İmplantta devrim

Diş alanında son 20 yılın en büyük ilerlemesi olarak gösterilen implant uygulaması sayesinde takma dişler tarihe karıştı

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Aralık 2012 11:55
İmplantta devrim

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Kömerik, diş kökünü taklit eden vidalar (diş implantı)sayesinde takma dişlerin tarihe karıştığını söyledi. Diş hekimliği alanında son 20 yılda kaydedilen en büyük ilerlemenin diş implantları olduğunu belirten Doç. Dr. Kömerik, “Çene kemiğine yerleştirilen bu vidalar üzerine istenilen şekilde diş yapıları sabitlenerek dişsizlik restore edilir. Diş implantlarıyla beraber takma dişler tarihe karışmaktadır. Hatta ağzında hiç dişi kalmamış kişilere tüm dişleri geri kazandırılmaktadır” diye konuştu.
Diş implantlarının, geleneksel protezlere göre çok daha sağlıklı olduğuna değinen Kömerik, implantların hem görünüş olarak hem de his olarak doğal dişleri en iyi şekilde taklit ettiğini bildirdi.

ÇENE KEMİĞİ ERİMESİNE
CADI ÖRNEĞİ
Takma dişlerin konuşurken, yemek yerken damaktan düşme, konuşmada güçlük gibi şikayetlere neden olduğunu anlatan Kömerik, “Hareketli protez kullanımında yıllar içerisinde çene kemiği erimeye başlar. Kemiğin erimesi kişinin yüzüne yaşlanmış ifadeyi verir. Bunun en tipik görünümü ‘Pamuk Prenses’ masalındaki cadının çenesidir. Bazı olgularda kemik o kadar incelmiştir ki bir şey yerken kırılması bile mümkündür. İmplant vidaları ise çene kemiğinizle bütünleştiği için çenelerdeki kemik kaybını durdurur. Bu avantajlarından dolayı implant dişler kişinin kendine güvenini artırır ve daha sağlıklı gülüşler sunar” dedi.
İmplant tedavisinin muayenehanelere göre üniversite hastanelerinde yarı yarıya maliyetle yapılabildiğine dikkat çeken Kömerik, tedavinin ehil olmayan kişilerce yapıldığında komplikasyonlara neden olduğunu açıkladı.

TEDAVİ ÇENE CERRAHİSİ
UZMANLARINCA YAPILMALI
İmplant yerleştirilmesinin çene cerrahisi uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini belirten Kömerik, diş implantı için ideal hasta grubunun sigara kullanmayan, sağlıklı, ağız hijyenini ihmal etmeyen, çenelerinde implant vidasının yerleşmesi için yeterli kemik hacmi bulunanlar olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.