Isparta Halkı Bankalara Çalışıyor

Isparta’da vatandaşın 2012 yılı ilk üç ayında kullandığı kredi miktarı bir önceki döneme göre yüzde 25'lik artışla 2 milyar 282 milyon TL'ye ulaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mayıs 2012 14:11
Isparta Halkı Bankalara Çalışıyor

Isparta’da vatandaşın 2012 yılı ilk üç ayında kullandığı kredi miktarı bir önceki döneme göre yüzde 25'lik artışla 2 milyar 282 milyon TL'ye ulaştı. İlde herkes ortalama 5 bin 410 TL kredi kullandı. Isparta borcuna sadık şekilde borcunu ödüyor. Bankada yatan parasıyla bankalara olan borcu neredeyse eşit.

HARCAYAN ISPARTA

Son 10 yıl içerisinde ekonomik kriz sonrası alınan önlemler faizleri aşağı çekti. Faizlerin düşüşü yıllarca ertelenen konut, otomobil, beyaz eşya talebini arttırdı. Bankacılık sektöründeki çeşitli uygulamalar, farklı kampanya ve taksit imkanları vatandaşın harcama iştahıyla birleşince, fırsat buldukça para harcamayı seven bir Isparta portföyü ortay çıktı.

BİRİKTİRDİĞİ KADAR BORÇLANMIŞ

Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, Isparta bankalarının kredi/mevduat oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda.

Yani 2 milyar 222 bin lira mevduat birikimi yapan Isparta halkı, aynı dönemde 2 milyar 282 milyon kredi kullanmış. Bir başka deyişle, biriktirdiği paranın neredeyse tamamı kadar borçlanmış.

BORCUNA SADIK HALK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu verilerine göre Isparta’da vatandaşlar 2012 yılının ilk üç ayında 54 banka şubesinden toplam 2 mil-yar 282 milyon TL'lik kredi kullandı. İlde kredi kullanım tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttı. Geçen yılın aynı döneminde Isparta, 1 milyar 814 milyon TL'lik kredi kullandı.

Veriler, Ispartalının borcuna sadık bir halk olduğunu da kanıtladı. Kredi kullanım miktarı yükselirken takipteki alacak rakamı düştü.

Geçen yılın ilk üç ayında 60 milyon 708 bin TL olan kredi batağı bu yıl 57 milyon 876 bin TL'ye geriledi.

TÜKETİCİ KREDİSİNDE ARTIŞ

Veriler ilde kişi başına oranlandığında bankalardan 5 bin 400 TL kredi çekildiğini ortaya koyuyor. Yine kişi başına takibe düşen alacak miktarı 140 TL. Alınan kredilerin içinde en çok tüketici kredilerinin öne çıktığı görülüyor. Isparta halkının bu dönemde kullandığı tüketici kredi miktarı yüzde 30'luk artışla 486 milyon 938 bin TL'ye yükseldi. Geçen yılını aynı döneminde bu rakam 373 milyon 485 Bin TL idi.

KREDİ KARTI HARCAMASI KONUT KREDİSİNİ GEÇTİ

Veriler geçtiğimiz yıl tüketici kredilerinden sonra en çok kullanılan konut kredisinin bu yıl için yerini kredi kartı harcamalarına bıraktığını da ortaya koydu. Isparta’da bu dönem 275 milyon 602 bin TL'lik kredi kartı harcaması yapıldı. Geçen yıl aynı dönemde 210 milyon 230 bin TL'lik kredi kartından harcama gerçekleşti. Geçen yıl 218 milyon 197 bin TL olan konut kre-disi kullanımı bu yıl 251 milyon 560 bin TL. Taşıt kredisi kullanımı da geçen yıla göre yüzde 23'lük artışla milyon 184 bin TL ye yükseldi.

ISPARTA BİRİKTİRDİĞİ KADAR BORÇLANMIŞ

Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, Isparta bankalarının kredi/mevduat oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda. Yani 2 milyar 222. bin lira mevduat birikimi yapan Isparta halkı, aynı dönemde 2 milyar 282 milyon kredi kullanmış. Bir başka deyişle, biriktirdiği paranın neredeyse tamamı kadar borçlanmış.

BANKALARDA KİŞİ BAŞINA 5 BİN TL YATIYOR

Isparta’nın yastık altı diye nitelendirilen bankalarda yatan parası geçen yıla göre yüzde 10'luk artış gösterdi. Geçen yılın -ilk üç ayında Isparta’nın toplam mevduatı 2 milyar 17 milyon TL idi. Veriler ilde kişi başına oranlandığında, herkesin banka hesaplarında 5 bin 404 TL parası olduğunu söylüyor. Isparta genelinde 54 banka şubesi kredi kullandırıyor, mevduatınızı biriktiriyor. 76 bin 151 kişiye bir banka şubesi düşüyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum