Isparta Ceza ve İnfaz Kurumundan 419 Hükümlü Tahliye Edildi

Koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin ‘Denetimli Serbestlik’ tedbiri uygulanarak, bir yıl erken tahliye edilebilmesine ilişkin düzenleme kapsamında Isparta Cezaevin'den 419 hükümlünün tahliye edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ekim 2017 11:58
Isparta  Ceza ve İnfaz Kurumundan 419 Hükümlü Tahliye Edildi

671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından bazı hükümlülerin erken tahliye edilmesinin yolunun açılmasıyla şu ana kadar ülke genelinde 4 bin 696, Isparta’da ise 419 hükümlü tahliye edildi. Yeni düzenleme kapsamındaki şartları taşıyan diğer hükümlülerle ilgili ise tahliye çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

TAHLİYE OLANLAR DENETİMLİ SERBESTLİK KAPSAMINA ALINDI 

Isparta Açık Ceza İnfaz Kurumundan, KHK ile denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye edilen 419 hükümlünün Denetimli Serbestlik Müdürlüğü kapsamında cezalarının geri kalanını çekmeye devam ettiklerini ifade eden Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Ziya Şahin; “Bilindiği gibi, Yeni Denetimli Serbestlik Yasası17 Ağustos 2017 tarihi itibariyle Resim Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a geçici iki madde eklenerek yeni denetimli serbestlik yasası düzenlemesine yer verilmişti. Bu kapsamda ülke genelindeki Ceza İnfaz Kurumlarından binlerce kişinin tahliye edilmesi bekleniyordu. Bu gerçekleşti.“ISPARTA CEZA VE İNFAZ KURUMUNDAN 419 HÜKÜMLÜ TAHLİYE EDİLDİ”Böylece; 671 sayılı KHK ile zaten mevzuatlarımızda var olan denetimli serbestlik yasası içerisinde değişiklik yapılmış oldu. Yeni Denetimli Serbestlik Yasası Şartları Son yapılan değişiklikler ile birlikte denetimli serbestlik ya da diğer adıyla koşullu salıverilme şeklindeki uygulamadan faydalanmak için ortaya konulan şartları uygun olan hükümlüler yasa kapsamında Isparta Ceza ve İnfaz Kurumundan tahliye edilmişlerdir. Bu şekilde şartları tutan ve tahliye edilerek Denetimli Serbestlik kapsamına alınan hükümlü sayısı 419 kişidir.

“HÜKÜMLÜ CEZA EVİNDEN ÇIKMIŞ BİLE OLSA BİZİM BÜNYEMİZDE CEZASINI ÇEKMEKTEDİR” 

Yeni denetimli serbestlik düzenlemesi ile yeniden günden konusu haline gelen bu uygulama, faydalanmak isteyenler açısından af olarak nitelendirilebilecek bir uygulama gibi görünse de değildir. Zira suçlu cezaevinde iyi halli olarak geçirdiği cezasının karşılığında, suçlunun daha çabuk topluma adapte olması açısından yapılmış bir uygulamadır. Suçlu, denetimli serbestlik uygulaması ile cezaevinden dışarıya çıkmış gibi görünse de cezasını belirli şartlarla cezaevi dışında çekmektedir. Cezaevi dışında kişinin cezasını nasıl çekeceği ise hâkimin davanızdaki takdirine bağlıdır. Bu nedenle de çok basit bir uygulama gibi görünse de başarılı, son değişikliklere hâkim ve tecrübeli bir ceza avukatına danışarak yardım almak en işlevsel yoldur.

“AMAÇ; SUÇLUNUN TOPLUMA KAZANDIRILMASININ SAĞLANMASIDIR”

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 58. maddesinde, 5271 sayılı Ceza Muhakeme Kanunu’nun 231. maddesinde, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 104., 107. ve 108. maddelerinde ve 5402 Sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu’nda düzenlenmektedir. Denetimli serbestlik; şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında mahkemelerce verilen alternatif ceza ve tedbirlerin uygulanması ile şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde denetim, takip ve iyileştirilmesini kapsayan faaliyet ve uygulamaların bütünü olan bir yaptırım türüdür. Suça uygulanan cezaların veya tedbirin ceza infaz kurumu dışında yani hayatın olağan akışı içinde toplumda yerine getirilmesidir. Böylelikle sanığın topluma kazandırılmasına yardımcı bir faktördür” dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE 1780 DOSYA VAR 

Isparta Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Ziya Şahin, Müdürlük kapsamında şuanda 1360 kişi bulunduğunu, Cezaevinden tahliye edilenlerle birlikte dosya sayısının toplam 1780 dosyaya çıktığını ve dosya sahibi kişilerin cezalarını belli şartlara bağlı olarak Cezaevi dışında çekmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.