artış sağladıklarını belirterek, gerek kış aylarında olmamıza rağmen gerekse zor bir süreçten geçmemize rağmen bu rakamların son derece iyi bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.