“Isparta, Bedelli Askerlik Eğitim Merkezi Olsun”

“Isparta, Bedelli Askerlik Eğitim Merkezi Olsun”

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Temmuz 2018 09:25
“Isparta, Bedelli Askerlik   Eğitim Merkezi Olsun”

Ispartalı esnaflar, 21 gün olması planlanan bedelli askerlik konusunda Isparta’nın ideal bir şehir olduğunu belirterek, bedelli askerlik eğitim merkezinin Isparta olmasını istedi.

Yaklaşık bir haftadır ülke gündeminin bir numaralı gündem maddesi olan Bedelli Askerlik konusunda Ispartalı esnaflardan çağrı geldi. 

Yaklaşık 5,5 milyon kişiyi ilgilendiren bedelli askerlikte başvuru sayısına göre, 21 günlük temel askerlik eğitiminin celp dönemlerine paylaştırılarak farklı birliklerde verilmesi gibi öncekilerden farklı uygulamalar gündeme geldi. Hem Yığılmaların önleneceğini hem de uygulamadan yararlanmak isteyenlerin ikâmet ettikleri yerlere daha yakın birliklerde bu süreci geçirmelerinin sağlanabilmesi öngörülüyor. 

ISPARTA BU İŞE TALİP  

Hali hazırda Meclis gündeminde bulunan ve Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri yapılan bedelli askerlik düzenlemesi sadece yükümlüler ve aileleri tarafından değil, asker malzemesi satan esnaf tarafından da bekleniyor. Bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde bulunduğu Torba Yasa Teklifinin Meclise sunulması, Isparta’da yükümlüler ve aileleri gibi asker malzemesi satan esnafta da beklenti yarattı. Askerlikte en çok ihtiyaç duyulan iç çamaşırı, cüzdan, kişisel bakım ürünlerinin de aralarında bulunduğu malzemelerin fiyatları kalite ve ihtiyacın türüne göre 70 lira ile 200 lira arasında değişiyor.

“ISPARTA, BEDELLİ ASKERLİK İÇİN İDEAL BİR ŞEHİR” 

Ispartalı esnaflar, TBMM gündeminde bulunan ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ 31 Aralık 1993 günü ve öncesinde doğan yükümlülerin, 15 bin Türk lirası bedel ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimi almaları şartıyla vatani görevini yerine getirmiş sayılmalarını öngörüyor. Teklifin Meclise sunulmasıyla bedelli askerlik imkanından faydalanacak yükümlüler, görevleri süresince ihtiyaç duyacakları malzemelerin listesini hazırlamaya başladı. Bu durum, özellikle asker malzemesi satan esnafın beklenti içine girmesine neden oldu. Tarihi Üzüm Pazarı Çarşısı'nda askeri malzeme satan iş yerleri, teklifin yasalaşmasıyla işlerin daha da hareketlenmesini ümit ediyor. Esnaflar, Isparta’nın şehir olarak bedelli askerlik için son derece ideal bir şehir olduğunu ifade ediyorlar.

“HÜKÜMETTEN İSTEGİMİZ BUDUR” 

Konu ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan esnaflar; “Bilindiği gibi, geçmiş yıllarda özellikle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için bedelli askerlik uygulaması yapılıyor ve bu da 28 gün olarak Burdur’da gerçekleştiriliyordu. Hükümet daha sonra bedelli askerlikte 28 günlük temel askerlik eğitimini kaldırdı ve sadece parayı ödeyen teskere belgesini aldı. Son günlerde tekrar gündeme gelen bedelli askerlik uygulamasında ise 28 günlük temel askerlik eğitimi konusu tekrar gündeme geldi. Bu durum dün itibariyle 21 güne indirildi. Tamamen kalkması da söz konusu ancak, biz bu sürenin kaldırılmaması durumunda gerek Hükümetten gerek Milli Savunma Bakanlığından ve gerekse Genel Kurmay Başkanlığından bedelli askerlik eğitim merkezinin Isparta olarak belirlenmesini istiyoruz. Zira, buradaki askeri birliklerimizde zaten Uzman er ve erbaş eğitim merkezleri mevcut. Bunlara 21 günlük bedelli askerlik yapacaklar da ilave edilebilir. 

“BEDELLİ ASKERLİĞİN ISPARTA’YA VERİLMESİ ŞEHRE EKONOMİK KATKI SAĞLAR” 

Bilindiği gibi; Askerlik görevi sırasında askeriye belli başlı ihtiyaçları karşılıyor. Ancak, adet ve çeşitlilik olarak erlerin dışarıdan alışveriş yapması gereken malzemeler oluyor. Bedelli askerlikle az da olsa işlerde artış yaşanabilir. Bu da şehre ekonomik anlamda önemli katkı sağlayacaktır.  Örneğin, askeriye bazı malzemeleri verse de erler genelde dışarıdan çok sayıda iç çamaşırı ve çorap alıyor. Bunun haricinde cüzdan, asma kilit, ortopedik bot tabanlığı gibi malzemeler alınabilir. Fiyatlar kaliteye göre değişiyor. Bizde tam takım malzemelerin toplam fiyatı 100 lira ile 200 lirayı buluyor. Rakam kışın eldiven, boyunluk ve içlik gibi ihtiyaçlarla artabiliyor. Eskiden asker malzemesi daha çok dışarıdan temin ediliyordu. Günümüzde askeriye adet olarak az da olsa iç çamaşırı, çorap, terlik, sabun gibi temel malzemeleri erlere veriyor. Bizden daha çok kişisel bakım ürünleri, kışlık malzemeler, künye gibi ihtiyaçlar ve ilave temel ürünler alınıyor. Bizdeki fiyatlar 70 lira ile 150 lira arasında değişiyor. Bu doğrultuda, 21 günlük olarak yapılması planlanan bedelli askerlik temel eğitiminin merkezinin Isparta olmasını istiyoruz” şeklinde görüş belirttiler. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.