İlk Defa SDÜ Hazırladı

Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Su Ürünleri Birliği tarafından hazırlanan, Su Ürünleri ile Diğer Sektörler Arasında İlişkiler, Su Ürünleri Eğitim ve Mesleki Değerlendirme, Sürdürülebilir Su Ürünleri Üretimi ve Göller Bölgesinde Su Potansiyeli v

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Eylül 2014 14:29
İlk Defa SDÜ Hazırladı

SDÜ Su Ürünleri İhtisas Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kayacan, kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi. “Üniversitemiz, ilk defa Türkiye’de su ürünleri hakkında 25’ten fazla rapor hazırlayarak rekor kırdı. Uluslararası önemi olan bu rapor Su ve Su Ürünlerini konu alıyor. Bu raporun hazırlanmasında 250’den fazla öğretim üyesinin emeği var. Yani üniversitenin neredeyse tamamının bu raporun hazırlanmasında emeği geçti. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim sloganımız “Su Hayattır Boşuna Harcamayalım” dedi.

60 ÜYEMİZ VAR
Isparta ili Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Halim Can ise, “Biz 2007 yılında kurulduk. Şuana kadar 60 üyemiz vardır. Amacımız üretici ile yetiştiricinin haklarını korumaktır. Bunun için etkin bir şekilde görev almaktadır. Üniversitemizle işbirliği halinde Isparta’nın su ürünlerini ele almaktayız” dedi.

GÖLLER BÖLGESİNDEN SU POTANSİYELİ VE ETKİN KULLANIMI RAPORU
Komisyon Başkanı Prof. Dr. İbrahim Diler, “Su ürünleri kaynakları üzerinde baskılar kentleşme, nüfus artışı, artan yaşam standartları, su için artan rekabet ve kirlilik gibi insan faaliyetleri sonucunda artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bölgelere göre dönemsel su sıkıntısı yaşanmasına, dolayısıyla toplumsal, ulusal ve uluslararası tartışmalara neden olabilmektedir. Bu gerçekten hareket ederek SDÜ Su Enstitüsü; toplumu bilinçlendirmek, farkındalığı artırmak, ilgili kurum ve kuruluşlara tarafsız bir bakış açısı ile bazı görüşleri aktarmak ve öneride bulunmak amacıyla 15 araştırmacının katkısıyla “ Göller Bölgesinde Su Potansiyeli Ve Etkin Kullanımı” raporu hazırlanmıştır. Bu raporda bir akarsu havzası, bir bölge veya bir ülkedeki yer üstü ve yeraltı sularının toplamıdır. Su kaynakları sadece insanoğlu için değil yaşayan tüm canlılar ve dünyadaki yaşanabilir çevrenin devamı için de önemlidir” dedi.

GÖLLER BÖLGESİNİN SU POTANSİYELİ VARDIR
Su Ürünleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İbrahim Diler, Göller Bölgesi’ndeki yer altı ve yer üstü su potansiyelini sayısal verilerle belirterek, “Göller Bölgesi Batı Akdeniz bölgesinin kuzeyinde yer alan, Antalya, Isparta, Konya ve Burdur il sınırları içinde bir iç bölgedir. Türkiye’nin coğrafi bölgelerinin sınırlandırılmasında Akdeniz Bölgesinde bu bölüm “Göller Bölgesi” olarak ayırt edilmektedir. Antalya havzasının batı çevresiyle Burdur Göller havzasının, Akarçay Havzasının ve Konya kapalı havzasının belli bir kısmını kapsayan, yaklaşık 35 bin kilometre karelik alana sahiptir. Bu coğrafya içinde göller bölgesinin 4001 hm3 yerüstü ve 484 hm3 emniyetli yeraltı su potansiyeli mevcuttur” dedi.

6 TANE ARTIMA TESİSİ VAR
Su Ürünleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İbrahim Diler, 2010 yılı artıma tesisi verilerini aktararak, artıma tesislerinin sadece 6 tanesinin Isparta’da olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Diler, “2010 yılı verilerine göre Göller Bölgesinde Isparta’da 51, Antalya’da 94 ve Burdur’da 30 olmak üzere toplam 175 adet belediye var. Bu belediyelerin sadece 35’inin arıtma tesisi var. Bunların 27 tanesi Antalya, 2 tanesi Burdur ve 6 tanesi Isparta’da” dedi.

ARAŞTIRMALARIMIZ ÜST DÜZEY YAPILACAK
Su Ürünleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İbrahim Diler, Göller Bölgesi’nde su potansiyelinin ve etkin kullanımının multidisipliner araştırmalarının olacağını belirterek, “Bu raporun Göller bölgesinde su potansiyeli ve etkin kullanımı üzerine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyoruz. Bununla birlikte sunulan sorunları ve çözüm önerileri bilimsel araştırmalarla desteklenen somut uygulanabilir yönetim stratejileri haline gelmesi için su enstitümüz çeşitli bilim dallarından oluşan multidisipliner çalışma komisyonu ile havza başında araştırma yönetim planları hazırlaması için üzerine düşen her türlü göreve hazırdır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.