Isparta Eğitim'de Sınıfta Mı Kaldı!

Isparta TEOG sınavında matematik ve ingilizcede ortalamanın altında kaldı ,devlet okulları özellerin gerisinde kaldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2014 12:45
Isparta Eğitim'de Sınıfta Mı Kaldı!

Milli Eğitimin TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) Sınavlarında alınan sonuçlara göre Isparta’da ilk kez yaptığı geniş saha araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanılığına bağlı müfettişlerin okul – okul yaptığı araştırmaya göre, sorun gözüken noktalarda önlem alınacak ve başarının artırılması için çalışmalar yapılacak. Araştırmada 2’si özel ortaokul, 128’i devlet okulu olmak üzere 130 ortaokulda araştırma yapıldı. TEOG Sınavına gören 8. sınıflar üzerinde yapılan araştırmada kadrolu öğretmenlerin başarıları ile ücretli derse giren öğretmenlerin başarıları da gözlendi.

YALVAÇ’TA ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER BAŞARILI

8. sınıflarda il genelinde 763 kadrolu öğretmen derse girerken, 43 ücretli öğretmen derse giriyor. En çok ücretli öğretmen Yalvaç’ta derse girerken, Atabey ve Uluborlu’da 8. sınıflarda ders veren öğretmenlerin tamamı kadrolu. Araştırmada ortaya çıkan ilginç bir husus ise, Yalvaç’ta ücretli olarak derse giren öğretmenlerin öğrencilerinin daha başarılı olması.

Sınav öncesi öğretmenlerin derslerinde konuların tamamını işlediği gözlenen araştırmada taşımalı öğrencilerin sınavlarda daha az başarılı olduğu gözlendi. 130 ortaokuldan 42’sinde taşımalı sistem uygulandığı, taşımalı sistem uygulanmayan öğrencilerin başarılarının dana yüksek olduğu belirtildi. 130 ortaokulun 18’inin müdürü görevlendirme. Araştırma kadrolu okul müdürlerinin okullarına daha fazla sahip çıktıkları gözlendi. Branş dersliği uygulaması olan okullarda başarı daha fazla beklenirken, araştırmada daha az başarılı oldukları ortaya çıktı.

ÇOK AZ ÖĞRENCİ BAŞARIYA DÜŞÜRÜYOR

Yine araştırmanın ilginç bir sonucu ise sınıflardaki öğrenci sayıları ile ilgili. Sınıflarda çok az sayıda öğrenci bulunması başarıyı artırmadığı gibi düşürüyor. Yöneticiler bunun nedenini ise:”Sınıfta çok az öğrenci varsa, öğrenci arası iletişim olmadığı için başarı düşüyor” şeklinde açıklıyor. 

TEOG Sınavında en başarılı ilçeler:

KEÇİBORLU, MERKEZ İLÇE, EĞİRDİR, Y. BADEMLİ Ş. KARAAĞAÇ.

TEOG Sınavında en başarısız ilçeler:

GÖNEN, GELENDOST, YALVAÇ.

En başarılı ilçe olan KEÇİBORLU’nun ortalaması 57. 33 iken, en başarısız ilçe GÖNEN’in ortalaması 42. 83 oldu.

ÖZELLER İLK SIRADA

Okul bazında ise 130 ortaokul arasında en başarılı okulların başında özel okullar geliyor.

İl sıralamasında
1. ÖZEL ALTINBAŞAK ORTAOKULU,
2. TED ISPARTA KOLEJİ,
3. ÜLKÜ ORTAOKULU,
4. NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU,
5. MUSTAFA ŞENER ORTAOKULU,
6. NAŞİDE – HALİL GELENDOST ORTAOKULU,
7. EĞİRDİR M. AKİF ERSOY ORTAOKULU,
8. ZEHRA ULUSOY ORTAOKULU,
9. HALIKENT ORTAOKULU,
10. SÜTÇÜLER ÇETİN ŞENTÜRK ORTAOKULU.

TEOG İLE ÖĞRETMEN PUANLARI ÖRTÜŞÜYOR

Araştırmada, TEOG sınavı sonuçları ile öğretmenlerin sınavlarda verdikleri puanların ortalama karşılaştırması da yapıldı. Buna göre TEOG ile okullardaki sınavların arasında ciddi bir farkın olmadığı ortaya çıktı. En yüksek fark ise Matematik ve İngilizcede çıktı. Bu iki derste öğretmenlerin notlarının saptığı gözlendi. Araştırmada ortaya çıkan ilginç bir nokta ise, devlet okullarındaki TEOG –öğretmen puan farkının özel okullardan daha fazla olduğu.

MATEMATİK VE İNGİLİZCEDE SORUN VAR

TEOG sınavında sözelde başarı çok yüksek çıkarken, Matematik ve İngilizce ortalamalarının diğer derslerin altında kalması dikkat çekti. TEOG’ta toplamda ortalama puan 52.87 olurken, Bu oran Matematikte 42, İngilizcede ise 37.2 olarak gerçekleşti. Matematik ve İngilizcenin il ortalamasının altında kalması nedeniyle gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi. Ortalaması en yüksek ders ise 64.7 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.

Tüm derslerin TEOG ortalaması ile şöyle:

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: 64. 7
TÜRKÇE: 60. 6
FEN BİLGİSİ: 56.9
İNKİLAP TARİHİ: 55.8
MATEMATİK: 42
İNGİLİZCE: 37.2.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum