Isparta Barosu 54 Yaşında

Baro Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, Avukat günü ve Isparta Barosu'nun kuruluşunun 54. yılı nedeniyle açıklamada bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Nisan 2012 14:50
Isparta Barosu 54 Yaşında

Herkes için adalet adalet için avukat” sözü ile açıklamasına başlayan Gökmenoğlu: “Yeni Bir Avukatlar günü ile yine beraberiz, Koca bir yılı geride bırakarak hem Avukatlar gününü hem de Isparta Baro Başkanlığımızın Kuruluşunun 54. Yılını Kutlamaktan dolayı mutluyuz.” Dedi.

EN DEĞERELİ VAKİTLERİNİ HUKUKA ADAYANLAR

Isparta Baro Başkanı Gökmenoğlu: “Ömürlerinin en değerli zaman dilimlerini hukuka adayan değerli meslektaşlarımın önünde sevgi ve saygı ile eğiliyorum. Bugünlere erişemeden yitirdiğimiz sevgili meslektaşlarımızı, değerli Baro Başkanlarımızı ve Baromuzun her kademesinde görev almış olan büyüklerimizi de rahmet ve şükranla anıyor ruhları şad olsun diyerek, Şahsım ve Yönetim Kurulum adına Avukatlar Gününüz Kutlu olsun diyorum. Ancak hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve bununla yakından ilgili ülke gündemi ile yargının ağır iş yükü başta olmak üzere yaşadığı sorunları ve Avukatlık mesleğinin sıkıntıları konusunda yıllardır istenen adımların atılmadığı bir dönemi daha yaşıyoruz, ki bu da bizleri üzüyor. Kaldı ki Birkaç gün öncesinde Afyon Barosuna Bağlı Bir meslektaşımızın bürosunda uğradığı hain saldırı ile öldürülmüş olması, Bir Görev şehidi vermiş olan Biz Isparta Barosunu derinden üzmüştür. Avukatlar, insanlığa; başkalarının hakkına, mülkiyetine, özgürlüğüne saygıyı öğreten, İnsan Hak ve Bildirgesini yazan, Kölelikten Kurtuluş Bildirgesini yayımlayan, çoğunluğun tiranlığına karşı duran, adaletsizlikle savaşan, kendini hakkaniyete adayan, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden, uzlaşmaya inanan insanlardır. Dünya tarihi bunun sayısız örnekleriyle doludur.

HAK ARIYORUZ

Hak arama özgürlüğünün kullanılmasında ve korunmasında hukuki yardımda bulunan, bu amaçla bireyin yanında yer alan, bilgisini ve zamanını hak arayan kişi veya kişilere özgüleyen hak arama savunma mesleğinin onurlu temsilcileri Avukatlardır. Avukatlar ve Barolar, hukuk devletinin yerleşmesi, demokrasinin kurumsallaşması, özgürlükler alanının genişlemesi, insan haklarının korunması konularında da çaba harcarlar. Dünyanın hemen her ülkesinde demokrasinin ve özgürlüklerin en yakın dostu ve teminatı avukatlardır. Onun için avukatlar, totaliter yönetimler tarafından çok fazla sevilmezler. Avukatlar, statükoyla, statükonun korunmasından yana olanlarla sorunu olan bir mesleğin mensubudurlar. O nedenle, kurulu düzenden yana olanlar, onun devamından yarar sağlayanlar da avukatları sevmezler. Avukatlar yargının kurucu unsuru olarak savunma görevini yerine getirerek hukukun üstünlüğüne yaşamsal önemde katkı sunarlar. Kuşkusuz özverili çalışmaları ile insanı ve insani değerleri temel alarak gece gündüz demeden yedi gün yirmi dört saat, bu kutsal görevi her türlü özveriyi göstererek yerine getiren tüm meslektaşlarımla, Bir gün Avukatlığı tadacak olan Tüm Hakim ve Savcılarımıza da sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Yine avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, yargıç ve savcının, aynı şekilde yargıç ve savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede avukatın saygınlığı olmaz. Türk Avukatları olarak; eksiksiz demokrasiye, insan haklarına, bağımsız yargıya ve hukuk devletine olan inancımız doğrultusunda çalışma ve çabalarımızı sürdürürken, Devletlerin yaşaması için devlet savunması ne kadar önemli ise adaletin yaşamasında da savunma o kadar önemlidir. Hepimiz her an bir suç isnadına, iftiraya maruz kalabilir, ya da hukuki bir çekişmenin tarafı olabiliriz. Bu gibi durumlarda, profesyonel bir desteğe, yani avukata gereksinmemiz olacağı açıktır. Onun için avukatı ve avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak yaşamsal değerdedir.

HUKUK DEVLETİ OLMA YOLUNDA SORUNLAR YAŞIYORUZ

Ülkemiz ne yazık ki hukuk devleti olma yolunda ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşıyor. Ancak bugün hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işlediğini söylemeye olanak yoktur. Bu nedenle Avukatlar, hukuk devleti olmada sorunları olan bir ülkenin hukukçuları olarak bu durumun acılarını sancılarını ve sorumluluklarını, tıpkı avukatlık cüppeleri gibi yıllardır omuzlarında taşımaktadırlar. Bizler artık yargılamayı tamamlayan değil engelleyen bir unsur olarak görülmek istemiyoruz, silahların eşitliği prensibine saygı duyulmasını istiyoruz, bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntı çekmek istemiyoruz, CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin süresinde ödenmesini ve Avukatlık asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz, Yasa gereği eşit haklara sahip olan Hakim Savcılar ile Avukatlar arasında ita amiri ilişkisi kurulmaya çalışılmasını istemiyoruz, Hakim Savcı ve Personel açığının giderilmesini istiyoruz, Yargıya Bağlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz, Yargının diğer kurucu iki unsuru gibi Uyap’tan ücretsiz yaralanmak istiyoruz, Hakim Savcı gibi Kamu Görevi Gören, Kamu

ÖZLÜK HAKLARI

Avukatlarımızın Özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz, Baroların Denetiminin TBB’ce gerçekleştirilmesini istiyoruz, Avukatların müvekkil vekil ilişkisini düzenleyen vekaletnamelerini kendilerinin tanzim etmesini istiyoruz, Avukat Stajerlerine de Hakim Savcı Stajerleri gibi sosyal haklar ve ücret verilmesini istiyoruz, Hukuk Fakültelerinin açılmasının sıkı kurallara bağlanmasını,Avukatlığa Kabul ve Stajerlik sınavlarının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz, Avukatlığın ekonomik sıkıntısının giderilmesi için Mesleki faaliyet alanının genişletilmesini, Arabuluculuk ve Uzlaştırmanın Hukukçularca gerçekleştirilmesinin yolunu açılmasını istiyoruz,Savcılık Kurumunun Adliyelerden ayrı konumlandırılmasını istiyoruz,Meslek içi Eğitimin Zorunlu hale getirilmesini istiyoruz, Hakim ve Savcılarımızın “Savunma Yargının kurucu unsurudur” cümlesini içselleştirmelerini istiyoruz,Son olarak da Gündemde olan 1136 sayılı avukatlık Kanunumuzun yetersiz olması nedeni ile bütün bu taleplerimizi kapsayacak şekilde bir an evvel TBB nin hazırladığı taslak dikkate alınarak değiştirilmesini talep ediyoruz. Sonuç olarak Savunmasız Devletin Esir, Savunmasız yargının yetim olacağını vurgulayarak.

Bütün yetkilileri yargıya karşı duyarlı olmaya, yargının sorunları için çaba göstermeye çağırıyor hukuk güvenliğinin olmazsa olmazı olan Avukatların yılgınlığa düşmeden birlik, beraberlik içinde demokratik kurallar içerisinde çalışmalarını sürdüreceklerini belirtiyor, Sadece devletin en temel işlevlerinden birisi olan adalet hizmetlerini başarıyla ve özveriyle yürüttükleri için değil, insanların, insanlarımızın ortak iyiliği uğrunda çalıştıkları için Yargıçlarımıza, Savcılarımıza, onlarla birlikte adaletin gerçekleşmesine katkı yapan Avukatlarımız İle Avukat Dostlarına sevi ve saygılarımı sunar 5 nisan avukatlar günümüzün kutlu olmasını dilerim.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.