Isparta Elması Teşvik Edilmeli

Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak, Isparta elmasının teşvik edilmesini istedi. Kıyak, “Bizim Isparta elması diye marka oluşturmamız lazım” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ocak 2014 10:02
Isparta Elması Teşvik Edilmeli

Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak, “600 bin ton elma üretiliyor ilimizde. Bizim Isparta elması diye marka oluşturmamız lazım. Eğirdir’de fuar oluyor Gelendost’ta fuar oluyor kimse gitmiyor. Isparta’da elma fuarı açmak lazım. Herkesin elinden gelen gayreti gösterip Isparta elmasını bir yere taşımak lazım. Amasya’nın ilçelerinde de elma üretiliyor ama Amasya elması olarak lanse deliyor. Gelendost veya Eğirdir’den ziyade Isparta elmasını ön plana çıkarmamız lazım” diye konuştu.

TEŞVİK BEKLİYORUZ
Gelendost’ta kaliteli üretime rağmen, üretecinin bekleneni bulamadığını kaydeden Kıyak, üreticinin gözünün kulağının hükümetten gelecek teşvik haberinde olduğunu ifade etti. Kıyak, ITSO’nun elmaya teşvik konusundaki gayretlerini takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “ ITSO’nun da söylediği gibi teşvik verilirse elma çok iyi fiyatlardan satılacak. Şu anda 80-90 kuruşa elma satılıyor. Eğer teşvik verilirse 1 lira 20kr, 1 lira 40 kr’ye elma satılacak. Önümüzdeki günlerde teşvik verilecek deniyor. Bölgede herkes bundan faydalanacak.

ÜRETİCİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ
Gerçekten elma üreticisi bu konuda çok sıkıntılı. Üretici geçmiş yıllara dönük borcunu ödeyemedi. İlaç, gübre, mazot ve sulama birliklerine olan borçlardan ötürü üretici haciz kıskacında. Böyle bir ortamda elmaya verilecek teşvik çok güzel olur. Şu anda Suriyeli tüccarlar elmayı alıp götürüyorlar. Ama 80 kuruş çok büyük para değil. Üretici teşvik bekliyor”

180 BİN TON KAPASİTELİ SOĞUK HAVA DEPOSU VAR
Gelendost’ta 300 bin ton elma üretildiğini söyleyen Başkan Kıyak, “Bu dönem eski ağaçlar kesildi. Şimdi yeni dikim var. Üreticiler yarı ve tam bodur elmacılığa geçiyor. Şu anda 28 soğuk hava depomuz var. 180 bin ton kapasitemiz var. Ben 1989 yılında belediye başkanı olduğumda 1 depo vardı. Bizim girişimlerimizle işletmecileri çağırdık. Bizim teşviklerimizle müstahsilin önü açıldı. Bu da hem istihdam hem elmacılık açısından büyük bir kazanç” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum