İl Sağlık Müdürü Karakaya Açıklama Yaptı

Isparta Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, ''Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir'' dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Mart 2012 13:13
İl Sağlık Müdürü Karakaya Açıklama Yaptı

Isparta Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada önde gelen halk sağlığı sorunlarından birinin kanser olduğunu ifade etti.

Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu, 7,6 milyon kişinin de kanserden öldüğünü belirten Karakaya, Isparta'da toplum tabanlı tarama programlarında 3 kadına meme kanseri, 71 kadına ise rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve gerekli sağlık kurumlarına yönlendirildiklerini kaydetti.

Karakaya, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adı olduğunu anlattı. Kanserin sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna değinen Karakaya, Sağlık Bakanlığı'nın da 2012'yi ''Kadın Kanserleri Yılı'' olarak belirlediğini hatırlattı.

Kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında meme kanserinin geldiğine işaret eden Karakaya, açıklamasında, ''Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınmasıyla ilgili faaliyetler, ilimizde de yapılmaktadır'' dedi.

Isparta'da rahim ağzı kanseri teşhis aşamalarında kullanılan bir cihaz olan kolposkopi cihazı kullanımına başlandığını ve 22 kadına kolposkopik uygulama yapıldığını belirten Mehmet Karakaya, geçen yıl da Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı çerçevesinde KETEM Sigara Polikliniği'nde 3 bin 375 kişiye ücretsiz ilaç dağıtımı ve danışmanlık hizmeti verildiğini kaydetti .

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.