İşletmelere e-defter Zorunluluğu

Isparta Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu e-defter ve e-faturada kapsamın genişleyerek bir çok mükellefe elektronik defter tutma ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Yayınlanma:
İşletmelere e-defter Zorunluluğu

Isparta Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, 2014 yılı başından itibaren e-fatura, 2015 yılı başından itibaren de e-defter uygulanmaya başladığını ve mevcut haliyle geniş olan kapsamın daha da genişletildiğini belirtti.

Bu doğrultuda birçok mükellefin artık e-defter ve e-fatura kapsamına alındığını belirten Başkan Büyüknohutçu "Daha önce Resmi Gazete’de yayımlanan 454 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile e-defter ve e-fatura kapsamına girecek mükellefler açıklanmıştı. 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunluluk getirilen mükelleflere ilave olarak kapsamı daha da genişletilen e-defter ve e-fatura artık birçok mükellef için zorunluluk haline geldi” dedi.

KAPSAMA GİRENLER KİMLER?
Isparta Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu genişletilen kapsam ile e-defter ve e-fatura kapsamına alınan mükellefler hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.

Başkan Büyüknohutçu yaptığı açıklamaya göre;

a-) 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-defter ve e-fatura kapsamına dâhil edildi. Ciro şartını 2014 hesap döneminde sağlayan mükellefler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren e-defter ve e-fatura uygulamasına geçmek zorundalar. Buna göre, 2015 brüt satış hasılatı 10 milyon TL’yi aşan mükelleflerin 1 Ocak 2017 tarihinde e-fatura ve e-defter kullanması gerekiyor.

b-) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan mükellefler, herhangi bir ciro sınırı olmaksızın kapsama dahil edildi. Ancak, bayilik lisansı olan mükellefler, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle zorunluluk kapsamında değerlendirilmeyecektir. 20 Haziran 2015 tarihinden önce, lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, 20 Haziran 2015 tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçmek zorundalar. Ancak, lisans ya da mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-fatura uygulamasına geçebilecekler.

c-) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler de herhangi bir ciro sınırı olmaksızın kapsama dâhil edildi. Bunların uygulamaya geçme tarihleri ise bir üst başlıkta açıklandığı şekilde tespit edilecek.

Başkan Büyüknohutçu; ”Kapsam gittikçe genişliyor. Uygulama zor ve maliyetli.

Mükelleflerin şimdiden hazırlıklı olmasında fayda var. Yakın bir gelecekte e-fatura ve e-defter uygulaması daha da genişleyerek devam edecektir.

Bu sebeple firmalarımızın e-defter ve e-fatura konusunda muhasebe sistemlerini uygun hale getirmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum