iPhone 5 görücüye çıktı

iPhone5′le ilgili detaylar, Apple CEO'su Tim Cook'un katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Eylül 2012 14:05
iPhone 5 görücüye çıktı

Her yeni ürün lansmanı olay haline gelen Apple'in yeni telefonu iPhone 5 bugün ABD'nin San Francisco şehrinde düzenlenen bir basın etkinliği ile tanıtıldı. Ekranı 3.5 inçten 4 inçe çıkarılan yeni model yüksek hızlı mobil şebeke türü 4Gdesteği sunuyor.

8 Megapiksel kamerası bulunan iPhone 5'in diyafram değeri ise f2.4 Apple'a göre yüzde 40 daha hızlı çekim yapabilen yeni kamerada daha önce standart olarak bulunmadığı için eleştirilen Panorama modu da bulunuyor. Bu modda oluşturulan fotoğraflar ise 28 Megapiksel çözünürlüğe sahip oluyor.

Video modunda Full HD çözünürlükte kayıt yapabilen yeni telefon video kayıt sırasında fotoğraf da çekebiliyor. Ön yüzünde bulunan kamerası 720p çözünürlüğünde video kayıt edebilen cihaz 3G üzerinden FaceTime desteği de sunuyor. 3 adet mikrofona sahip olan iPhone 5'te ses kayıt özelliği daha da geliştirilmiş.

Bağlantı yuvası değişti

iPhone'un en ilginç yönlerinden biri ise bağlantı yuvasının değiştirilmiş olması. Yüzde 80 daha küçük tasarlanan yeni bağlantı yuvası özel bir dönüştürücü yardımı ile eski nesil bağlantıya sahip cihazlarla da kullanılabilecek. Yeni bağlantı yuvasına Lightning adını veren Apple'ın özel dönüştürücü aksesuar sayesinde (ayrı olarak ücretli satılacak) eski cihaz ve kablolarla uyumluluk sağlaması önemli bir özellik.

Yeni nesil A6 işlemci kullanan iPhone 5'te bu işlemci (yine Apple'ın iddiasına göre) önceki versiyona göre 2 kat daha hızlı. 1 GB RAM'i bulunan iPhone 5 bir süre önce Apple'un duyurduğu gibi harita hizmeti olarak Google Maps yerine kendi geliştirdiği haritaları kullanıyor. Yeni haritalar hizmetinde iki nokta arasında yönlendirmeli navigasyon yapılabiliyor. Bu hizmetin Türkiye'de kullanılıp kullanılmayacağı ise şimdilik belli değil.

SIM kartı da değişen iPhone 5'te artık Nano adı verilen halen kullanımda olan Mikro sürümden daha küçük kartlar kullanılacak. Bu da normal karttan mikroya geçerken yaşanan sıkıntıların tekrar etmesi anlamına geliyor.

21 Eylül'den itibaren satışta

21 Eylül'den itibaren ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya, Japonya, Hong Kong veSingapur'da satışa sunulacak olan iPhone 5'in fiyatı ise önceki model iPhone 4S ile aynı olacak.

16, 32 ve 64 GB kapasite seçenekleriyle satışa sunulacak iPhone 5, sırasıyla 199, 299 ve 399 Dolar fiyat etiketine sahip olacak. Fiyatların ABD için geçerli olduğunu da hatırlatalım. Beklentilerin aksine iPhone 5'te NFC ve kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.

iPhone 5'in tanıtımı ile birlikte iPhone 3GS de resmen üretimden kaldırıldı. Apple'ın geleneksel hale gelen politikasına göre bir önceki nesilden iPhone 4S'in 16 GB ve iPhone 4'ün 8 GB'lık sürümleri satılacak. iPhone 4S ABD'de sözleşmeli olarak 99 dolara piyasaya sürülerken iPhone 4 için bu rakam ücretsiz olacak. Eski nesil telefonların Türkiye fiyatları da değişecek. Ancak bu değişim ne kadar olacağını şimdiden söylemek mümkün değil.

iPhone 5 Teknik Özellikler

640x1136 piksel 4 inç ekran (326 ppi)

A6 işlemci

GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 ve LTE (4G) desteği

3 adet mikrofon

iOS 6 işletim sistemi

Yenilenmiş bağlantı yuvası

Arka kamera 8 Megapiksel

Ön kamera 1.3 Megapiksel

Panorama özelliği

Full HD video kayıt fonksiyonu

4G (LTE) desteği

Bluetooth 4.0 desteği

Nano SIM kart

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji