Isparta Gülü Turizme Kazandırılacak

Isparta Gülü Turizme Kazandırılacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Haziran 2016 11:08
Isparta Gülü Turizme Kazandırılacak

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Isparta gülünün turizme kazandırılması amacıyla çalışma yapılabileceğini belirterek, "Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1870'li yıllarda gülü toprakla buluşturmasıyla başlayan bir hikaye var. Bizim bu hikayeyi bulmamız gerekiyor" dedi.

Dünyadaki gül yağı ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Isparta gülünün hikayeleştirilmesi gerektiğini aktaran Genel Sekreter Özen, "Turizm çok önemli. Bu alanda ne yapılabilir? Yeni bir ürün çıkaramazsınız. Tabi ki elinizdeki malzemeyi kullanabilirsiniz. Ama hikaye turizmde daha da önemli oldu. Mesela Isparta gülünü hep konuşuyoruz. Ama bakın ziyaret edilme oranlarına, istenilen düzeyde değil. Öyleyse gülün hikayesini yazmalıyız. Tarihin derinliklerinden güle dair tüm bilgi ve belgeleri toplayıp gülü hikayelendireceğiz. Böylelikle turizmde gülün yeri daha da önem kazanacak" dedi.

ÇALIŞMA YAPILACAK

Gülün hikayeleştirilmesine yönelik çalışmalarda BAKA'nın öncülük yapabileceğini söyleyen Genel Sekreter Sırrı Özen, "Isparta gülün başkenti. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1870'li yıllarda küçük bir alanda gülü toprakla buluşturmasıyla başlayan bir hikaye var. Bu bilinen bir hikaye. Ama bunun bilinmeyen yönleri mutlaka vardır. O gülünIsparta'ya getiriliş hikayesi çok daha farklı olabilir. Gül fidesini İsmail Efendi'nin bastonu içerisine gizleyerek Isparta'ya getirdiği söyleniyor. Tamam belki bu gül böyle geldi ama getiriliş amacı farklı olabilir. Bizim bu hikayeyi bulmamız gerekiyor" diye konuştu.

HASADI 25 GÜN SÜRÜYOR

Isparta'da halen yaklaşık 20 bin dekarlık alanda 12 bin kişinin ürettiği Isparta gülü, yağ üretimine uygun olması ve güçlü kokusuyla başta Fransız kozmetik firmaları olmak üzere, dünyada önde gelen parfüm üreticilerinin öncelikli tercihi arasında yer alıyor. Her yıl mayıs ayı ortalarında başlanan hasadı 25 gün sürüyor. Güldeki yağı azaltarak rekolteyi düşürmesini önlemek amacıyla Isparta gülü sabah güneş doğmadan toplanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum