Isparta Halkı Tüketmeyi Seviyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu,illerin tasarruf mevduatlarını ve kullanılan kredi miktarlarını açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Kasım 2011 10:28
Isparta Halkı Tüketmeyi Seviyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, illerin tasarruf mevduatlarını ve kullanılan kredi miktarlarını açıkladı.

Buna göre, Isparta’nın 2011 eylül ayı itibariyle tasarrufu 1 milyar 855 milyon lira. Bu rakamın krediyle yatırıma dönüşmesi ise sadece 500 milyon lira.

SDÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Maliye Bölümü Başkanı Doç.Dr.İbrahim Atilla Acar, tasarrufla yatırımların birbirini dengelemesi durumunda büyümenin olacağını, ancak Isparta’da böyle bir tablo olmadığını ifade etti. Acar, “Isparta’da 1 milyar 877 milyon civarında bir tasarruf mevduatı var. Bunun krediye dönüşen miktarı da 2 milyar 100 civarında. Ancak, tasarruftan daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Tasarruflarla yatırımların birbirini dengelemesi gerekiyor. Sonuçta, biz başkasının parasını kullanamıyoruz, biriken tasarruflar kadar yatırım yapabiliyoruz. 1 milyar 877 milyon lira civarında bankanın tasarrufu var, 2 milyar 100, bunun krediye dönüşmüşü. Ancak Isparta’daki kredilerin niteliğinde şöyle bir sorun var. 500 milyonu sadece yatırım için kullanılmış, 1 milyar 600 milyonu da tüketim için kullanımı. Yani araba kredileri, konut kredileri, tüketici kredileri, bireyseller. Olması gereken tüketime değil de yatırım için olması, illerin aynı zamanda girişimcilik performansını da göstermesi açısından önemli” dedi.

HİZMET SEKTÖRÜ GELİŞEN BİR ISPARTA

Maliye Bölüm Başkanı Acar, bu anlayışın sadece hizmet sektörünü tetikleyeceğini söylerken, bunda da istenen tabloyu anlattı. Acar, “Bu anlayışla, Isparta’da sanayi olmaz, ekonomide derinlik olmaz, Isparta’da hizmetler sektörü gelir. Üniversiteden, askeriyeden, yakında gelecek olan havacılık okuluyla da gelecek olan kişilerin getirmiş oldukları maaş ve sabit gelirler, Isparta’nın hizmetlerini geliştirir. Sanayide ya da fabrikada işçi sayısı azalır” dedi. Acar, hizmetler sektörünün çok iyi yönlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

KOMŞULAR, BİZİ SOLLADI

Acar, Isparta’nın rahatının en yakın illerde olmadığını da sözlerine ekledi. Acar, “Burdur’un 900 milyon civarında tasarrufu var bankada. Bunu krediye dönüştürme oranları 1.5 milyar. Bu kullanılan kredilerin de ortalama 250 milyon liralık kısmı ziraat ve balıkçılıkta kullanılmış. Isparta’da 277 milyon, Burdur’da 250 milyon. Isparta’nın bankalardaki tasarruf miktarı 2 milyara yakın, Burdur’un 1 milyar, ama onlar bizden daha fazla bunu krediye dönüştürerek, en az bizim kadar krediye dönüştürerek başarılı bir girişim performansı göstermişler” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.