Isparta 2023 Hedefine Emin Adımlarla İlerliyor

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, ITSO’nun 2023’te 500 milyon dolar ihracat hedefine Ispartalı işadamlarıyla birlikte ulaşmalarının hayal olmadığını belirterek, “Isparta olarak bunu başaracağımıza inanıyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.”dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Aralık 2013 16:17
Isparta 2023 Hedefine Emin Adımlarla İlerliyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Ekonomi Bakanlığı İhracat Daire Başkanı Bahadır Erkan ve Bakanlık Uzmanları tarafından ITSO üyelerine yönelik, dış ticaret mevzuatı, dış ticarette devlet destekleri ve Kazakistan ülke masasının bilgilendirmelerine kadar birçok konuda bilgi paylaşımı gerçekleşti.

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan, Başkan Yardımcıları Metin Çelik ve Salih Sarıkaya, yönetim kurulu üyeleri ile İhracat yapan üyelerin hazır bulunduğu seminerde önemli paylaşımlar gerçekleşti.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, çalışmalarını Isparta’nın 2023’te 500 milyon dolar ihracat hedefi doğrultusunda yaptıklarını anlattı. ITSO üyelerinin dış ticaret konusunda bilgilendirilmelerinden, yurtdışı gezilerine kadar birçok çalışma yaptıklarını belirten Sarıkaya, “Biz 2023 hedefine emin adımlarla ilerliyoruz ve hedefimizi geçeceğimize inanıyoruz. Çünkü Isparta Türkiye ihracat rakamlarının büyüme oranlarını geçmiş durumda. Büyümemizin istikrarlı olması için ITSO olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.”dedi. ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

2012 RAKAMLARINI GEÇTİK
“ Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerinde en çok durduğumuz konuların başında ihracat ve ihracat performansımızın arttırılması geliyor. İlimiz Kasım ayı ihracat rakamına bakacak olursak, 14 Milyon 853 Bin dolardır. 2012 yılı Kasım ayına bakacak olursak bu rakam 14 Milyon 826 Bin dolardır. Isparta olarak 2013 yılı Ekim ayında 14 Milyon 625 Bin dolarlık bir ihracat rakamımız varken, aynı yılın Kasım ayı rakamı ise 14 Milyon 853 Bin dolardır. Bilindiği üzere Kasım ayı içerisinde ülke genelindeki ihracat rakamları gerileme kaydederken, ilimizde ise artış gözlenmektedir. Son 11 aylık ihracatımız bildiğiniz üzere 173 Milyon Dolardır. 2012 yılı ihracatımız ise ilk 11 aylık süreçte 164 Milyon Dolardı.
İhracat rakamlarımızın yanında ihraç ettiğimiz ürünlere de değinmemiz gerekmektedir. Yaklaşık 40 Milyon Dolarlık rakam ile çimento ihracatı ilimizin en önemli ihracat kalemidir. 33 Milyon Dolarlık rakam ile maden sektörü ikinci sırada yer almaktadır. Maden rakamımızın yüksek olmasının sebebi ise son yıllarda ilimizin mermer üretiminde ülkede önemli bir yere gelmesidir. Üçüncü sırayı ise 22 Milyon Dolarlık rakam ile kimyevi maddeler oluşturmaktadır. Bu rakam da ilimizin dünya markası olduğu gül yağı ve mamullerinin ihracatı ile oluşmaktadır.

Merak edilen diğer bir konu ise bu rakamlar elde edilirken yapılan ihracatın hangi ülkeler üzerinden yapıldığıdır. İlimiz Fransa’dan Ürdün’e kadar 107 ülkeye ihracat yapmaktadır. İlk üç ülkeye bakacak olursak; ilk sırada 17 Milyon Dolar ile Fransa, ikinci sırada 14 Milyon Dolar ile Almanya ve üçüncü sırada ise 11 Milyon Dolar ile Birleşik Krallık yer almaktadır. Almanya’ya iplik, tekstil ürünleri, gıda, giyim, makine, gül yağı, yaş meyve sebze gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Fransa’ya giyim ürünleri, tekstil ürünleri, iplik, mobilya, mermer, gül yağı ve diğer bitki yağları, kozmetik ürünleri, plastik mamulleri, orman ürünleri gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır. Birleşik Krallığa ise, tekstil ürünleri, iplik, giyim, plastik mamulleri, orman ürünleri, mermer, radyatör ve aksam parçaları, gül yağı ve bitkisel yağlar, kozmetik gibi ürünlerin ihracatı yapılmaktadır.

ITSO, DIŞ TİCARETE ÖNEM VERİYOR
Görüldüğü üzere ihracatımızdaki bu memnuniyet verici rakamlar ile 2023 hedefimiz olan 500 Milyon Dolarlık rakama ulaşmamızda bir hayalden ibaret olmayacaktır. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, önümüze koyduğumuz 500 Milyon Dolarlık 2023 yılı ihracat hedefi için çalışmalarımızı ulusal anlamda lobicilik faaliyetlerimiz ile uluslararası anlamda ise üyelerimizi dış dünyaya açmak için yurt dışı fuar ve işbirliği programları ve bunun yanında Türkiye’de ve yurt dışında partnerlerimiz ile düzenlediğimiz ikili iş görüşmesi programlarımız ile devam ettirmekteyiz. Ayrıca ihracatın yanında ilimize yerli ya da yabancı yatırımcıları çekmek için her türlü çalışmayı sürdürmekteyiz.

Günümüzde “Pazar dünyadır, müşteri ise kraldır” mantığı ile hareket edilmektedir. Bu durumda da dünyayı takip edebilmek için yaptığımız iş ile ilgili bilgi dağarcığımızı sürekli artırmak durumundayız. Bu kapsamda bugün burada Ekonomi Bakanlığı yetkililerimizin göstermiş olduğu nezaket ve destekleri ile siz üyelerimizi dış ticaret konusunda daha da bilgilendirmek ve yeni ihracatçıların ortaya çıkarmasına destek olmak, mevcut ihracatçılarımızın bilgilerini artırmak ve bu sayede ilimizin ihracat potansiyeline bir nebze olsun katkıda bulunabilmek için “Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’ni” sizler için düzenledik. Dış ticaret konusunda elimizden geldiği kadar her fırsatta sizler için eğitimler ve seminerler düzenlemekteyiz. Hz. Mevlana’nın söylediği gibi ”Sık sık verilen aynı öğütten sıkılma. Çünkü bir çiviyi çakabilmek için defalarca vurmak gerekir…” Bu sebeple ilimiz ihracatını artırmak için siz işletmelerimize nasıl katkı vermemiz gerekiyorsa, yılmadan bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bahadır Erkan, Bakanlığın ihracatla ilgili çalışmalarını anlattı. 2023 Türkiye ihracat hedefine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Daire Başkanı Erkan, Isparta’nın rakamlarının da memnuniyet verici olduğunu söyledi. Kurumda işadamlarının ihracat konusunda her türlü sorusuna cevap verildiğini belirten Erkan şöyle devam etti:

“Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığımızın 2023’te yılında ihracat ile ilgili hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz yaptığımız programlar stratejiler var. Bunlara göre planladığımız çalışmalar doğrultusunda 2023’te 500 Milyar Dolar ihracat hedefine ilerliyoruz. Bununla ilgili olarak da İhracat Genel Müdürlüğümüz, dış pazarları, iç pazarları ve daha birçok konuda kapsamlı araştırmalar yapıp daha planlı hareket ediyoruz. Hedef ülkeleri belirliyoruz, bu ülkelerle bağlantılar kurulmasını sağlıyoruz. “

İŞADAMLARI BAŞARI HİKAYELERİNİ ANLATTI
Programın ikinci bölümünde Isparta’nın önde gelen ihracatçı firmaların yetkilileri başarı hikayelerini ve ihracat yaparken çektikleri sıkıntıları paylaştılar. ITSO Meclis Başkanı ve Şahlanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahlan, su ürünleri ihracatında yabancı firmalarla yaşadığı sorunları ve Türklere bakış açılarını anlattı. İlk zamanlar çok sorunlar yaşadıklarını ancak firmalarla karşılıklı güven ve özveri ile sorunların aşıldığını söyledi.

Daha sonra Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik ve Göltaş Yetkilisi Mustan Koruk deneyimlerini anlatarak devletten beklentilerini ilettiler.
İhracatçı işadamlarının yoğun katılım gösterdiği seminerde, İhracat mevzuatı / dahilde ve hariçte işleme rejimleri konusunda, İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Murat Önder, ihracatta sağlanan devlet yardımları ve uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, çevre maliyetlerinin desteklenmesi, yurtdışı marka ve tanıtım desteği konusunda İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Hürol Karlı, Ülke masaları, pazar araştırması – Kazakistan Pazarına ihraç imkanları konusunda da Koray Ali Konca bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum