İnşaat Zirvesi ’17 Sona Erdi

İnşaat Zirvesi ’17 Sona Erdi

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mart 2017 17:20
İnşaat Zirvesi ’17 Sona Erdi

Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Topluluğu tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “İnşaat Zirvesi”, sona erdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırlanan “Pembe Baret” etkinliği ile başlayan etkinlik, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde üç gün boyunca devam etti. Öğrencilerle buluşan sektör temsilcileri,  bilgilerini paylaştı,  gençlerin sektöre ilişkin akıllarındaki soruları yanıtladı, mesleklerinde bilgi sahibi olmalarına yardımcı olacak seminerler verdi.

Etkinlik kapsamında ilk olarak güvenli geleceği inşa edecek olan genç kadın mühendis adayları, “Pembe Baret”lerini takarak “Biz de Varız” mesajını verdi. 2016 yılında SDÜ özelinde 150 Pembe Baret dağıtımı ile başlayan projede, YDA Grup desteğiyle bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki 58 kadın milletvekili, 99 üniversitenin Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde görev alan 477 akademisyen ile öğrenim gören 8.182 kız öğrenciye olmak üzere toplam 10 bin pembe baret dağıtıldı.

Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda Asfalt Müteahhitleri Derneği(ASMÜD) Genel Koordinatörü Gülay Malkoç, SMY PROJE Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Yılmaz; ikinci gününde Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği  Derneği(ZMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Çinicioğlu, KYK Yapı Kimyasalları Pazarlama Lideri Halil Karakulak, Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ruşen Cihat Kılıç, Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir; üçüncü gününde ise Metal Yapı CEO'su Selami Gürel, öğrencilerle bir araya gelerek sektöre ilişkin bilgiler vererek mesleki tecrübelerini anlattı.

Etkinlik sonunda görüşlerini aldığımız konuşmacılar SDÜ’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

ETKİNLİKTE İLK GÜN:

Gurur Veren Başarı Hikâyeleri

Avrupa Asfalt Üstyapı Birliği (EAPA) Sağlık- Çevre- Güvenlik Komitesi Başkanı Gülay Malkoç, üniversitemizin özellikle inşaat alanında yarım yüzyıla yakın köklü bir tarihi olduğunu ifade ederek “Türkiye’de ilk 3 içerisinde yer alıyor.” dedi. 2011’de üniversitemizden mezun olan SMY Proje Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Sibel Yılmaz ise “2. İnşaat Zirvesi’ne SDÜ öğrencisi olarak katılmıştım. Şimdi ulusal ve evrensel çapta projeler yapıyorum. SDÜ ailemle gurur duyuyorum. Burada olmaktan mutluyum.” dedi.

SDÜ’nün Sinerjisi Etkileyici

SDÜ’de, “İlham Veren Üniversite” sözünü gerçekten hissettiğini ve güzel bir sinerji gördüğünü anlatan Malkoç, “Pembe Baret Projesi ile İnşaat Zirvesi hikâyesinden çok etkilendim. SDÜ’nün nüvesini oluşturan İnşaat Mühendisliği, yarım yüzyıla yakın köklü bir tarihe sahip. SDÜ, inşaat mühendisliği bağlamında Türkiye’nin en köklü 3 üniversitesi arasına giriyor. Prof. Dr. Mustafa Karaşahin dönemi ve o jenerasyon Türkiye’de iz bırakmıştır ve görüyorum ki o sinerji burada halen devam ediyor. Bu unvanı da hak ediyorsunuz. Çok etkilendim.” dedi. 

Kariyerinin çok büyük bir diliminde Türkiye Cumhuriyeti’ni Avrupa Birliği’nde (AB) temsil eden Malkoç, SDÜ öğrencilerine de öğütlerde bulundu. Gençlere “teknoloji üretecek, kullanacak ve büyük projeler hayata geçirecek olan sizlersiniz. Size inancım ve güvenim tam” diyen Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Süleyman Demirel Üniversitesinin yürüttüğü Isparta Gülü’nden Bitüm Üretme Projesi çok etkileyici. Bunun hayata geçirilmesini canı gönülden isterim. Hayallerinizden vazgeçmeyin. İnsan mühendisliğine inanın. İletişim gücünüz olsun. Hayata karşı adaletli olun. İşinizi layığı ile yerine getirin. Liyakat kurallarına önem verin. Kendinizle barışık olun. Tek bir evrensel dil var: Sevgi ve saygı. Bu evrensel dili hayat felsefeniz haline getirin. Ben SDÜ’ye bilgi ve deneyimlerimi aktarmaya geldim. Ama SDÜ’den çok bilgi alarak gidiyorum. Çok gururlandım. Yol Teknolojileri Dergisi’nde yazıyorum. Orada SDÜ’yü yazacağım. Buradaki çalışmaları Avrupa’ya da taşıyacağım.”

 

SDÜ’nün Gururu: Sibel Yılmaz

İnşaat Zirvesi ’17 etkinliğinin ikinci bölümünde ise SMY Proje Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Yılmaz konuştu. 2010 yılında SDÜ İnşaat Bölümü’ne girdiğini ve 2014 yılında Mühendis olarak mezun olduğunu anlatan Sibel Yılmaz, bugün ulusal ve evrensel çapta projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

SDÜ İnşaat Zirvesi’nde öğrenci olarak da görev aldığını, bugün aynı proje kapsamında konferans vermek üzere SDÜ ailesi ile bir arada olmaktan kıvanç duyduğunu kaydeden Yılmaz, “Tüm hayatım şantiyelerde geçti. İsteyerek, severek bu alanı seçtim. Toz yutmayı tercih etim. İnşaat sahasında, şantiyede kepçe- kamyon kullandım. Ortalama bir öğrenciydim. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Saltan’ın yönlendirmeleri ile ulaştırma alanında ihtisaslaştım. SDÜ ailesinin bir parçası olmaktan gururluyum” dedi.

İKİNCİ GÜN:

Etik Anlayışı Güçlü Mühendis Olun

SDÜ’de öğrencilere seslenen Prof. Dr. Feyza Çinicioğlu, bilimsel bilgi, mesleki deneyim kadar etik anlayışın da hayati önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Çinicioğlu, ABD ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’nin de “Profesyonel Mühendislik Sistemi”ne geçmesi gerektiğini savundu.

Bilim Dalı İstanbul’da Doğdu

Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği’nin doğuşunun Türkiye olduğunu söyleyen Prof. Dr. Feyza Çinicioğlu, tarihsel süreci şöyle paylaştı: “Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği’nin Kurucusu Karl Von Terzaghi’dir. Terzaghi, 1918- 1925 arasında Robert Kolej ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görev almıştır. Zemin mekaniğinin uluslararası yapılanmasında ilk başta yer alan ülke Türkiye’dir.” Zemin mekaniğinin inşaat mühendisliğinin ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çinicioğlu, öğrencilere “Zemin mühendisliği uygulamalı bir meslektir. Uygulamayı sahada öğrenmenizi tavsiye ederim hatta yüksek lisans ile taçlandırmanızı tavsiye ederim.” diye seslendi.

SDÜ’de Kongre Gerçekleştirdik

Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneğinin SDÜ ile yakın diyalog ve işbirliği içerisinde olduğunu anımsatan Prof. Dr. Çinicioğlu, “14. Ulusal Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Kongresi’ni SDÜ’de gerçekleştirmiştik. Çok faydalı geçmişti. İz bırakmıştı.” dedi. Mühendislikte bilimsel bilginin yanı sıra deneyim ve usta- çırak ilişkilerinin de değerli olduğunu savunan Prof. Dr. Feyza Çinicioğlu, öğrencilere önemli bilgiler verdi. “Mühendisliğin en önemli özelliği etik anlayıştır” diyen Çinicioğlu, “Etik anlayışı güçlü mühendis olun. Kendinizi sürekli geliştirin. Mezuniyetten sonra lisans düzeyinde aldığınız bilgiler ile yetinmeyin. Sürekli okuyun. Fakültenizi takip edin” şeklinde konuştu. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da Profesyonelik Mühendislik Sistemi olduğunu anımsatan Çinicioğlu, Türkiye’nin de bu alanda bir Kanun’a ihtiyacı olduğunu kaydetti ve ekledi “SDÜ, Türkiye’de saygınlığı yüksek bir yükseköğretim kurumu. Değerleri yerleşmiş bir kurum. Yetiştirdiği öğrenciler de Türkiye’de uluslararası açıdan iz bırakıyor. Ayrıca kendimi yarı şekilde SDÜ’lü hissediyorum.”

Proje Finansmanı İçin Seminer

6. İnşaat Zirvesi’nin bir diğer oturumu da Proje Finansmanı konu başlığında gerçekleşti. Garanti Bankası Proje Finansmanı Departman Sorumlusu Kerem Oben Seymen, ‘özellikli krediler’ başlığı altında büyük bütçeli projelere nasıl finansman sağlandığını anlattı. Garanti Bankası’nın Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankası olduğunu ifade eden Seymen, 966 şube, 20 bin çalışan ve öz kaynakları aydınlığında Türkiye’nin en değerli ikinci şirketi olduklarını ifade etti; Gebze- İzmir Otoyolu, 3. Köprü, Avrasya Tüneli, 3. Havalimanı gibi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin devasa projelerine kredi sağladıklarını sözlerine ekledi.

Yapı Endüstrisi’nde Devrime İhtiyaç Var

6. İnşaat Zirvesi ’17 etkinlikleri kapsamında SDÜ’de bir sunum yapan KYK Yapı Kimyasalları Pazarlama Lideri Halil Karakulak, su yalıtımı için Kanun bağlamında bir dizi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Karakulak: “Temelde su yalıtımı zorunluluğu var. Ama bununla sınırlı. Binaların yüzde 90’ında su yalıtımı yok. Türkiye’de ayrıca dış cephe yalıtımı yanlış yapılıyor. Levha kalınlıklarını artırmamız lazım. Bu konuda yasal düzenleme gerekiyor." dedi. Türkiye’de su yalıtımından anlayan usta sayısının yok denecek kadar az olduğuna değinerek binaların yüzde 90’ında su yalıtımının bulunmadığını ifade eden Karakulak, bunun için bir Yasal  düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bilgi Yoksa Fikir An Gelir Çöker

SDÜ öğrencilerine kişisel gelişim ve kariyer planlama açısından da bir dizi tavsiyelerde bulunan Karakulak, “gerçek hayatla fakültede aldığınız bilgileri birleştirin. Başarı için en önemli şifre sevgidir. İşinizi severek yapın. Sabırlı ve çalışkan olun. İş hayatına atıldığınız an akademik bilgi ile etkileşiminizi kesmeyin. Bilgin yoksa fikrin değeri, hükmü, kudreti olmaz. Öğrenmeye karşı istekli olun” dedi.

 

Geleceğin Mühendisliği: Zeki Sistemler

Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir de “İnşaat Mühendisliğinde Küreselleşmenin Etkileri ve Beklentiler: Öğrencilere Gelişim Önerileri” başlıklı bir konferans verdi.

SDÜ İnşaat Bölümünde eğitim- öğretim gören öğrencilerin 2025’ten itibaren Türkiye ve evrensel çapta iz bırakan projeler yapacağını; Bulut Teknolojisi’nin inşaat mühendisliğine baş döndürücü bir hız kazandırdığını anlatan Candemir, geleceğin mühendisliğinin de Robot Bilimi ve Zeki Sistemler (Akıllı Yapılar) olacağını belirtti. Öğrencilere kariyer planlaması ve kişisel gelişim önerilerinde bulunan Candemir, “İleri erdem düşüncesi ile hareket edin. Mesleğinize özen gösterin. Toplumsal, sosyal ve ülkeye karşı sorumluluklarınızı unutmayın. İnşaat Mühendisliği medeniyet inşa eder. Buna yakışan bir çalışma anlayışına sahip olun” dedi.

Güzel Türkiye’yi Siz İnşa Edeceksiniz

SDÜ’de öğrencilere seslenen Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Cihat Kılıç da “Sizler kıvılcım olarak şu an buradasınız. Gerekli donanımı kazandıktan sonra ülkemizin dört bir köşesine alev olarak dönmelisiniz. Güzel Türkiye’yi siz inşa edeceksiniz.” dedi. 45 yıllık mesleki deneyimi olduğunu anlatan Kılıç, SDÜ’yü bugüne değin tanımadığı için mahcubiyet hissettiğini anlattı. İnşaat Topluluğu’nun kurumsal sosyal sorumluluk projesi Pembe Baret’ten çok etkilendiğini ifade eden Kılıç, “beni davet eden broşürleri inceledim. Davet için gelenlerin heyecanına baktım. Proje etkileyiciydi. Katılmaya karar verdim. Açıkçası SDÜ’nün bu çapta gelişmiş olduğunu ummuyordum. Bunda kendimi suçluyorum. Kendimde eksiklik gördüm. SDÜ’yü bu zamana kadar tanımadığım için pişman oldum. Ama şu an çok mutluyum. SDÜ’yü tanıdım, gelişmesinden, gücünden çok mutlu oldum” dedi.

Yapay Zeka, 3 Boyutlu Yazıcı

Yapay Zeka ve 3 Boyutlu Yazıcı teknolojilerinin bütünleşik inşaat endüstrisini de etkilediğini kaydeden Kılıç, “Ben geçen hafta 3 boyutlu yazıcılarla 3 katlı ev inşa edildiğini izledim. Nefes kesici bir andı. İnanılmaz gelişmeler var. Ama insan faktörü her zaman olduğu gibi çok değerli. Ve değerini korumayı da sürdürecektir. Emin olun.” mesajını verdi.

Teknolojinin Esiri Olmayın

Kılıç, “Bizim öğrencilik zamanlarımızda bilgisayarlar yeni çıkmıştı. Şu genel geçer söz vardı: İnsanlar yanlış yapabilir. Büyük yanlışlar için de bilgisayar gerekir. Size tavsiyem şudur: Bilgisayarın, programların esiri olmayın. Kısıtlı bilgi, çok zaman öldürür. Bilgisayarın, programların yapacaklarını inisiyatif alıp siz kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Teknolojiyi doğru kullanın” dedi.

ÜÇÜNCÜ GÜN:

Mimarla İyi Diyalog Kurun

İnşaat Zirvesi ‘17’nin 3. gün oturumunda “Avrupa’nın En İyi Çelik Yapı” Ödülü’nü kazanan Metal Yapı’nın CEO’su Selami Gürel öğrencilere seminer verdi. 65 yaşında olduğunu; meslekte 43’üncü yılı geride bıraktığını ve hâlâ çalışmaya devam ettiğini kaydeden Gürel, iyi bir mühendis olmak için mimarlar ile çok sağlıklı iletişim kurmak gerektiğini söyledi.

“İş”te Gelecek

İyi bir mühendisin uluslararası ölçekte düşünmesi gerektiğini kaydeden Gürel, öğrencilere İngilizcenin yanı sıra Fransızca, Rusça, İspanyolca, Portekizce öğrenmesini öğütledi. Radarlarında mutlak surette Rusya ve Afrika’nın olması gerektiğini söyleyen Selami Gürel, “Çelik Köprü’yü öğrenin. Bunu yaparsanız Dünya’nın her yerinde iş bulabilirsiniz” şeklinde konuştu. Gürel, 43 yıllık deneyimlerini şöyle paylaştı: “Teknoloji, yazılım, donanım tamam. Ama çok iyi bir mühendisin elle çizme kabiliyeti olmalı. Teknik Resim Dersi boşa değil. Ben 43 yıllık deneyiyim aydınlığında size şunu söyleyebilirim ki elinizle çizim kabiliyetinizi artırın. Güzel Türkçe konuşun. Yoksa insanlara derdinizi anlatamazsınız. İngilizce, artık standart dil haline geldi. Ben, başarılı olmanız için yol gösteriyorum, Fransızca öğrenin. ‘Ben Mühendisim. Fransızca biliyorum’ diyen var ise şu an hemen Metal Yapı’da üst düzey maaşla işe başlayabilir. Rusya’da mutlak surette iş kurmaya çalışın. İyi bir mühendis, mimar ile çok yakın diyalog içerisinde olandır. İnşaat alanında kariyer yapacaksınız ulusal ve evrensel açıdan en iyi mimarların isimlerini öğrenin. Projelerini inceleyin. Kafanız çalışıyorsa, bu işi seviyorsanız mühendis olun. Size şunu net söylüyorum, Çelik Köprü yapımını bilirseniz, dünyanın her yerinde iş bulursunuz.”

NG Belgesel Çekti

National Geographic’in Dev Yapılar Belgesi’nde Metal Yapı’nın bir eserini yayınladığını anlatan Gürel, “Dünya’nın En Büyük Çadırı” başlığı altında yayınladılar. Bizim yapıtlarımızdan biri “Avrupa’nın En İyi Çelik Yapı” ödülünü aldı. Şunu anlatmaya çalışıyorum: Tüm bunlar bilginin, deneyimin, farklı düşünmenin, cesur olmanın ve radikal karar atmanın sonucudur” diye konuştu.

6. İnşaat Zirvesi ‘17’nin 3. gün ve son oturumunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nden Yusuf Çelik SDÜ öğrencilerine destekler ve projeler konusunda sunum gerçekleştirdi.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.