İş Dünyasına Mali Destek Programı Anlatıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2012 Yılı Mali Destek Programları bilgilendirme toplantısını Isparta’da yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ocak 2013 12:57
İş Dünyasına Mali Destek Programı Anlatıldı

Toplantıda; BAKA’nın yanısıra diğer kurum ve kuruluşların destekleri bulunduğu vurgulanarak daha çok proje üretilmesi istendi. Yeni mali destek programında üniversitelerle birlikte hazırlanan projelere artı 5 puan verileceğine dikkat çekildi ve BAKA’nın ücretsiz proje hazırlanma konusunda eğitimler vereceği hatırlatıldı.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, 2010-2013 Bölge Planı’nda belirtilen temel amaç ve öncelikleri göz önünde bulundurarak 2012 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi çerçevesinde 24 Aralık 2012’de çıkılan 3 alt başlıktan oluşan BAKA’nın toplam 20 milyon TL bütçeli 2012 Mali Destek Programları hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıya; Isparta Valisi Memduh Oğuz, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Emniyet Müdürü Mehmet Or, daire müdürleri, STK yöneticileri ile çok sayıda işadamı katıldı.

Toplantı; BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in konuşmasıyla başladı. Tuncay Engin, BAKA’nın 2.5 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü ve yatırımcılara doğrudan finansal destek, istihdam sağlayan katma değer üreten ve ihracatı artıran projelere destek anlamında üçüncü çağrıya çıktığını ve bunun süreceğini belirtti. BAKA’nın mali destek çağrılarının üçüncüsünün başlamasından çok mutlu olduklarını ve bunun nedeninin de iş dünyasına finansal hibe şeklinde destek sağlanması olduğunu belirten Genel Sekreter Engin, daha önceki mali destek çağrılarında 120 civarında projeye destek sağlandığını bunlardan 40’ının Isparta’dan olduğunu hatırlattı.

‘ÇOK DESTEK VAR YETER Kİ BİRŞEYLER YAPMAK İSTEYELİM’
Tuncay Engin, “BAKA, mali destek çağrılarının yanısıra bölgenin sektörel olarak analiz edilmesi, yatırım potansiyelinin bilimsel verilerle ortaya konulması ve bunun yurtiçi ile yurtdışında tanıtlaması, yerli ve yabancı yatırımcı çekme faaliyetleri gibi çok geniş yelpazede çalışmalarını sürdürüyor. Yatırım ve yatırımcıya danışmanlık hizmetleri olmak üzere çok sayıda çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Isparta’nın gelişmişlikte üst sıralara çıktığını, göstergelerin olumlu olduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, “Devlet çok destek veriyor. BAKA destek veriyor, KOSGEB destek veriyor, Kırsal Kalkınma Kurumu destek veriyor. Pek çok kurum destek sağlıyor, Tarım Bakanlığı destekleri var İŞKUR destekleri var. Destekler çok, yeter ki bir şeyler yapmak isteyelim. Kaynağı olmayan sıfırdan başlamak isteyen yatırımcılara girişimci destekleri var. Çok güzel gidişat var bu havadan inşallah siz yatırımcılarımız da yararlanın hep beraber Ispartamız’ı çok iyi noktalara çekelim katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BAKA gerçekten vazifesini iyi yapıyor” diyen ITSO Başkanı ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, “Bu zamana kadar 120 projeyi desteklemiştir. Bu sene projelerin artmasını istiyoruz. İnşallah projelere kısa sürede değerlendirilir ve hayata geçirilir. Çünkü, Burdur ve Isparta’da yatırımlar kısır. Dolayısıyla sizlerin destekleriyle yatırımcının önünü açmak istiyoruz. O bakımdan sizlerin konuşmaları dinleyip biran önce projelerinizi bekliyoruz” dedi.

Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Oğuz ise, 2010 ve 2011 yıllarında BAKA’nın yaptığı mali desteklerden bahsetti. Yaklaşık 9 milyon liralık destek ve 200 yeni istihdam oluşturulduğunu belirten Vali Oğuz, “Isparta’da özellikle 2011’de başvuru artışı gözlemledim bu defa beklentimiz biraz daha fazla. Isparta, çok tedbirli hareket eden ve gördükten sonra işin üzerine çok ciddiyetle giden bir sosyal yapıya sahip. Bizim 15 milyon lira olan destek bütçemiz ilave gayretle 20 milyon liraya çıktı. Bu sene Isparta’nın biraz daha fazla yararlanması için arkadaşlarımızın girişimci olmaları lazım” dedi.

‘DAHA FAZLA PROJE ÜRETMENİZİ İSTİYORUM’
Proje hazırlanırken BAKA’dan her zaman destek alınabileceğini belirten Vali Memduh Oğuz, mali destek programının iyi değerlendirmesini, projeleri kabul edilmeyenlerin bunun nedenini öğrenmelerini ve kalkınma ajansının kriterlerine uygun projeler hazırlamasını istedi. İstihdam, yeni teknolojinin kullanılması, o alanın boş olması gibi kriterlerin önemli olduğunu dikkat çeken BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Oğuz, “Isparta’nın önceki yıllara göre daha fazla proje üretmesini istiyorum. Toplantıda arkadaşlarımız ayrıntılı açıklamalar yapacak. Bu bilgiler BAKA’nın yanısıra daha başka destekler için hazır olmanızı sağlayacaktır” diye konuştu.

BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter ise, Antalya, Isparta ve Burdur’daki yatırımcılara doğrudan finansman desteği sağlayacak projelerin son başvuru tarihinin 13 Mart 2013 olan ‘2012 Mali Destek Programı’nın “Ar-Ge ve Yenilikçilik Odaklı Sanayinin Desteklenmesi”, “Alternatif Turizmin Geliştirilmesi” ve “Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi” alt başlıklarından oluştuğunu belirtti. Ayrıntılı sunum yapan Mesuter, proje ortaklarının üniversiteler olması halinde artı 5 puan alacağına dikkat çekti. Sinan Mesuter, katılımcılara hangi projelerin kabul göreceğini, dikkat etmeleri gereken noktalar, projelerin uygulanma yeri ve süreleri, maliyetlerin uygunluğu, destekten karşılanabilecek maliyetler, uygun olmayan maliyetler, program ile hedeflenen sektör ve alanlar, değerlendirme süreci sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamaları hakkında bilgi verdi. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla tamamlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.