Isparta Barosu'ndan Basın Açıklaması

Isparta Barosu'ndan Basın Açıklaması

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2011 16:51
Isparta Barosu'ndan Basın Açıklaması

                                                      T.C.

ISPARTA BAROSU

                                               B A Ş K A N L I Ğ I

 

 

Ajans32.com'un  23/09/2011 tarihli sayısında “Baro El Koydu” haberi ile Kredi Kartı borçlusu olan 8 kişinin, ilgili Bankanın yönlendirdiği Avukatlarca Dolandırıldığı ve bu konuda ilgili kişilerin C. Savcılığı’na Suç Duyurusunda bulunduğu ancak Isparta Baro Başkanlığına yaptıkları başvuruda kendilerden ücret istendiğini ancak ilgili haberin yerel ve ulusal basında yer alması ile 20 Eylül Salı günü kendileri Baro Başkanlığınca çağrılarak suç Duyurusu dilekçesi istendiği ve 100 TL istenmeyeceğinin belirtildiği, Haber Sahibi Hayrettin Turan tarafından vurgulanmış ise de; söz konusu yazıyı ve açıklamaları kabul etmeyiz Şöyle ki;   

 

Avukatlık mesleğinin yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil etmesi ve kamu hizmeti olarak kabul edilmesi nedeniyle Avukatlık Kanunun çeşitli maddelerinde avukatlık mesleğinin icrasına ilişkin emredici hükümlere yer verilmiş, Avukatlık meslek kuralları kabul edilmiştir. Avukatlık Kanunu madde 134.  “Avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, meslekî çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlar hakkında bu Kanunda yazılı disiplin cezaları uygulanır.” diyerek meslek kurallarına uymamayı ve avukatlık mesleğini gereği gibi yerine getirmemeyi disiplin cezası yaptırımına tabi tutmuştur.

 

            Avukatlara ve stajyerler hakkında disiplin sürecinin başlayabilmesi için Baro Yönetim Kurulu tarafından, disiplin kovuşturması açılmasına karar verilmesi gerekir. (Avukatlık Kanunu md 141) Baro Yönetim Kurulları, resen veya ihbar üzerine disiplin soruşturması açılmasına karar verebilirler demektedir. Basında belirtildiği üzere ilk olarak ilgili şahıslar ihbar eden olarak dilekçelerini vermişler ve kendilerinden gerek Yasal Mevzuat gerekse ilgili Yönetim Kurulu Kararları ve Genelgeler doğrultusunda ilgili başvuru ücreti talep edilmiştir ve edilmektedir. Ancak daha İlgili kişiler ile ilgili Basındaki haberler üzerine Yönetim Kurulumuzun aldığı karar ile Yasal mevzuat doğrultusunda ilgili kişiler ile ilgili resen soruşturmaya karar verilmiştir. Resen soruşturmalarda ise Yasal mevzuat nedeni ile ücret talebinde bulunulmamıştır. Resen soruşturma ile ihbar üzerine yapılan soruşturma arasında fark vardır, gözden kaçırılan nokta buradadır. Isparta Baro Başkanlığı tam anlamı ile Yasal mevzuatı uygulamıştır (139/1). Avukat veya stajyerler ile ilgili Yürütülen disiplin soruşturmaları Avukatlık kanununun 139-140-141-142-143-144-145-146-147-150-152-156-157-167. maddeleri ile devamında Düzenlenmiştir. Söz konusu haberlerde yer verildiği üzere Isparta Baro Başkanlığının ilgili Avukatlar ile ilgili tahkikati Basında çıkan haberlerden sonra başlatmadığını, çok öncesinde ilgili tahkikatlerin başlatıldığını tahkik memurlarının tayin edildiğini önemle belirtir, resen tahkikat ile şikayet üzerine yapılan tahkikat arasında ki farkın ilgili kişi ve kişilerce anlaşılamaması nedeni ile bu tür haberlerin yapılmış olduğunu düşündüğümüzü belirtiriz.

 

Bütün bu açıklamalarımızın tek gayesi Isparta Baro Başkanlığı olarak Isparta Kamuoyunu aydınlatmak, görev yapan Avukatların ne derece sıkı ve ciddi şartlarda çalıştıklarını göstermek, Avukatın ve Hukuk Camiasının sonuna kadar güvenilebilirliğini tescillemek olduğunu belirtmek isteriz. Gazetelerde ve Yazılı Basında çıkan eksik ve yanıltıcı bilgiler nedeni ile Bütün Avukat Camiasının ve onun Meslek kuruluşu olan Baro Başkanlığına yönelik yanlış ve yanıltıcı açıklamaların düzeltilmesini talep eder, münferit bir olayın bütün bir meslek kuruluşuna maledilmeye çalışılmasının önüne geçmek istediğimizi belirtiriz. En önemlisinin de Yanlız Başkanlığımıza değil, Yargıya da intikal etmiş bir olayında bu şekilde Basında yer almasının Bütün Camiamıza ve Kurumumuza da zarar verebileceğini önemle hatırlatır saygılarımızla KAMUOYUNA arz ederiz.

 

 

ISPARTA BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA
                      
BARO BAŞKANI

 AV.GÖKMEN HAKKI GÖKMENOĞLU

                                                        

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum