'Isparta Halısını Gaziantep Halısı Bitirdi'

İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Ölçen, Isparta halısının, Gaziantep halısı karşısında duramadığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Aralık 2011 15:25
'Isparta Halısını Gaziantep Halısı Bitirdi'

Geleneksel Türk el sanatlarından el halısı dokumacılığı yok olmaya yüz tutarken, son yıllardaki teknolojik gelişmelere adapte olunmasıyla, Türk makine halıcığının hem üretim ve pazarlamada, hem de kalitede bugünyada birinci sıraya yükseldiği bildirildi.

İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Naci Ölçen, Türk halıcılık sektörünün tümüyle yerli üretim olması nedeniyle katma değeri yüksek bir sektör olduğunu, geçen yıl 1,2 milyar Dolar civarında olan ihracatın bu yılın ilk 11 ayında 1,4 milyar doları aştığını, yıl sonu itibariyle de 1,5 milyar doları geçmesinin beklendiğini söyledi.
Son 15-20 yılda Gaziantep'in "inanılmaz bir atak yaparak" makine halıcılığını en üst seviyelere çıkardığını dile getiren Ölçen, "Gaziantep'in makine halıcığında günlük üretim kapasitesi 1 milyon metrekare. Bunun büyük bir bölümü de ihracata gidiyor. Bu kentimizde üretim yapan, bugünyada tanınmış çok sayıda markamız var" dedi.
Önceki yıllarda geleneksel el halıcığı denince Demirci, Isparta gibi merkezlerin öne çıktığını anlatan Ölçen, "Ancak teknolojik olarak kendini çok iyi şekilde yenileyen Gaziantep karşısında duramadı bu merkezler. El halıcılığı tamamen bitti diyebiliriz. Demirci ve Isparta'da üretilen makine halıları ise tüketiciler tarafından rağbet görmez oldu, çünkü daha ekonomik halılara yöneldiler" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.