Isparta ‘Hayat Boyu’ Öğreniyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar sonucunda Hayat Boyu Eğitim Projesi kapsamında Isparta’da yapılan çalışmaların kenti birinciliğe taşıdığı tespit edildi.

Yayınlanma:
Isparta ‘Hayat Boyu’ Öğreniyor

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu eğitim dışında, eğitim ve öğretimi hayat boyu devam edecek şekilde yaygınlaştırmak amacıyla politikalar oluşturmak, bunları uygulamak amacıyla başlatılan Hayat Boyu Eğitim projesi Isparta’da büyük ilgi gördü. Öyle ki, MEB’e bağlı Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmalar projenin Isparta’da birinci olduğunu tespit etti.

Isparta’da eğitimle alakalı tüm kamu, kurum ve kuruluşları Öğretmenevi VIP salonunda “Halk Eğitiminde işbirliği” konulu toplantıya katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Rahmi Ulu, Isparta ile ilgili önemli veriler aktardı.

Örgün eğitim içerisinde kendisine yer bulamayan, bulmak istemeyen veya yaşı geçen herkesle ilgili (14-65 yaş arası) eğitimlerinin bulunduğunu belirten Ulu, “Herkes eğitimden yararlanabilir. Biz buna Hayat Boyu Öğrenme diyoruz. Buradaki amacımız; Birincisi insanlara huzurlu hayat geçirmesini sağlamak, ikincisi iş sahibi olmalarına yardımcı olmak ve kendi kabiliyetlerini boş zamanlarında değerlendirmek ve onları ortaya çıkarmak” dedi.

MEZUN OLANLAR İŞSİZ KALMIYOR
Öte yandan Isparta’da eğitim alanında hizmet veren kuruluşların başarılarına dikkat çeken Rahmi Ulu, “İlimiz merkez ve ilçelerde Halk Eğitim Merkezi var. Bunun yanında önceden Çıraklık Eğitim olarak bilinen Mesleki Eğitim ve Turizm Eğitim Merkezi (TUREM) var. Bunların hepsi Hayat Boyu Öğrenme kurumunun altında görev yapıyorlar. Önceden Çıraklık Eğitim Merkezlerinden alınan belgelerle işyeri açılıyordu. Şimdi Hayat Boyu’na bağlı her kurum bunu yapabiliyor. Örneğin Halk Eğitim Merkezleri ustalık belgesi verebiliyor. TUREM, Türkiye’de 9 tane var. İlimizde bulunan TUREM görevini yapıyor. Şuanda çocuklar Antalya’daki otellerde staj yapıyor. Hatta bunlar mutlaka bir işe yerleşiyor. Mesleki Eğitim’de gelenler zaten iş sahibi. Çıraklıktan ustalığa yükselmek için eğitim alıyorlar” diye konuştu.

TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ
Diğer taraftan hayat boyu öğrenmeye bağlı kurumların istihdama yönelik önemli bir görev yaptıklarına da dikkat çeken Ulu, şunları söyledi; “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürünün de katılımıyla Antalya’da bir toplantı yapıldı. Biz Isparta olarak Türkiye 1. olmuşuz Türkiye ortalaması yüzde 7.8. Ama bizim yarı dönemde yaptığımız çalışmaların ortalaması yüzde 11.8. Yine Açıköğretim hizmetlerinde yarı dönemdeki oranımız da yüzde 11.8. Bu oran geçen yılın tamamından fazla. Buna açıköğretim liselerini de eklediğimiz de yüzde 13.7 oluyor. Açıköğretim’de şu anda 7916 kişi Isparta’da eğitim görüyor. Bunun büyük çoğunluğunu liseliler oluşturuyor.

ISPARTA’NIN YÜZDE 13’Ü BİZDEN FAYDALANIYOR
Eylül 2013-Mart 2014 arası 49 bin 500 kişi kurslara katılmış, bunlardan kurslara devam edenler de var. Eylül 2013’den bu yana il genelinde Halk Eğitim Merkezleri’nden istifade eden ve halen devam edenlerin sayısı nüfusu 417 bin olarak aldığımızda ortalama yüzde 13.7’ye denk geliyor.

Bin 752 KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK
Diğer taraftan 2012-2013 eğitim öğretim yılında merkez ilçede istihdama yönelik açılan 36 tür meslek kursu var. Bu kurslara 3458 kursiyer katıldı ve tamamı belge aldı. Bunlar doğrudan istihdama yönelik. Bu kişilerin 1752’si şuanda bir işte çalışıyor.

7 EYLÜL KADAR HERKES HİJYEN EĞİTİM ALMAK ZORUNDA
Bu arada son zamanlarda önemli çalışmalarımızdan birisi de hijyen eğitimi. Hijyen eğitimi artık işe girecek herkes için mecburi. Kursa katılıp belge alınıyor. Bu belge işe girecekler için aranan şartlar arasında. Önceden işte çalışanlara 6 ayda bir portföy muayenesi vardı. O artık uygulanmıyor. Şuanda yaklaşık 2000 kişiye eğitim vermiş durumdayız. Diğer kurumlarla büyük protokol hazırlığındayız. Bu protokolleri yaptığımız zaman ilimizdeki tüm çalışanlar hijyen eğitiminden geçirilmiş olacak. 7 Eylül’e kadar çalışan herkes bu eğitimi almak zorunda.

OKUMA YAZMA KURSLARINA TALEP VAR
Son olarak ilimizde okuma yazma kurslarına katılanlar var. 75 kurs açılmış, bu kurslara 279 kişi katılmış. Bir kişi bile olsa bu kursu açmak zorundayız. Meslek kurslarında toplam 785 kurs açılmış, 19 bin 923 kişi kursa katılmış. Tamam. Okuma yazma oranı çok yüksek bir iliz ama halen daha okuma yazma kurslarına katılan vatandaşlarımız var. Bu önemli.”

KURSLARA 33 BİN 333 KİŞİ KATILDI
Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Ahmet Salih ise 1 Eylül 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında bin 362 kurs açtıklarını ve bu kurslara 33 bin 333 kursiyerin katıldığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum