İş Arayan Değil, Aranan Eleman Yetiştiriyoruz

İş Arayan Değil, Aranan Eleman Yetiştiriyoruz

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Şubat 2019 10:21
İş Arayan Değil, Aranan Eleman Yetiştiriyoruz

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, bundan böyle öğrencilerin 4 yıllık eğitimin üç yılını teorik, 1 yılını da pratik olmak üzere 3+1 sistemi ile eğiteceklerini belirterek; “Bizim üniversitemizden mezun olan öğrenciler iş arayın değil, aranan eleman olacaklar” dedi.

Geçtiğimiz yıl Süleyman Demirel Üniversitesinden ayrılarak Isparta’ya ikinci üniversite olarak kurulan, 18 Mayıs 2018 tarihinde resmi kuruluşu onaylanan ve 38 bin 845 öğrenciye ulaşan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, dün bir basın toplantısı düzenleyerek üniversitedeki çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

DİLER; “ALLAH UTANDIRMASIN”
Dün saat 09.30’da Öğretmenevi VİP Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Rektör Diler’in yanı sıra, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Fakir, Prof. Dr. İsa Telci, Genel Sekreter Sefer Kutlu, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Demir, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yusuf Uçar, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kabul, Meslek Yüksek Okulu Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Korkmaz, Isparta Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğ. Üyesi Oğuzhan Özaltın, Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Yıldırım, Su Ürünleri Dekan Vekili Doç. Dr. Yıldız Bolat, Şarkikaraağaç MYO Müdürü Şakir Aksöz ile Medya Sorumluları Fatih Ecevit, Zafer Çağlar katıldı. Rektör İbrahim Diler toplantıda yaptığı konuşmada; “Bildiğiniz gibi üniversitemiz 18 Mayıs 2018’de sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kurulan 16 yeni üniversiteden biridir. Öncelikle sayın Cumhurbaşkanımıza bizleri bu zorlu göreve layık gördükleri için teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Allah utandırmasın.

“BU ÜNİVERTİSEDEN
TÜRKİYE’DE İKİ TANE VAR”
18 Mayıs 2018’de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Süleyman Demirel Üniversitesinden 4 fakülte, 15 yüksek okul, 2 yüksek okul olmak üzere, yeni kanunla birlikte ise 6 fakülte, 1 lisans üstü eğitim enstitüsü, 2 yüksek okul, 17 meslek yüksek okulu ile hizmete başlamış bulunmaktayız. Üniversitemizin yeni ismi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Türkiye’de 2 tane var. Biri Isparta’da, diğeri Sakarya’da. Aynı isim altında ve bu iki üniversitenin özelliği pilot üniversite olması. Tamamen işyeri eğitim odaklı üniversite. Alacağımız pek çok kararı kardeş üniversite olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile birlikte hayata geçireceğiz. Isparta’mıza ikinci üniversite kazandırdığı için sayın Cumhurbaşkanımıza Isparta’mız adına, üniversitemiz adına teşekkürü bir borç biliriz. 6 Eylül 2018’de ise yeni açılan 15 üniversite ile birlikte üniversitemizin ilk kurucu rektörü olarak şahsım atanmıştır. İnşallah beklentileri boşa çıkarmadan güzel hizmetler yapmayı temenni ediyoruz. Yeni üniversitemizin hedefi ortak akıl. Bu kavram çok önemli. İki anlamı var. Birincisi; uygulamalı eğitim olmamız, ikinci olarak da ortak akıl. Tamamen birim paydaşları ile birlikte ortak kararlar alabilmemiz.

“BİZ HEM YENİ, HEM ESKİ
BİR ÜNİVERSİTEYİZ”
Biz hem genç, hem köklü, hem tecrübeli bir üniversiteyiz. Hem eksi, hem yeni üniversiteyiz. Yeni üniversiteyiz; çünkü ismimiz Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi. Eskiyiz; 30 yıllık köklü bir geçmişimiz var. 30 yıllık Ziraat Fakültesi, bizim üniversitemize geçtikten sonra Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi oldu. Su Ürünleri Fakültesinin 30 yıllık geçmişi var. Orman Fakültesinin 25 yıllık bir geçmişi var. Bunun anlamı, geçmişten gelen, geleceğe bakan bir üniversiteyiz. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi modelinin ülkemizdeki öncü kurumlarından birisiyiz. Bu özelliklere sahip olmayı bir ayrıcalık olarak görüyor ve bunu marka değeri haline getirmek için de ekibimizle birlikte çaba sarfediyoruz. Lisansüstü, lisans ve önlisans seviyesinde eğitim ve öğretim yaptıran bütün akademik birimlerimizle birlikte Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmanın nasıl bir bakış açısı gerektirdiğini biliyoruz ve öyle bakıyoruz. Biz bilgiyi bilgi olarak muhafaza etmeyi değil, onu hayatın içinde kullanmaya odaklanıyoruz. Böyle olduğu için de öğrencilerimizi uygulamacı bir anlayış ile yetiştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Biz okul ortamlarında elde edilen akademik verileri yerleşkelere hapsolmaktan çıkartıp, onları ar-ge faaliyetleri ile sanayinin, ticaretin, daha doğrusu bütün çalışma hayatının içine taşımak zorunda olduğumuza inanıyoruz. Biz insanımızın daha kaliteli bir hayat sürmesi için gerekli olan yeniliklere, yeni teknolojilere imza atmanın varlık nedenimiz olduğunu düşünüyoruz. Üniversitemizin bu bakış açısı inşallah en kısa sürede Isparta’mızda da mutlaka anlaşılacak ve ilgi göreceğine inancımız tamdır.

“ÜZERİMİZDE 30 YILLIK
SDÜ KİMLİĞİ VAR”
Üniversitemize atandıktan sonra ilk amacımız aidiyet duygusunu oluşturabilmek. Tabi hepimizde 30 yıllık Süleyman Demirel Üniversitesi kimliği var. Bunu asla yadsıyamayız. Çünkü biz onların bağrından çıkan yeni ve genç bir üniversiteyiz ama her kurumun kendisine göre bir aidiyet duygusu, işyeri bütünlüğü açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu aşamada logo çalışmamızı yaptık ve akademisyenimiz, idarecilerimiz, öğrencilerimiz ile birlikte 18 bin kişinin katıldığı anketle logomuz ortaya çıktı ve çok beğeni aldı.

“AKADEMİK VE İDARİ
KADROLAŞMAMIZI TAMAMLADIK”
Atama sonrası tüm akademik ve idari kadrolaşmamızı tamamladık ve bu kadroları tamamen farklı kesimlerin fikirleri ile ortak akılla atamaya çalıştık. Üniversitemizde bildiğiniz gibi Orman, Ziraat, Su Ürünleri, Teknoloji, Turizm Ve İşletme Fakültesi olmak üzere 6 fakülte, Yabancı Diler Yüksekokulu ve Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olmak üzere 2 yüksekokul, ayrıca 17 tane meslek yüksekokulumuz mevcut. Akabinde üniversitemiz için önem arz eden Bilimler Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü, Eğitim Ve Öğretim Koordinatörlüğü, Proje Yönetim Ofis Koordinatörlüğü, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, Teknoloji Transfer Ofis Koordinatörlükleri, Kalite Komisyonu, İletişim Merkezi ve Medya Merkezimizi oluşturarak tüm birimlerimizi aktif hale getirmiş olduk. Kasım 2018’de YÖK tarafından yürürlüğe giren tüm üniversitelerde norm kadro çalışmamızı tamamlayıp hayata geçirmiş olduk. Öğretim Üyesi ve öğretim görevlisi alım çalışmalarımız 2018 yılının son iki ayında gerçekleştirilmiştir.
Şehrin tüm dinamikleri olan kamu, STK’lar ve odalarla öncelikle tanışma ziyaretleri ve daha sonra işbirliği ziyaretlerini artırarak devam ettirmekteyiz. Bu kapsamda ITSO, KOSGEB, MÜSİAD, Isparta Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği gibi işyeri temsilcileri ile ikili işbirliklerini imzalamış bulunmaktayız. Yine bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kısaca KÜSİ diye isimlendirilen Kamu – Üniversite – Sanayi işbirliği konsorsiyumuna geçen hafta itibari ile üniversitemiz de dahil edilmiştir. Çok yakın zamanda birimlerin başkan ve temsilcilerinden oluşturacağımız üniversitemiz Sektörel Danışma Kurulu yani SEDAK isimli bir oluşum oluşturuyoruz. Bunu da önümüzdeki hafta hayata geçireceğiz. SADEK Kurulu ile 3 ya da 6 ayda bir bir araya gelecek. Üniversitemiz, Isparta’mız ve bölgemizin hangi tür sanayi işbirliği olacaksa onları hep birlikte hayata geçirmek istiyoruz.

“BU İKİ ÜNİVERSİTE PİLOT
ÜNİVERSİTE DURUMUNDA”
Sözlerimizin başında ifade etmiştik; aynı konseptte kurulan ve aynı amaçla eğitim veren ve bizim gibi pilot üniversite olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile her türlü ikili işbirliğini imzalamış bulunmaktayız. Bu kapsamda geçen hafta Cuma günü sayın Genel Sekreterimizin başkanlığında birtakım daire başkanlarımız ve 15 meslek yüksek okulu müdürlerimizle birlikte 3 + 1 eğitim modelini yerinde incelemek üzere bir ekibimiz teknik seyahatte bulunmuşlardır ve önümüzdeki Mart ayında da ilgili üniversitenin rektörünü üniversitemizde misafir edeceğiz.

“İŞYERİ EĞİTİMLERİNİ ÖNEMSİYORUZ”
BAKA tarafından güdümlü projeler olarak 17 Mayıs 2018 tarihinde desteklenmeye başlanan ve ilk etapta SDÜ tarafından yürütülen Gül ve Tıbbı Aromatik Bitkileri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Giriş Bütçeli isimli projeye üniversitemiz de geçen ay itibari ile her iki üniversitenin yönetim kurullarında ortak karar verilerek ortaklığımız yürürlüğe girmiştir. Üniversitemiz adından da anlaşıldığı gibi Uygulamalı Bilimler Üniversitesidir ve buna ithafen fakülte ve yüksekokullarımızda diğer üniversitelerden farklı olarak işyeri eğitimlerini önemsiyoruz ve işyeri eğitimlerine önümüzdeki dönemden itibaren başlayacağız. Esasında bu uygulama fakültelerde 7 + 1 yani; toplam 8 dönem üzerinden 7 dönem teorik, 1 dönem de işyeri eğitimi yani ilgili öğrencimiz kendi alanındaki herhangi bir işyerine gidip bütün eğitimini tam zamanlı olarak orada gerçekleştirecektir. Tamamen işyeri eğitim odaklı, alanda eğitim olacaktır. Ve bunu 2013 yılından itibaren teknoloji fakültemiz bunu zaten fiilen yürütmekte. Biz bunu tüm fakültelerimize yaygınlaştırmak istiyoruz.

“İŞ ARAYAN DEĞİL, ARANAN
ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ”
İlaveten 17 meslek yüksek okulumuzda 3 + 1 modeli, toplam 4 dönem yani, 3 dönem teorik eğitim 1 dönem de uygulamalı eğitim olacak. Bu işyeri eğitimini yaygınlaştırmak istiyoruz. Belki önümüzdeki yıl bunu tüm meslek yüksekokullarımızda yapamayabiliriz çünkü 30 bin öğrenciye işyeri bulmak biraz sıkıntı olabilir. Bu anlamda öncelikle en büyük meslek yüksekokulumuz olan Isparta Meslek Yüksek Okulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ile birlikte bazı bölümlerimize pilot uygulama yaparak uygulanabilirliği net olarak gördükten sonra bir sonraki yıl bunu yaygınlaştırmaya çalışacağız. Böylece öğrencilerimiz iş arayan değil, aranan teknik eleman olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Teknoloji Fakültesinin 2013’ten beri yürüttüğü işyeri eğitimlerine baktığımız zaman öğrencilerimizin yaklaşık %50’sinin eğitim aldıkları işyerinde işe başladıklarını da görmekteyiz. Sadece Isparta özelinde değil, tüm Türkiye geneli ve yurtdışında 1000’e yakın işyeri ile yaklaşık 1500 öğrencimiz bu işyeri eğitim modelinden mezun olmuş durumdadır.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE
TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Üniversitemizde Eğirdir Turizm Otelcilik Yüksek Okulu vardı 4 yılık. 9 Ocak 2019’da sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu yüksekokulumuz Turizm Fakültesine dönüştürüldü. Bu vesile ilgili fakültemizin açılmasında emeği geçen başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere YÖK başkanımız sayın Yekta Saraç ve yürütme kurulu üyelerine, Isparta milletvekillerimiz; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız sayın Süreyya Sadi Bilgiç beye, sayın Recep Özel ve sayın Mehmet Uğur Gökgöz beye ve emeği geçen hocalarımıza teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten yüksekokuldan fakülteye geçmek, özellikle turizm okulunda okuyan öğrencilerimiz için bir ayrıcalıktır.

“EĞİTİMLERİMİZ SADECE DERS DEĞİL, İŞYERLERİNDE UYGULAMALI OLARAK DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
Bu fakültemizde de 8 + 3 modelini benimsiyoruz. Her dönemin sonunda yaz döneminde de eğitim vermek istiyoruz. Turizm sezonunda da öğrencilerimize işyeri eğitim yaptırarak 1. 2. 3. Sınıfların yaz dönemlerinde de işyeri eğitimlerini tamamlayarak 8 + 3 modelini hayata geçirmek istiyoruz. Son zamanlarda çok sık gündeme gelen, 19 ilde ekimine izin verilen endüstriyel kenevir üzerine üretim. Bizim üniversitemizin en büyük avantajı ve özelliği; doğa bilimleri dediğimiz Orman, Ziraat ve Su Ürünleri Fakültelerinin bizde oluşu. Endüstriyel kenevir konusunda tamamen Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültelerimizin konusu. Bildiğiniz gibi endüstriyel kenevir her alanda kullanılabiliyor. Kağıt sanayiinde, izolasyon sanayiinde, tekstil sanayiinde, hatta oto kaportası yapımında kullanılabiliyor. Tamamen doğal ürün. Biz büyük bir proje ile yani multidisipliner bir anlayışla, Ziraat Fakültemizin üretiminde, Orman, Su Ürünleri ve Teknoloji Fakültelerinin işbirliği ile, büyük bütçeli bir proje hazırlayarak en kısa zamanda, Endüstriyel kenevir hangi alanda kullanılıyorsa, Isparta’mız ve Üniversitemiz adına büyük bir proje ile hayata geçirmek istiyoruz.

“FARKLILIĞIMIZI HİSSETTİRECEĞİZ”
Sonuç olarak üniversitemiz misyon ve vizyonu gereği tamamen uygulamalı bilimler konsepti içiresinde üniversite – sanayi işbirliğini her daim dinamik ve zinde tutarak öğrencilerimizi sahada yetiştirmek, sanayicimizin sorunlarını yerinde çözmek gibi hedeflerimiz bulunmaktadır. Üniversitemizin tüm akademik kadroları ile sahada olma ve yerinde çözüm gayreti içinde olacağız. Kısacası çayını içmediğimiz esnaf ve işyerimiz kalmayacaktır. Hem rektör bazında hem öğretim üyelerimiz bazında her esnafın ayağına gideceğiz, onların sorunlarını dinleyeceğiz ve Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olmanın farklılığını şehrimize hep birlikte hissettirmeye çalışacağız. Hedefimiz bu” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.