Isı Yalıtımı Sistemine Talep Yok

Türkiye'de henüz yüzde 9'luk bir konutun ısı yalıtımına geçtiği, yalıtım sayesinde yüzde 55’lere varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabileceği belirtildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Nisan 2012 14:54
Isı Yalıtımı Sistemine Talep Yok

Türkiye'de henüz yüzde 9'luk bir konutun ısı yalıtımına geçtiği, yalıtım sayesinde yüzde 55’lere varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabileceği belirtildi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İnşaat Teknikerliği Kulübü tarafından düzenlenen ‘Yeni Nesil Isı Yalıtım Sistemleri’ konulu söyleşiye katıldı.

Yeni nesil ısı yalıtımı, mevzuatı, ısı yalıtım pazarı ve Türkiye'nin son yıllarda ısı yalıtımında geldiği nokta ile ilgili bilgi veren Gündüz, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi alma mecburiyeti getirildiğini, mevcut binaların da 2017 yılına kadar bu belgeyi almasının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Gündüz, yeni nesil ısı yalıtımını anlamak ve doğru kullanabilmek için ‘yalıtım’ ve ‘ekoloji’ kavramlarının iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, “Doğru ve bilinçli doğal yalıtım malzemeleri ile ısı yalıtımı uygulaması sonucu yüzde 55'lere varan oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 75'i ısı enerjisi formunda tüketilmektedir. Bu nedenle de en etkin ve kolay uygulanabilir önlem ısı yalıtımıdır.” dedi.

Prof. Gündüz, yalıtımsız binalarda ısıtma periyoduna bakıldığında, yıllık ortalama 4 bin 683 dolar değerinde, 23 bin 500 metreküp doğalgaz yakılması gerekirken, yalıtımlı binalarda bu rakamların 2 bin dolar ve 10 bin metreküp doğalgaza indiğini dile getirdi. Gündüz, ısı yalıtımının uygulanması için ülkede giderek etkin hale gelen bir ısı yalıtım pazarı ve hizmet sektörü bulunduğunu ifade ederek, ısı yalıtımının doğalgaz kullanımını 2,5 kat azalttığını anlattı.

5,5 MİLYAR DOLARLIK PİYASA
Prof. Gündüz, 2011 yılı itibariyle yalıtım malzemeleri üretim, satış ve uygulama sektörünün ülkedeki cirosunun yıllık yaklaşık 5,5 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etti.

Gündüz, şunları söyledi: "Sektörde yalıtım malzemesi olarak kullanılan ürünlerde hammadde, yardımcı madde ve katkı maddelerinin önemli bir bölümü (yaklaşık yüzde 90'ı) yurt dışından ithal edilmektedir. Bu durum, doğal olarak ülkemizde çok önemli bir döviz çıktısına sebep olmaktadır. Yalıtım sektöründeki bu gelişme, ülkemizin cari açığının artmasına da önemli bir katma değer sağlamaktadır.”SDÜ Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, bu bakımdan ülkenin kendi öz kaynaklarından elde edilen doğal yalıtım malzemeleriyle bina yalıtımı yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Yapılan son araştırma bulgularına göre, Türkiye’de henüz yüzde 9'luk bir kesimin yalıtım uygulamasına geçtiğini belirten Gündüz, "Bu uygulama, çoğunlukla Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır. Evine yalıtım yaptırmış yüzde 9'luk kesimin en fazla tercih ettiği yalıtım uygulaması yüzde 82,1 ile ısı yalıtımı olmuştur." dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.