Isparta Engelsiz Hayata Hazır

Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi 66 aracı engelliler için erişilebilir araçlarla değiştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Kasım 2014 21:34
Isparta Engelsiz Hayata Hazır

Geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şehir içi ulaşımda kullanılan araçların engelliler için erişilebilir olması şartı getiriyor. Yasa teklifi araç sahiplerine 2018 yılına kadar süre tanıyor. Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi ise yasadan çok önce hazırlıklara başladı ve 66 aracı engelliler için erişilebilir araçlarla değiştirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta kabul edilen kanun teklifine göre şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek. Isparta Halk Otobüsleri Kooperatifi bünyesinde çalışan 97 araçtan 66’sının engelliler için erişilebilir durumda olan sıfır kilometre araçlardan oluştuğunu söyleyen Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Mehmet Yavuz “yasa gereği 2018 yılına kadar araçların istenilen standartları taşıması gerekiyor. Biz ise 2015 yılında kalan araçlarımızda yenileyeceğiz” diyerek Isparta’nın engelsiz hayata hazır olduğuna dikkat çekti. Yavuz bu hafta 12 metre iki yeni Kobra aracın daha geleceğini söyleyerek “ayrıca ay sonuna körüklü bir Mercedes aracımız daha gelecek” diye konuştu.

ŞEHİR İÇİ SERVİSLERE DE DEĞİŞECEK
TBMM Genel Kurulu'nda, Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Kanuna göre, değişikliğin yürürlük tarihinden sonra üretilen servis ve turizm taşımacılığı yapanlar dışında, şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.

Şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti yapan araçlar ile şehir içi servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçların erişilebilir hale getirilmesi için usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

ERİŞİLEBİLİRLİK ZORUNLULUĞU GELİYOR
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra üretilen şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı ile servis ve turizm taşımacılığı yapan araçlar, yetki belgesi, izin veya çalışma ruhsatı verilmesi konusunda araç değil hizmet temelinde düzenleme yapıldığı için, belirtilen araçlar için aranan erişilebilirlik zorunluluğu hizmet olarak düzenlenecek.

Kanunla, karayolu ile turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren kişilerin, engelli bireylere erişilebilir toplu taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami 72 saat içinde karşılamak yükümlülüğüne ilişkin herhangi bir cezai yaptırım olmamasının, bu kişilerin erişim hakkını engellememesi için düzenleme yapılıyor. Buna göre, karayoluyla turizm taşımacılığı yapan veya şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren, servis taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler, engelli personel veya öğrenciye talep halinde erişilebilir taşıma hizmetini sağlama yükümlülüğü, idari para cezası kapsamına alınıyor.

ISPARTA YENİ YASAYA HAZIR
Yasa ile 2018 yılına kadar şehir içi yolcu taşıma hizmetinde kullanılan araçların engelliler için erişilebilir araçlarla değiştirilmesi gerekiyor. Isparta’da şehir içi yolcu taşımasını yapan Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi ise daha yasa değişikliği teklifi hazırlanmadan çalışmalara başlamıştı. 97 araçla Isparta’da şehir içi yolcu taşıma hizmeti veren Isparta Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi 66 aracını sıfır kilometre engelliler için erişilebilir özellikteki araçlarla değiştirdi. Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Mehmet Yavuz “biz zaten 3 yıl önce araçlarımızı sıfır kilometre araçlarla değiştirmek için çalışma başlatarak şuana kadar 66 aracımızı 2013-2014 model engelliler için erişilebilir özellik taşıyan araçlarla değiştirdik. Kalan araçlarımızı ise bu yıl içinde yenilemeyi hedefliyoruz. Bu çalışma kapsamında Çarşamba günü 2 yeni 12 metre uzunluğunda Kobra aracımız gelecek. Ayrıca ay sonuna bir körüklü aracımız daha gelecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum