İlk Defa Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri Bir arada Yapılacak.

AKP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel Seçim Takvimi İle İlgili açıklama yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2018 19:33
İlk Defa Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri Bir arada Yapılacak.

Ak Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep özel Seçim süreci ile ilgili yaptığı açıklamada “ 24 Haziran’da erken seçim kararı verildi.

Verilmiş olan bir kararın ardından yüksek seçim kuruluna düşen görev  bunun biran önce hazırlıklarını yapmak süreci başlatmak  salimen seçimi sonuçlandırmak 66 günlük süre içerisinde mutlaka yetişir. Daha Türkiye 45 gün içerisinde seçimlere gitmiştir. Bu seçimlerde hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili seçimleri yapılacak. Yüksek  Seçim Kurulu uzun bir süredir bu seçim hazırlıklarını yapıyordu yarın seçim olacakmış gibi bütün mevzuatıyla çalışmalarıyla ekibiyle teknik anlamda yapmıştı. Meclisten geçecek olan bir karar ile resmi gazetede yayınlandıktan sonra seçim takvimi ilan edilecek ve bu süreç başlayacak. Türkiye o kadar insan yeteneğine kabiliyetine,  alt yapısıyla mükemmel ki bu en güzel şekilde neticelendirecek.

Bu 66 günlük sürede öncelikle meclisten bir uyum yasasının geçmesi ve arkasından seçim kararının alınması ve ondan  sonraki Sürede Yüksek seçim kurulun seçim takviminin başlangıcını ilan etmesi gerekiyor. Tabi burada yasada yasa mevcut olan süreleri kısaltarak uygulamaya yüksek seçim kurulu yetkili 10 günlük süreyi 2,3 güne indirebilir. Bununla ilgili bütün yetki yüksek seçim kurulunun. Bu seçim takvimi içerisinde 45 gün olur 50 gün olur ilan ettiği tarihten itibaren bütün hazırlıklarını yapıp ilan edip sonuca ulaşır.  Türkiye ilk defa iki seçimi birlikte yapacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimi  her ikisinin de adaylık işlemleri müracaatları prosedürleri ayrı ayrı şekilde olacak. Bir önceki uyum yasası içerisinde  aynı seçimin nasıl yapılacağını orada aynı zarf ilkesini hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçim pusulasını aynı zarfa konup atılacağının hükümleri kısmen yapılmıştı. Bir tek bu aday belirleme yöntemi ile ilgili bir düzenleme kısa sürede meclisten geçek süreç buradan başlayacak.

İki seçimin birlikte yapılmış olması geçmişte belediye seçimleri ile milletvekili seçimlerini birlikte ülkemiz yapmıştı. Her iki seçimi ilk defada yapıyor değiliz.  Aynı onun gibi Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekili seçimleri’ de yapılacak. Hiçbir problem olmaz. Seçmenimiz içinde bir kolaylık aslında sandığa gittiği zaman hem yürütmeyi belli edecek hem de yasamayı belli edecek.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.