İşimiz Ölüm

Türkiye’de yıllar içinde azalması beklenen iş kazası ölümleri artıyor. Bu yıl ilk 9 aylık dönemde iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 1.414 oldu.

Yayınlanma:
İşimiz Ölüm

Türkiye’de yıllar içinde azalması beklenen iş kazası ölümleri artıyor. 2008’de 865 kişi iş kazasında ölürken bu rakam 2009 yılında 1.171’e, 2010 yılında ise 1.444’e, 2011’de ise 1.700’e çıktı. 2012’de 744, 2013’te 1.235 işçi iş kazalarında öldü. Bu yıl ilk 9 aylık dönemde iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 1.414 oldu.

Daha önce de işçi ölümlerinin yaşandığını ancak bu kadar fazla olmadığını dile getiren İş Güvenliği Uzmanı Doğan Özkütük “Bu ölümlü iş kazalarında durumumuz çok parlak değil. Büyük bir doğal afet ile meydana gelebilecek, sayılarını onlarla, yüzlerle ifade ettiğimiz can kayıpları yaşanmaktadır. İş kazalarının %98’i, meslek hastalıklarının % 100’ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için ne yazık ki her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk sayıda insan hayatını kaybetmektedir” dedi.

İŞ KAZALARINI TETİKLEDİ
Ölümlü iş kazalarında artış yaşanırken denetim ayağının zayıfladığına değinen Özkütük “Çalışma Bakanlığı verilerine göre iş sağlığı ve güvenliği denetimleri son 10 yılda yüzde 70 azaldı. 2005 yılında 27 bin teftiş yapılırken bu rakam 2009’da 19 bine, 2011’de 15 bine, 2012’de 11 bine, 2013’te 8 bine geriledi. Oysa aynı dönemde işyeri sayısı 850 binden 1 milyon 600 bine çıktı. Çalışan sayısı da ikiye katlanarak 12 milyona erişti. İşyeri ve çalışan sayısındaki artışa rağmen teftişlerin azalması ölümlü iş kazalarını tetikledi. Ölümlü iş kazaları açısından 2014 yılı en fazla can kaybının yaşandığı yıl olmaya yakın. Geçen yıl 1.235 işçi hayatını kaybederken bu yılın ilk 9 ayında 1.414 kişi iş kazalarında can verdi. Soma’daki 301 ölümlü maden felaketi başta olmak üzere bu yıl toplu ölümlü iş kazaları arttı” dedi.

AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Dünya Çalışma Örgütü'nün (ILO) 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarına ilişkin istatistiklerinde Türkiye’nin Avrupa'da başı çektiğini dile getiren İş Güvenliği Uzmanı Doğan Özkütük, iş kazasındaki verilerin ürkütücü boyutlarını açıkladı. Ülkenin ölümlü iş kazalarında El Salvador ve Cezayir'in ardından dünya üçüncülüğüne yerleştiğini kaydetti.

ÖNLEYİCİ YETERLİLİKTE DEĞİL
Türkiye'de ölümle sonuçlanan iş kazalarının 100 binde 20,5 iken bu rakam Norveç, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde 100 binde 2 seviyesinde olduğunu ifade eden Özkütük, "6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası yürürlüğe girdikten sonra uygulamada yaşanan sıkıntılar gösterdi ki bu kanun ve ilgili yönetmelikleri iş kazaları, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını önleyici bir yeterlilikte değildir." diye konuştu.

15 SANİYEDE BİR İŞÇİ ÖLÜYOR
Dünyada her 15 saniyede bir işçinin, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Özkütük “Her gün yaklaşık 6300 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 270 milyon iş kazası meydana gelmekte 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır” dedi.

%98’İ ÖNLENİLEBİLİR
Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığını kaydeden İş Güvenliği Uzmanı Doğan Özkütük “Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının %98’i, meslek hastalıklarının % 100’ü önlenebilir iken; gerekli önlemler alınmadığı için ne yazık ki her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk sayıda insan hayatını kaybetmektedir” dedi. Özkütük, Önlenilebilir kazalar için sorunu kaynağında çözmek ve çok sıkı denetimler yapılması gerektiğini vurguladı
'İŞVERENLER HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMALI'
İşverenlerin öncelikle işçilerin sağlığı için her türlü önlemi alması uyarısında bulunan Özkütük, şöyle devam etti: "Araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, Alınan İSG önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, İşçileri mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, İSG eğitimini vermek, işçiler de İSG konusunda alınan her türlü önleme uymak, zorundadırlar. Tüm çalışanların sorumluluklarını yerine getirmeleri hususunda hesap sorulacağını bilmelerini sağlayın.

'ÇALIŞANLAR TALİMATLARA UYMALI'
Çalışanlar ve sendikaların da iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluklarına dikkat çeken Özkütük bu konuda şunları söyledi: "Çalışanlar, güvenli çalışmalı, prosedür ve talimatlara uymalıdır. İş sağlığı konusunda kendisine ve iş arkadaşlarına karşı olan sorumluluğunu yerine getirmelidir. Güvensiz durumları amirIerine rapor etmelidir. Yeteneklerini geliştirecek eğitimleri almalıdır. Aldığı eğitimleri çalışmalarında uygulamalıdır. İşe yeni girmiş, genç ve tecrübesiz çalışanlara rehberlik yapmalıdır” şeklinde konuştu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum