İl Müftüsü M. Emin Avcı Uyardı

Isparta İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, İslam'da vekaletle kurban kesiminin caiz olduğunu ve bu ibadetin yerine getirilmesi söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ekim 2010 18:06
İl Müftüsü M. Emin Avcı Uyardı

Isparta İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, İslam'da vekaletle kurban kesiminin caiz olduğunu ve bu ibadetin yerine getirilmesi için mutlaka kurbanlık hayvanın kesilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban kesmek yerine kurbanlık hayvanın parasının bağış olarak verilmesi ile kurban ibadetinin yerine gelmeyeceğini söyleyen Isparta İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, “Kurban ibadeti toplumsal bir bağış toplama kampanyası değildir” dedi. Vekaleten kurban kesiminin herkese mahsus olmadığını aktaran Avcı, “Kurbanlık hayvanı satın alma ve kurban kesim yeri imkanına sahip olmayanların vekaletle kurban kesmesi uygun olandır. Dinimizde her ibadetin ayrı bir özelliği vardır. Kurban mali bir ibadettir. Bir ibadet diğer bir ibadetin yerine geçmez. Örneğin hasta ziyareti ayrı bir ibadettir, nafile oruç tutmak ayrı bir ibadettir. Kurban ibadeti de Kurban Bayramı'nın belirli günlerinde, belirli zamanlarda usulüne uygun olarak kurbanlık hayvanın kesilmesiyle ilgilidir” dedi. Vekaleten kurbanın bir emanet olduğunu ve emanete riayet edilmesi gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Vekaleten kurban kestirmek isteyenler, kurbanın parasını yatırdıkları takdirde vekaleti vermiş olurlar. Vekaleti alan maddi ve manevi sorumluluk altındadır. Şartlara uygun kurbanlık hayvanın temini, dini kurallara uygun olarak hayvanın kesilmesi, çevreyi kirletmeden ibadetin yerine getirilmesi gerekir. Vekaleten kurban kesimi etin iyi değerlendirilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı taksitle kurban kesilmesi ile ilgili olarak, “Bir müslümanın parası yoksa, kurban kesmekle mükellef değildir. Ama imkanı varsa, ibadetin yerine getirileceği günlerde eşinden dostundan borç alarak kurban kesebilir. Taksitle kurbanlık hayvan satın alınabilir. Taksit sayısını alanla satan belirleyebilir. Ancak kredi kartına taksitle kurbanlık hayvan alınması uygun değildir. Çünkü borcun ödenmemesi durumunda faiz işletilmesi ibadeti tehlikeye sokabilir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.