Isparta Halısının Yeniden Canlanması İçin Teşvik Bekleniyor

Maddi imkansızlıklar nedeniyle biten Isparta Halı’sının yeniden canlanması için acilen teşvik bekleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2013 14:17
Isparta Halısının Yeniden Canlanması İçin Teşvik Bekleniyor

Yapılan hatalar yüzünden biten ve Gaziantep’e kaptırılan Isparta halısını bugünlerde kimse dokumuyor. En büyük nedeni ise günlüğü 10-20 TL’ye kimsenin tezgaha oturmaması. Makine halıları ve Çin pazarına yenik düşen Isparta halısı, acilen destek bekliyor.

Yurtdışından gelen ucuz halılar günümüz moda renklerini üzerinde barındırdığı için ve her türlü dekora uygunluğundan dolayı parça halı olayını bitirdi.

Isparta halılarının kaliteli olmasına rağmen ithal halıların ucuz ve renk çeşitliliği bakımından zengin olması vatandaşı başka yöne itti. Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Şenol Halıcılık İşletmecisi Mehmet Ali Şenol, Isparta halısının tekrar kazanılmasının imkansız gibi bir şey olduğunu söyledi.

Şenol: “Artık ilimizde Isparta halısının dokuyan kimse kalmadı. Diyelim ki bulduk, kimse günlük 10-20 TL’ye bunun yapmaz en aşağı günlük 35-40 lira verilmesi lazım. Ayrıca halının maliyeti yüksek. Isparta’da yaz mevsiminde düşük ücretle bu halıyı dokutamayız, nedeni ise ilimiz tarım şehri olduğu için işçilerimiz gül, halı ve kiraz toplamaya gidiyor. Yani oraların yevmiyeleri halı dokuyucusundan daha fazla. Aslında halı dokuma işi tarım sektöründen daha kolay” dedi.

HALIYI BİTİREN SEBEP NE?
Şenol Halı sahibi Mehmet Ali Şenol’da, Isparta Halı’sını bitiren sebebine de sorduk. Aldığımız cevap ise oldukça düşündürücüydü. Şenol: “Ülke olarak ithalatı serbest bıraktık, kendi içerimizde ki üreticiyi koruyamadık. İşçiye verilen ücretler tatmin etmedi. Biz emeğimizi de pazarlayamadık” dedi.

GÜL VE ELMA KADAR DESTEK OLUNMADI
Şenol, Isparta halısının, gül ve elma kadar destek görmediği söyledi. Şenol: “Elma’da, Gül’de bizim ama Isparta Halısı’da bizim de ne yazık ki, Elma ve Gül’e verilen destek Halı’ya verilmedi. Bu sektörün tekrar ayakta kalması için maddi destek gerekiyor. Yetkililerimiz Isparta Halısına özel bir teşvik çıkartırlarsa belki yeniden hayat bulabilir” dedi.

''ISPARTA'LI DOKUDU AMA SAHİP ÇIKMADI''
Mehmet Ali Şenol, “Biz bu halıyı hep beraber kendimiz bitirdik. Dokumacılar kalitesiz boya kullandılar, halıyı sık dokumak yerine seyrek dokudular. Bunun yanında üretilen halılarımız tüccarlar tarafından yabancılara satıldı, kendimizden birilerine satılmadı işin devam edebilmesi engellendi. Ispartalı dokudu ama sahip çıkmadı. Yani hem işçilik olarak hem de sahiplenme olarak halımızın kalitesini düşürdük. Eskiden bir kalite standardı vardı, şimdi açık pazar durumu var ama pazar bizden kaçtı. Artık ilimizde halı dokunmuyor, Isparta Halısı ve halıcılığı öldü” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum