ISİAD Kenya’dan Mutlu Döndü

ISİAD'ın organizasyonunda Kenya’nın Nairobi ve Mombasa şehirlerine düzenlenen “Türkiye-Kenya Ticaret ve Yatırım Heyeti” programına katılan ISİAD üyesi iş adamları mutlu döndüler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2014 17:08
ISİAD Kenya’dan Mutlu Döndü

ISİAD göreve başladığı ilk günden Isparta’nın ihracatının gelişmesi adına önemli yurt dışı iş gezileri düzenlemekte olup ikili iş görüşmelerini organize etmektedir.Ve bu görüşmelerden ciddi sonuçlar elde etmiştir.Bunlarla ilgili bir çok somut örnekleri mevcuttur.Ve bundan mutluluk duymaktayız.

Gerek konumu gerekse potansiyeli itibariyle Kenya, Afrika’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu söyleyen ISİAD Başkanı Özcan Pınarcı, “ISİAD olarak yurt dışı iş gezilerini çok önemsiyoruz. Uzak yakın demeden dünyanın dört bir yanına iş adamlarımızı taşımayı, ürünlerimizi pazarlamayı ve karşılıklı alışverişi geliştirmeyi hedefliyoruz. İşte bu hedeflerimizden biri olarak yatırımları ve potansiyeli ile iş adamlarımızı cezbeden Kenya’ya gittik. Gerçekleştirdiğimiz bu gezide Kenya ticaret odasını ve Kenya ticaret odasına bağlı serbest organize sanayisini( EPZ) ziyaret ettik. Kenya’daki iş imkânları ile ilgili bilgi aldık ve ikili iş görüşmelerinde bulunduk. Arkadaşlarımız firmaları yerinde ziyaret ederek görüşmeler yaptılar. Bu Arada gerçekleştirdiğimiz organizasyonda her gezimizde olduğu gibi yine Türk Koleji yetkililerinin de çok ciddi destekleri oldu. 2006/2013 Arası TUSKON’ UN yapmış olduğu ticaret köprüsünde 30 milyar dolarlık iş bağlantısı yapıldı. 19. Ticaret zirvesi gerçekleştirildi. 40 bin iş adamı 140 ülkeden 30 bin yabancı iş adamıyla buluşturuldu. Enerji ve heyecanımızı kaybetmediğimiz sürece 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Var gücümüzle de bu hedefe koşuyoruz” diye konuştu.

Kenya ticaret yapmak için oldukça elverişli bir ülke olmakla beraber Kenya ile ilgili başlıca bilgiler aşağıda bulunmaktadır;
Kenya 43.18 milyon kişinin yaşadığı, 580.360 km² yüz ölçümüne sahip, resmi dili Svahili ve İngilizce olan ve Doğu Afrika’nın ticaret alanında merkez haline gelmiş ülkesidir.

Nairobi ülkenin başkenti ve en büyük şehridir.4,5 milyon insan burada yaşamaktadır.Ve ilk ziyaretimizi Nairobi şehrine gerçekleştirdik.Ülke genelinde 20.000 üyesi olan Kenya Ticaret Odası ve yetkililerinin aracılığıyla Kenya Serbest Organize Bölgesine yaptığımız ziyaretlerde ülke hakkında ve destekleriyle ilgili bir çok bilgi edinme fırsatı yakaladık.

Remi verilere göre ;
Kenya da bulunan yatırımcıların % 25,3 ü Kenyalı, % 51,9 u yabancı, % 22,8 i Kenya-yabancı ortaklığı olarak şekillenmiştir.
Yapılan aktivitelerin % 16 sı hizmet sektörü, % 14 ü Ticaret ( alım-satım) , % 70 i üretim olarak görülmektedir.
• Tekstil ve Tekstil aksesuarları % 34
• Tarım % 19
Olarak üretimde başı çeken 2 sektör bulunmaktadır.

Herhangi bir yapılacak yatırım için yerli ortağa ihtiyaç duyulmamaktadır ve yabancı yatırımcılara şirket kurma hakkı verilmiştir.
Kenya Ticaret odasına bağlı Serbest Organize Sanayi Bölgesi yatırım yapmak için yatırımcılara çeşitli fırsatlar sunmaktadır.

Bu bölgede yapılacak olan yatırımlarda arsa veya fabrika kiralanması ve Avrupa ve Amerika’ya gümrük serbestliği gibi bir çok avantajları bulunmaktadır.

Yatırım yapmayı düşünen bütün üyelerimiz derneğimiz vasıtasıyla gerekli tüm bilgi ve dokümanları temin edebilirler.
Bunun dışında ülke genelinde bir çok ticari ve yatırıma yönelik fırsatlar bulunmaktadır.

2. Ziyaret bölgemiz olan ülkenin büyük şehirlerinden Mombasa bir liman şehri olmakla beraber ülke ticaretine büyük katkıda bulunmaktadır.
Yine bu şehirde de ticaret anlamında büyük fırsatlar bulunmaktadır .Bazı Türk yatırımcıların başlamış ve devam etmekte olan yatırımlarını görmekten büyük mutluluk duyduk ve derneğimiz olarak bu tip faaliyetlerin ülke ekonomisini daha iyi yerlere getireceğine inancımız bir kat daha arttı.

Yakın zamanda ülkede yatırım ve ticaret yapmak için üyelerimizden birkaç iş adamı ülkeye tekrar ziyaret edecektir. Derneğimiz olarak yapılacak olan bu tip yatırımları sonuna kadar destekleyecek olup bundan mutluluk duymaktayız.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.