Isparta,İlim Şehri Olacak

Hürriyet ve DHA ekibi Vali Memduh Oğuz’u ziyaret etti

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Aralık 2012 10:47
Isparta,İlim Şehri Olacak


ISPARTA Valisi Memduh Oğuz, Hürriyet Akdeniz ve Doğan Haber Ajansı (DHA) ekibinin ziyaretinde gül diyarı Isparta’nın gelecek hedefinin ilim şehri olduğunu açıkladı. Vali Oğuz “Eğer bu gerçekleşirse Türkiye’nin ilk ilim şehri olarak 81 vilayet içinde imtiyazlı konuma geleceğiz” dedi.

Hürriyet Akdeniz Bölge Temsilcisi Hayri Dizerkonca, DHA Bölge Temsilcisi Salih Uçar, Hürriyet Akdeniz Bölge Reklam Müdürü Lale Çakmur ve Isparta Muhabiri Mehmet Erçakır Vali Memduh Oğuz’u ziyaret etti.
Ziyarette Bölge Temsilcisi Dizerkonca, Vali Oğuz’a 1948 ve 1998’i kapsayan Hürriyet’in 50 yıllık yayın yolculuğundan kesitlerin yer aldığı ‘Amiral gemisinin seyir defteri’ adlı bir kitap etti. Doğan grubunun Isparta’ya verdiği önemden de bahseden Dizerkonca, Batı Akdeniz’de bulunan illeri fırsat buldukça ziyaret edeceklerinin altını çizdi.
DHA Bölge Temsilcisi Salih Uçar’da Isparta’nın haber potansiyeli yönünden zengin olduğunu bildiklerini belirterek “Isparta’nın bir huzur şehri olduğunu biliyoruz. Bu yönüyle Türkiye’de yaşanılabilir kentler sıralamasında ilk 5’de yer aldı. Isparta tarihi ve doğal güzellikleriyle bölgenin önemli bir şehri. Biz DHA grubu olarak Isparta’yı önemsiyoruz” dedi.
VALİ HEDEFİNİ AÇIKLADI
Dünya gül üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da Valilik yapmaktan büyük onur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vali Memduh Oğuz ise kentin gelecek hedefini açıkladı. Isparta’yı gelecekte bir ilim şehri yapmak istediklerini belirten Vali Oğuz, “Tarihe baktık Isparta ilim şehri. 800 yıllık iki üniversite var. Atabey’de Ertokuş ve Uluborlu’da Alaaddin Medresesi var. Isparta 36 büyük ilim adamı yetiştirmiş. 8’i Osmanlı İmparatorluğunda devrin en büyük bilgini olmuş. 1908 yılında Isparta’da 49 medrese varmış. O zaman bir temel var. 1992 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi kurulmuş 2 bine yakın öğretim üyesi 57 bin öğrenciye ulaşmış 20 yılda. Isparta eğitimde ilk üçe giriyor. En güçlü olduğu illerden biri burası. Bunları harmanladık. Dünyada ilim şehirlerine baktık . Almanya’da 2006 yılında ilim şehirleri kongresi toplanmış. Avrupa 45 şehri ilim şehri ilan etmiş. Hindistan her eyaletinde bir şehri ilim şehri belirlemiş. Ama bu ilim şehri kriterlerinde büyük şehir olmayacak ama büyük şehre uzak olmayacak. Sosyal yapısı sağlam olacak, asayişi temin edilmiş olacak, etnik bölünmeler olmayacak. Bu şartlar Isparta’nın tamamında var” dedi.
MEKKE-MEDİNE-KUDÜS-ISPARTA
Isparta’nın tarihi, konumu itibariyle ilim şehri olmaya müsait bir il olduğunun altını çizdikten sonra bunu bir slogan haline getirdiklerini anlatan Vali Oğuz, “Mekke, Medine, Kudüs müşerref, Isparta muvazzaf dedik. İlk üç şehir şerefli, Isparta vazifeli şehirdir. İlimle vazifelidir. Bu slogan üzerinde durduk. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin hazırladığı bir uluslar arası sempozyumda İlim Şehri Isparta konusunda tebliğ sundum. Bu ilim şehirlerinde kabul gördü. Şimdide Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) aracılığıyla proje geliştirdik. İlim Şehri Isparta Projesi. Bu projeyi kabul ettirdik. Şimdi bilimsel bir kitap hazırlanıyor bu konuda. Isparta’yı böyle kabul ettirebilirsek bu siyasi otorite tarafından kabul görürse, İlim Şehri Isparta’nın altyapısını oluşturmak için bir kanun çıkarsa o zaman Isparta 81 il içinde imtiyazlı hale geliyor” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
İlimle ilgili tüm konularda vergi muafiyeti ve teşvik geleceğini de belirten Vali Memduh Oğuz şöyle konuştu.
“Burası eğitim ilim merkezi oluyor. Türkiye’de ilim şehri şu anda yok. Yunanistan’da bile pek çok yer belirlenmiş, Isparta’ya bu anlamda kimlik kazandıracağız. Valilik hayatımı buna adadım. Bunun sonunda İlim Şehri Isparta Vakfı kurarak bu hedefi büyütmek istiyorum. Sanıyorum 5 yıl içinde tutacaktır. Örneğin Çin’de 200 bin nüfuslu bir kenti ilim şehri yapmışlar 10 yıl sonra 2 milyon nüfusa ulaşmışlar. Şimdi bunu kamuoyu kavramaya başladı”
HEYECAN DUYDUK
Isparta Valisi Memduh Oğuz’un ilim şehri projesi karşısında büyük bir heyecan duyduklarını belirten Hürriyet ve DHA temsilcileri ise Doğan grubu olarak bu projenin desteklenmesi yönünde her türlü gayreti göstereceklerinin sözünü verdiler.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.