Isparta, Karanfilde de Söz Sahibi

Isparta, Karanfilde de Söz Sahibi

Yayınlanma:
Isparta, Karanfilde de Söz Sahibi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’nın gül ve lavantadan sonra Karanfil üretiminde de önemli bir yere sahip olduğunu belirterek; “İlimizde geçen yıl 552 dekar alanda 66 milyon 240 bin dal üretimle Türkiye'de üçüncü sırada yer almaktadır” dedi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, beraberinde Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın ve teknik personelle birlikte Deregümü Köyünde üretimi yapılan Karanfil seraların ziyaret etti. Müdür Tuğrul ve beraberindekiler, üretimi ve hasadı devam etmekte olan karanfil üretimiyle ilgili olarak çiftçilerden bilgiler alarak sorunlarını dinledi. 

TUĞRUL; “KARANFİL ÜRETİMİNDE 

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜYÜZ” 

Deregümü köyünde plastik seralarda, 2017 yılında 620 dekar kapalı alanda yapılmakta olan kesme çiçek üretiminin 470 dekarı sprey karanfil, 150 dekarı ise standart karanfil üretimi şeklinde olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bugün, ilimiz Merkez Deregümü Köyünde kesme çiçek (karanfil) üretimi yapılan seralara çiftçi ziyaretlerinde bulunduk. Ülkemizde karanfil üretiminde önemli bir yere sahip olan ilimiz 2016 yılı TUİK verilerine göre 552 dekar alanda 66 milyon 240 bin dal üretimle Türkiye'de 3. sırada yer almaktadır.

“120 İLA 140 BİN DAL ARASINDA 

KARANFİL ELDE EDİLİYOR” 

İlimizde özellikle Merkez Deregümü köyünde plastik seralarda, 2017 yılında 620 dekar kapalı alanda yapılmakta olan kesme çiçek üretiminin 470 dekarı sprey karanfil, 150 dekarı ise standart karanfil üretimi şeklindedir. Dikimler 2017 yılında 25 Nisan itibariyle yapılmış ilk ürün ise 15 Temmuz 2017 tarihinde alınmaya başlanmıştır. Dekara ortalama 30 bin adet fide dikilmekte olup, dekardan 120 ila 140 bin dal arasında karanfil elde edilmektedir.

“KARANFİLLER ROMANYA, UKRAYNA, 

RUSYA VE HOLLANDA’YA İHRAÇ EDİLİYOR” 

İlimizde geçen yıldan itibaren ilkbahar dikimlerinin yanı sıra kış dikimleri denenmeye başlanmıştır. Kış dikimleri Kasım, Aralık aylarında yapılarak, kesme çiçek üretiminin az olduğu Haziran ayında piyasaya sürülmekte, böylece karanfilde erkencilik sağlanarak üretici birim alandan daha fazla gelir elde etmektedir. Üretimi yapılan karanfiller yöremizdeki gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasından dolayı kaliteli olup, piyasada aranan özelliklere sahiptir. Bu sebeple üretilen karanfiller yoğunlukla başta İngiltere olmak üzere Romanya, Ukrayna, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere ihracatı yapılmaktadır” dedi. 

“KARANFİL ÜRETİMİNDE 

HEDEFİMİZ 75 MİLYON DAL” 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da 2017 yılında 620 dekar alandan 75 milyon dal karanfil üretimi hedeflendiğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.