İmar Barışında Milat: 2017 Sonu

İmar Barışında Milat: 2017 Sonu

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Kasım 2018 10:53
İmar Barışında Milat: 2017 Sonu

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, imar barışının 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapıları kapsadığını belirterek; “Bu yıl içinde yapılmasına rağmen Yapı Kayıt Belgesi almak iç in yapılan müracaatlar bir bir tespit edilerek gereği yapılacak” dedi.

Hükümetin, Türkiye genelindeki yaklaşık 16 milyon, Isparta’da ise yaklaşık 50 bin ihtilaflı yapıya çözüm getirmek için başlatılan ‘İmar Barışı’nda uyanıklara göz açtırılmayacak. Yapı Kayıt Belgesi'yle ilgili çalışma son 6 aydır gündemde. Bakanlık, uyanıkların bu işi fırsata çevirmesinin önünü alacak. Bu nedenle 31 Aralık 2017 tarihi barışta milat olacak. Çalışma gündeme gelir gelmez yeni kaçak inşaatların başlatılmış olabileceği ihtimaline karşı bu tarihten sonra yapılan konutlar affedilmeyecek. Bunun için uydu görüntü kayıtları, fatura ve belediye kayıtları incelenecek.

BORCA; “ISPARTA’DA BAŞVURULAR 30 BİNE YAKLAŞTI”
İmar Barışı ile ihtilaflı yapıların ‘Yapı Kayıt Belgesi’ ile kayıt altına alınmasının amaçlandığını ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Geçici 16. Madde ile yürürlüğe giren İmar Barışına ilişkin başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek. Isparta İl Müdürlüğü olarak şuana kadar 27 bin 690 başvuru aldık. Bu başvurular çerçevesinde 15 bin 790 Yapı Kayıt Belgesi verdik ve başvurusunu yapan vatandaşlarımız 42 milyon 431 bin 803 lira ödeme yaptılar.

“YAPISINI BU YIL YAPARAK BAŞVURUDA
BULUNMAYA YELTENENLER VAR”
Tabi bilindiği gibi, İmar Barışına önüne gelen her yapı sahibi başvuramıyor. Bunun da belli şartları var. Bunlardan en önemlisi ise, söz konusu yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olmasıdır. Ancak, ülke genelinde imar barışı çıktı diye bu yıl içinde binayı dikip hemen imar barışına başvurarak Yapı Kayıt Belgesi almaya yeltenenleri görüyoruz. Bu son derece yanlış bir hareket. Bunlara fırsat verilmeyecek.

“İMAR BARIŞI 2017 TARİHİNDEN
SONRAKİ DÖNEMİ KAPSAMIYOR”
Şuanda başvuruları devam etmekte olan İmar Barışı 31 Aralık 2017 tarihinden sonraki dönemi kapsamamaktadır. Bu tarihten sonra kaçak olarak yapılan yapılar gerek Belediye ekipleri gerekse İl Müdürlüğümüz tarafından görevlendirilen ekipler tarafından tespit edilmesi halinde yıkılacaktır. Diğer bir deyişle 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yeni kaçak yapılar tespit edildiği anda bunlara asla müsaade edilmeyecektir. Zira hükümetimiz tarafından iyi niyetle çıkarılan bu yasa 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları ilgilendiriyor. Bu yasada bundan önce yapılmış kaçak, mağdur olmuş yine bir şekilde burada yaşıyor, ancak, iskan noktasında, elektrik su noktasında sıkıntıları olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek adına çıkarılmış bir yasa. Isparta’da bu yasadan bugüne kadar 15 bin kişi yararlandı.

“YENİ KAÇAK YAPILARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Biz imar barışı başvurularının sona ermesinin ardından yani 31 Aralık 2018 tarihinden sonra sahaya ekiplerimizi göndereceğiz. Onlar, yasanın ön gördüğü tarihten sonra yapılan yapıları, ayrıca başvuru yapmamış ve dolayısıyla Yapı Kayıt Belgesi almadığı için yapısını yasal hale getirmemiş olanları tespit edecekler. 2017 tarihinden sonra yapılan kaçak yapıların İmar Barışı kapsamında başvuruları yapılması, paralarının yatırılması durumunda bile kesinlikle müsaade edilmeyeceğiz. Bu durumu tespit edilenler durumunda ise yatırılan paralar devlete irad kaydedilecek.

“YATIRILAN PARALAR DEVLETE İRAT OLARAK İŞLENECEK”
Bu konuda Isparta Belediyesi ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Zira, yapı konusu belediyeleri de yakından ilgilendiriyor. Onlara bu kaçak yapıların yıkılması noktasında görüş birliğine vardık. Bu yapılar İmar Barışı’na başvursa, kayıt belgesi alsa, parasını yatırsa dahi bu barıştan yararlanamayacaklar. Bunu vatandaşlarımızın net bir şekilde bilmesini istiyoruz. Yatırdıkları bir bedel varsa, imar barışına bu konu uymuyorsa bu bedel de devletimize kalacak. Sahadaki uygulamamız ise ilgili belediyelerimiz tarafından valilik koordinesinde bunların hepsi yıkılacak. Yeni kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunu edenlerle ilişkin de kanuni işlemler neyse, bu işlemler Bakanlığımız nezdinde yapılacak ve takipleri yapılacak. Buradan hem vatandaşlarımıza, hem de Belediyelerimize çağrıda bulunuyorum. Bu yapıları yapanlara cezai işlem neyse yapılacaktır. Belediyelerimiz de bunlara müsaade etmesin” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, ihtilaflı yapısını yasal hale getirmeden yapılarına elektrik, su, doğalgaz bağlattıranların da bunları bağlayanların da haklarında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını ve bu kişilerin hapis cezası ile yargılanabileceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.