Isparta Gurur Duyulacak Bir Kent

Milletvekili Bilgiç, teşvik konusundaki eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Haziran 2012 10:57
Isparta Gurur Duyulacak Bir Kent

Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, OSB Genel Kurulu’nda teşvik sistemine yönelik eleştirilere cevap verdi. Teşvik açıklamaları sürecinde ITSO Yönetimine yönelik kullandığı ‘bıraksın gitsinler’ sözünün yanlış anlaşıldığını belirten Bilgiç, şöyle konuştu:

AÇIKLAMA FARKLI TARAFLARA ÇEKİLDİ

“Geçenlerde mahalle muhtarlarımız bizi ziyarete geldi. Ben de onları ağırladım. İçlerinde gazeteci var mı, yok mu haberim olmadı. Ticaret ve Sanayi Odası’nın açıklaması olduğu soruldu. Ben şunu söyledim ‘Ticaret ve Sanayi Odalarının görevi siyaset yapmak değil. Ticaret ve Sanayi Odalarının görevi değişin pozisyonlara göre kendi pozisyonunu almak ve stratejileri oluşturmak’ Söylediğim buydu. Farklı taraflara çekilebiliyor.

TİCARET ODASI İLE EL ELE  YÜRÜMEK ZORUNDAYIM

Benim Isparta için ele ele yürümek zorunda olduğum ITSO’nun insanların moralini bozacak bir açıklama yaptığı için kurumsal tepki verdim. Asla bizler kişileri hedef alarak açıklamamız olmadı. Biz şunu söylüyoruz. Isparta genel teşvik sisteminde 2.bölgede ise oturup, ağlamamıza gerek yok. Her şeyden önce bunun gururunu yaşamalıyız. Neden teşvik sisteminde 2.sıradayız. 2003 sosyal gelişmiş endeksi ile Türkiye’de 28.sıradaydık. 2003 parametrelerinden 23 tanesi çıkarıldı. Bunun yerine 28 tane yeni parametre ilave edildi. 2008-2009 rakamları ile yeni bir endeks oluşturuldu. Burada Isparta’nın 21.sıraya yükseldiğini görüyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SIÇRAMA YAPAN İLİ; ISPARTA

Türkiye’deki iller içerisinde de bu kadar büyük sıçrama yapan bir başka 2’nci il yok. Bu endeks nedir ki, Isparta 28’den 21’e çıktı. 8 tane temel parametre var. İstihdam, rekabetçi ve yenilikçi olabilmek, mali tablolar, eğitim, sağlık, demografik yapıya bakıldı. Eskiden telefon kontör sayısı, bebek ölüm oranı gibi parametreler dikkate alınıyordu. Şimdi internet üzerinden aktif kullanan müşteri sayısı veya hane başı elektrik tüketimi dikkate alınıyor.

BURDUR VE AFYON’UN KAYMASI BİZİ ETKİLEDİ

Bu çerçevede baktığımızda Isparta’nın bir sıçrama yaptığını görüyoruz. Bizim arkamızdan gelen il Konya. Biz 21’deyiz, 22’nci il Konya 3.bölgede. Biz tam kırılma noktasındayız. Ortaya çıkan sayısal sıralamaya baktığımız zaman Konya’nın 0.50 olduğu, bizim 0.4972 olduğumuzu görüyoruz. Yanı başımızda aynı grupta olduğumuz Burdur’un 3.bölge olması, Afyonkarahisar’ın 4’e gitmesi bizi etkiledi.

SEKTÖREL TEŞVİKLERDE İSTEDİĞİMİZİ ALACAĞIZ

Tek bacaklı bir teşvik sisteminden bahsetmiyoruz. Teşvik sistemi çok bacaklıdır. Bölge sistemi teşviğin bir ayağı. Organize Sanayi’de yatırım yapınca farklı bir uygulama var. Stratejik yatırımlar var, bunlarda farklı uygulamalar var. Bir de sektörel yatırımlar dediğimiz, illere özel sektör tanımlamaları yapılıyor. Biz Isparta olarak istediğimiz bütün sektörlerin tamamını almış durumundayız. Bunu kendi kendimize yapmadık. BAKA var, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, kırsal kalkınma ajansı var hepsi ile görüştük ve olması gereken sektörleri sepet içerisine aldırdık.

RAKAMLARLA AÇIKLADI

İşsizlik oranı, iş gücüne katılma oranı, çalışma çağındaki nüfus oranı gibi parametrelere baktığımızda Isparta’nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz. Isparta ilinin iktisadi kapasitesini gösteren, rekabetçi ve yenilikçi göstergelerde ise Afyon ve Burdur’un üzerinde bulunuyoruz. 100 bin kişiye düşen marka başvuru sayısı, kırsal nüfus başına düşen tarımsal üretim değerleri gibi verilerde komşu illerin çok çok üzerinde olduğunu görüyoruz.

Mesela 100 bin kişiye düşen marka başvuru sayısı Afyon’da 40, Isparta’da 54, Burdur’da 26. Patent başvuru sayısı Afyon’da 1.1, Isparta’da 2.9, Burdu8r’da 0.8,

Yüksek Lisans ve doktora sahibi nüfusun +30 yaş nüfusa olan oranı Afyon’da 77.8, Isparta’da 142.8, Burdur’da ise 66.4 olduğunu görüyoruz.

Kırsal nüfus başına düşen tarımsal üretim Afyon’da 10.165, Isparta’da 17596, Burdur’da 15103.

Kişi başına mevduat tutarı Afyon’da 2700, Isparta’da 4045, Burdur’da 3700 TL.

İnternet bankacılığındaki aktif bireysel müşteri sayısı Afyon’da 48.3, Isparta’da 73.2, Burdur’da 64.

0-14 yaş arası bağımlı nüfus oranı Afyon’da 37, Isparta’da 26, Burdur’da 29 olduğunu görüyoruz.

Hane başına internet abone sayısı Afyon’da 0.13, Isparta’da 0.16, Burdur’da 0.13.

Kişi başı mesken elektrik tüketimi Afyon’da 0.38, Isparta’da 0.43, Burdur’da 0.40.

ÜNİVERSİTE RAKAMLARI ETKİLİYOR

Böyle 61 parametre var. İstihdamda, iş gücüne katılımda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Isparta’yı bu konuma ne getirdi? 2004 senesinde 200 bin m2 kapalı alanı olan üniversite idi, bu yıl 500 bin m2 kapalı alana sahip olduk. Özel İdare’nin bütçesi 70 milyon TL. Isparta Belediyesi’nin gerçekleşmiş bütçesi 55 milyon TL. Üniversitenin geçen yılki bütçesine bakarsanız, döner sermayeyi de koyarsanız 260 milyon TL olduğunu görüyoruz.

DSİ, 62 projeyi Isparta’da götürüyor. Planlanan harcama 36 milyon TL. Son 4 yıl içinde Isparta’ya 200 milyon TL’lik yatırım geldi.

YENİ GELİŞEN ŞARTLARA GÖRE KENDİMİZİ HAZIRLAMALIYIZ

Keşke 3.bölgede olsaydık, daha iyi olurdu. Ama bizim şartlarımız bu. Yeni gelişen şartlara göre yeni bir sanayi stratejisi oluşturmalıyız. Önümüze bakmamız gerekiyor. Geçmişi bir tarafa bırakmalıyız. Kolektif bir akıl içerisinde, konsensüs içerisinde Isparta’ya hizmet noktasında birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu sadece siyasilerin, mülki idarenin işi değil. Bu hep beraber bütün sivil toplum kuruluşları ve devletin kurumları ile birlikte yapılmalı.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum