Isparta Ciddi Bir Krizle Karşı Karşıya

CHP İl Başkanı Yalım Halıcı ve beraberindeki heyet, gül bahçelerinde üreticiyle dertleşti...

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Mayıs 2020 11:59
Isparta Ciddi Bir Krizle Karşı Karşıya

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, gül hasadının devam ettiği bu günlerde gül üreticileri ve işçileriyle bir araya geldi. Gül bahçelerini ziyaret edip, sorunları dinleyen Halıcı, sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65 ini tek başına gerçekleştiren Isparta ciddi bir krizle karşı karşıya” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, yaptığı değerlendirmede; “Bir zamanların halı ve Gül memleketi Isparta, halıcılığa sahip çıkamadı ama hala dünyanın en güzel kokulu güllerini üretmeye devam ediyor. Halıcılık konusunda yaptığımız hatalar sonucu artık meşhur Isparta Halısı neredeyse yok oldu.

Geçtiğimiz günlerde memleketimizin göz bebeği Gül bahçelerindeydik. Maalesef Gül üreticileri bu sene çok dertli. Korona virüs süreciyle birlikte düşen talep zaten her yıl dalgalanan gül çiçeği fiyatlarında yeni düşüşlerin habercisi. Hem kota uygulaması hem de açıklanacak alım fiyatları hemşerilerimizin moralini bozmuş. Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65 ini tek başına gerçekleştiren Isparta ciddi bir krizle karşı karşıya.

Peki, milli ve yerli ürünümüz olan Gül çiçeğine ve sektöre neden yıllardır gerekli teşvikler verilmemiştir. AKP iktidarı döneminde çıkan hiçbir teşvik yasasından yeterli anlamda faydalanamayan Isparta, Gülcülük konusunda da yalnız bırakılmıştır. Biz yaptığımız her konuşmada ilimizin Tıbbi aromatik bitkililerin Başkenti olduğunu söylüyoruz. Isparta’nın geleceği bu sektördedir. Günlük tartışmalarla vakit geçirmek yerine bu konuda İktidardan somut adımlar bekliyoruz.

Gül çiçeği ve yağı konusunda dünyadaki en önemli rakibimiz olan Bulgaristan AB’ye girdikten sonra üreticilerini ve sektörü ciddi anlamda desteklemeye başlamıştır. Dolayısıyla rekabet gücümüz her geçen gün azalmaktadır. Biran önce Isparta, Burdur ve çevresindeki Gül üretimi desteklenmelidir. Gül üreticisine ve Gülbirlik’e doğrudan destek prim ödemesi ayrıca ihracat teşvikleri verilmelidir. Parfüm ve kozmetik sanayinin geliştirilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Isparta Valiliği başkanlığında gerçekleştirilen ve BAKA tarafından hazırlıkları sürdürülen Isparta Kozmetik ve sağlık vadisi Güdümlü projesini olumlu bulduklarını kaydeden CHP İl Başkanı Halıcı, “Biz Tıbbi aromatik bitkilerin Isparta’nın geleceği olduğunun bilincindeyiz. Bu konunun her daim takipçisiyiz ve iktidardan somut adımlar bekliyoruz.
15 Mayıs’ ta Isparta Valimizin Başkanlığında gerçekleştirilen ve BAKA tarafından hazırlıkları sürdürülen `Isparta Kozmetik ve sağlık vadisi Güdümlü projesini’ olumlu buluyoruz ve hızla hayata geçmesini destekliyoruz.

Gelin hep beraber Isparta’mızım dünyaca tanınan bu eşsiz potansiyeline sahip çıkalım. Isparta’mızı sadece Türkiye’ ye değil, Dünya’ya tanıtacak bu sektöre gerekli teşvikleri verelim” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.