İşkur, İşgücü Piyasasının Nabzını Tuttu

İşkur, İşgücü Piyasasının Nabzını Tuttu

Yayınlanma:
İşkur, İşgücü Piyasasının Nabzını Tuttu

İşkur, 2017 yılı işgücü piyasası araştırmasını tamamladı. İşkur İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz; “Araştırma kapsamında 20’den fazla işçi çalıştıran 308 işyerini ziyaret ederek firmaların eleman ihtiyaçları tespit edilmiştir” dedi. 

Yaptıkları işyeri ziyaretleri ve istihdam araştırması sonucuna göre ihtiyaç duyulan mesleklerde 2018 yılında kurslar açmayı planladıklarını ifade eden İşkur İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “İşkur olarak yaptığımız araştırma sonuçlarına göre; Isparta da en fazla istihdam İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ve inşaat sektörlerinde sağlanmaktadır.

“İŞYERLERİNİN % 12,2’SİNDE 

AÇIK İŞ POZİSYONU VAR” 

Isparta genelinde 20’den fazla işçi istihdamlı işyerlerinin % 12,2’sinde açık iş olduğu, tüm işyerleri baz alındığında açık iş oranının % 1 olduğu ortaya çıkmıştır. Açık iş oranın % 3 ile en yüksek olduğu Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüz işyerinden 23’ünde ve ikinci sırada gelen Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe ise yüz işyerinden 21’de açık iş bulunmaktadır.

“İŞSİZLER EN ÇOK İŞKUR 

ARACILIĞI İLE İŞ ARIYOR” 

İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Mermer işçisi, İplik Eğirme Operatörü, Boyahane Tesis Takip İşçisidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki - Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Takım Çalışmasıdır. İşverenler ihtiyaç duydukları elemanları en çok İŞKUR ve Akraba-eş dost aracılığı ile aramaktadır.

“İŞYERLERİNİN % 30,2 ELEMAN 

BULMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR” 

Araştırma kapsamındaki görüşülen işyerlerinin % 30,2’ si eleman bulmakta güçlük çekmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Mermer İşçisi,

Kaynakçı(oksijen ve elektrik), Ağaç Biçme Makinesi Operatörü (hızarcı-keresteci), Makineci (dikiş), Satış Danışmanı, İngilizce Öğretmeni, Aşçı, Balık Temizleme İşçisi, Makine Teknikeri, Uçak Bakım Teknisyeni (Gövde- Motor) meslekleridir.

“İSTİHDAMIN % 6,6 ORANINDA 

ARTMASI ÖNGÖRÜLÜYOR” 

Isparta genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 1030 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 6,6 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler Madencilik ve Taş Ocakçılığı, Konaklama ve Yiyecek Hizmeti faaliyetleri ve Toptan ve Perakende Ticaret’tir. Mermer İşçisi, Çağrı merkezi Müşteri Temsilcisi, Gül Mamulleri Dolum İşçisi(Kozmetik Ürünler) Ve Garson(servis Elemanı) mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Şoför-Yük Taşıma, Meydancı-İmalat Büro Memuru(Genel) Ve Fast Food Hazırlayıcısı-Hamburger, Tost, Sandviç vb. mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum