İnşaat Mühendisleri Endişeli!

İmar Barışı İle Riskli Binalarda Affedilecek Mi?

Yayınlanma:
İnşaat Mühendisleri Endişeli!

TBMM’de görüşmeleri süren ‘İmar Barışı’yla ilgili meslek odaları çekincelerini dile getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, düzenlemede belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Yasa tasarının içeriğinin de henüz gerek ilgili gerek halk tarafından bilinmediğini ve bu nedenle yasa tasarısının geri çekilmesinin gerekli anlatımların yapılmasının ardından meclise sunulmasının daha yerinde bir uygulama olacağını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, İnşaat Mühendisleri olarak düşüncelerinin bu yönde olduğunu bildirdi.

TBMM’nde görüşmelerine başlanan Torba Yasa içerisinde yer alan İmar Barışı tasarısı inşaat mühendislerini tedirgin etti. İmar Barışı ile ilgili belirsizliklerin olduğuna vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz; “Geçen hafta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldik ve onların bu konudaki görüş ve önerilerini aldık. Muhtemel bir imar affının sebep olacağı olumsuzluklar konusunda pek çoğumuzun hemfikir olduğunu gördük. Adına ister imar affı densin, ister imar barışı densin, bu konuda endişelerimiz var.

“KAÇAK YAPILARIN BELİRLENMESİNDE
SIKINTILAR YAŞANACAKTIR”
Öncelikle, imar affının amacının ve hedefinin ne olduğu, hangi durumları ve hangi tür yapıları kapsayacağı konusunda net bir durum yok. Ortada bu konuda bir belirsizlik olduğu aşikar. Zaten, Tasarının tüm yapıları kapsaması da doğru olmayacaktır. Zira, öyle olursa kaçak yapıların belirlenmesi yönünde sıkıntılar yaşanacaktır. Bir başka konu ise örneğin 2 katlı bir binası olan ve 2 kat ruhsatı alan bir bina sahibi daha sonra kaçak olarak çıktığı 2 kata ve neticede dört katlı binasına müracaat etmesi halinde ruhsat alabilecektir.

“DEPREM GERÇEĞİNİ
DE UNUTMAYALIM”
Kaldı ki, konunun bizimle ilgili tarafına yani Isparta ile ilgili tarafına bakacak olursak, Isparta birinci derece deprem bölgesinde yer alan bir şehirdir. Deprem gerçeğinin de unutulmaması gerektiği ortadadır. Tüm bu verileri bir araya getirdiğimizde ‘Riskli binalar da af edilecek mi? sorusu gündeme gelmektedir.

“KONU HALKA TAM
OLARAK ANLATILMALI”
Korkmaz, söz konusu Yasa Tasarısının içeriğinin de henüz gerek ilgili gerek halk tarafından bilinmediğini ve anlatılması gerektiğini vurgulayarak, bu nedenle yasa tasarısının geri çekilmesinin gerekli anlatımların yapılmasının ardından yeniden meclise sunulmasının daha yerinde bir uygulama olacağını aktardı. Korkmaz konuşmasında; “Kaçak yapılaşma nedeniyle verimli tarım arazileri, orman alanları, su havzaları tahrip edilmiş sanayi ve turizm sektörleri olumsuz etkilenmiştir. Af kapsamındaki yapılar, hukuken yasadışı ve özellikle anayasanın kamu kaynakları, kıyı, doğal çevre ve ormanların korunmasına ilişkin temel maddelerine aykırıdır. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar tarafından açılan hukuk davalarında yargı tarafından planları ve ruhsatları iptal edilen, ayrıcalıklı imar hakları verilerek her biri bir ‘kent ve çevre suçu’ niteliğinde yükselen yapılar yasallaştırılmak istenmektedir.

“KONUNUN TAKİPÇİSİ
OLACAĞIZ”
Tabiki İnşaat Mühendisleri temsilciliği olarak konunun takipçisi olacağız. Seçim sürecinde, ‘İmar Barışı’ olarak topluma sunulan bir anlamda kaçak yapılaşma affı konumundaki bu Yasa Tasarısının halkın can güvenliğini tehlikeye atan, tarihsel ve doğal alanları tahrip eden, hukuk dışı uygulamaları yasallaştıran ve kentlerimizi yaşanmaz hale getiren bu girişim olup olmayacağını zaman gösterecektir” dedi.

“İNŞAAT MÜHENDİSLERİ
DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR”
İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz, imar konusunun bir şehir ve ülkenin yapısal bakımından son derece önemli bir konu olmasına rağmen, tasarıda konunun teknik kısmının yani İnşaat Mühendisleri bölümünün olmamasının da yanlış bir durum olduğunu sözlerin ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.