Isparta Hızlı Tren Projesinin Neresinde?

Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı Isparta’nın Hızlı Tren Projesi kapsamında olmadığını belirterek konuya ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2013 12:40
Isparta Hızlı Tren Projesinin Neresinde?

Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı, düzenlediği basın toplantısında hızlı tren projensin Isparta’da gündeme alınmamasını eleştirdi. Akıllı, “Isparta’nın gündeminde hiç olmayan fakat gerek Isparta ekonomisinde ve gerekse Isparta geleceğinde önemli bir yeri olan projelerden birisi de Hızlı Tren konusudur. Hızlı, ekonomik ve sağlıklı ulaşımı olmayan illerde yatırım ve sanayileşme son derece azalır, istihdam olmaz ve şehir cazibesini kaybeder” ifadelerini kullandı.

AÇIKLAYICI BİLGİLER VERİLMİYOR
Konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında hızlı tren konusunda Isparta kamuoyuna açıklayıcı bir bilgi verilmediğini de dile getiren Akıllı, “Hızlı trenle ilgili maalesef Isparta’ da hiç gündem oluşmamış ve hiç de açıklayıcı bilgi verilmemiştir. Yapmış olduğumuz araştırmalara göre maalesef Isparta şu anda Hızlı Tren Projesi kapsamında değildir. Ulusal gazetelerden de anlaşıldığı gibi Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir yolları (TCDD) genel müdürü Sn. Süleyman Karaman’ın açıklamalarına göre Afyon Ankara arası iki yılda Ankara-Afyon-İzmir hızlı tren hattının ise 3 yıl içinde tamamlanacağını ve bu sayede Afyon - Ankara arasının (257 km) bir saat 15 dakikaya düşeceğini, böylelikle evi Afyon da olup da Ankara da okuyan öğrenci veya çalışanların günübirlik gidip gelebileceklerini belirtmişlerdir. Isparta Antalya hattı ise Afyon, Ankara hattının tam yarısı olup hızlı tren ile de Isparta dan Antalya’ya 40 dk. Gidilecektir” dedi.

ANTALYA LOBİSİ CİDDİ ÇALIŞTI
Hızlı tren konusunda Antalya Lobisinin ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu kaydeden Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı, “Afyon - Antalya hattı hızlı trenin de senelerce fizibilite çalışmaları yapılarak güzergah Afyon - Burdur, Bucak - Antalya olarak planlanmıştır. Yinede son planlamalarda Hızlı tren hattının Antalya Düzler çamı ve Döşeme altı hattından geçeceği ve Antalya limanına ulaşacağı fakat bu hatta Antalya’nın içme suyu kaynaklarının bulunması ve yine Dünya’da yaşayan en safkan alageyiklerin yaşadığı olan Düzler çamının muhtelif tahribatlara uğrayacağı için “Çevre Etki Değerlendirme” (ÇED) raporu doğrultusunda Orman ve Su işleri Bakanlığı hat güzergahından rahatsız oldukları anlaşılmaktadır. Bu hususta alternatif güzergah belirlenerek yetkililere sunulmuştur. Fakat yinede 2 ay içinde bu konu görüşülerek karara bağlanacağı belirtilmektedir. Burada bütün amaç Antalya’nın orta Anadolu illeri ile bağlantısının sağlanmasıdır. Projenin gerçekleşmesi ile Antalya; Isparta haricinde orta Anadolu’nun tamamına hızlı tren ile bağlantısı sağlanmış olacaktır. Yine bu arada Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir hızlı tren hattı ÇED raporları düzgün çıkmış olup proje 2023 programının içerisine alınacağı belirtilmektedir. Bütün bu işlemler için Antalya milletvekilleri, Antalya valisi Sn. Dr. Mehmet Altıparmak, Antalya büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Sn. Çetin Osman Budak, Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) Başkanı Sn. Mustafa Satıcı ve Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Sn. Cavit ARI konu hakkında uzun zamandır çalıştıkları aşikardır ve bu konu zaman zaman ulusal gazetelerle kamuoyuna duyurulmuştur” dedi.

EN PAHALISINI KULLANIYORUZ
Isparta’nın hızlı tren projesinin hiçbir noktasında yer alamadığına işaret eden Akıllı, “Isparta hızlı tren projesinin hiçbir noktasında maalesef yoktur. Hızlı tren duble yoldan çok ama çok önemlidir. Bütün batılı ülkelerde en yaygın ve en ucuz ulaşım ve taşımacılık araçlarının başında demiryolu ulaşımı geldiği tartışmasızdır. Ayrıca Türkiye dünyada 8. Avrupa da ise 6. Hızlı tren ülkesidir. ajansotuziki Dünyada belli başlı 4 ulaşım ve taşımacılık seçeneği vardır. Bunları ucuzdan pahalıya sıralayacak olursak; Deniz yolu ulaşımı, Demir yolu ulaşımı, Kara yolu ulaşımı, Hava yolu ulaşımı şeklindedir. Burada dikkat edildiği gibi en ucuz ve en ekonomik insan ve yük taşımacılığı olan deniz ulaşımı ancak sınırları denize nazır ve limanı olan illerde mümkündür. Isparta olarak biz bu imkan dan doğal olarak mahrumuz. Diğer ulaşım kaynakları nazari dikkate alınırsa demir yolu hattımız ve alt yapımız ile uluslararası düzeyde hava alanımız mevcut olmasına rağmen ne gariptir ki her ikisi de ulaşıma kapalı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

KARAYOLUNDA DA ŞANSLI DEĞİLİZ
Isparta’nın ulaşım konusunda sadece karayoluna mahkum kaldığını bu anlamda da yeterince şanslı bir il olmadığına değinen Akıllı, “Isparta diğer şehirlerarası ulaşım itibariyle sadece ve sadece kara yolu ulaşımına sahiptir. Karayolu ulaşımında da maalesef diğer iller kadar şanslı değiliz. Ne tekim komşumuz Afyon tüm çıkışları duble yol ile donatılmış durumda ve birçok yönden avantajlı olup yine tüm anayolların kesiştiği bir il olması dolayısıyla çok şanslı bir konumdadır. Ve yine komşumuz Burdur’da Antalya’ya çift yol (duble yol) ile bağlı olduğu gibi şuanda hızlı tren güzergahına da dahil edilmişlerdir. Burdur hiçbir zaman Isparta’nın rakibi gibi düşünülemez ve düşünmekte son derece yanlış ve hatalıdır. Zira Burdur bizim en yakın komşumuz ve aynı zamanda en yakın ilçesi kadar yakın olup sadece 23 km. mesafedir.Isparta-Burdur arası kestirim yol mutlaka duble yola dönüştürülecektir. Zaten bu hususta çalışmaların olduğunu biliyoruz” dedi.

SONRAKİ NESİLLER BİZİ SUÇLAYACAK
Biz tüm Ispartalılar olarak eğer bu güzel ilin ekmeğini yiyor, suyunu içiyor, havasını da teneffüs ediyorsak mutlak ve mutlak hızlı trenin Isparta dan geçmesini temin etmeliyiz. Bunun şu anda en mantıksal yolu Afyon dan çıkan hızlı Trenin Isparta organize sanayisinde bir V çıkış ile bir hattının Gümüşgün-Burdur-Bucak-Antalya’ya diğer V çıkış hattının Gümüşgün-Isparta-Ağlasun-Çeltikçi güzergahı ile ajans32  Antalya’ya bağlanmasını sağlamamız gerekir. Böylelikle hem Burdur hem Isparta hızlı trenden istifade etmiş olacaktır. Hızlı Tren güzergahının Afyon-Isparta Dereboğazı yolundan Aksu’ya bağlanması fizibilite etütleri doğrultusunda çok sayıda tünel gereksinimi olduğundan ve hattın coğrafi yapısı zorluğundan dolayı son derece pahalı bir güzergah olduğu belirlenmiştir. Tren taşımacılığı çok daha emniyetli, seri ve çok daha ekonomiktir. Bunu zaman içinde hepimiz göreceğiz. Bizim bu projenin içinde yer almamız gerekir şayet biz bunu 2 ay içerisinde gerçekleştiremez ve şu anki yatırım programı içerisinde yer almaz isek bizden sonraki nesiller bizi ebediyen suçlayacaklardır” ifadelerini kullandı.

YÜRÜYÜŞLE EYLEMLE OLMAZ
Büyük projelerin yürüyüş, muhalif eylemler gibi yöntemlerle çözülemeyeceğini söyleyen Akıllı, “Bu tip büyük projeler halkın yürüyüşüyle, muhtelif eylemleriyle ve hatta tavır koyarak asla çözülemez gerçek çözümün tek yolu iyi niyet kuralları içerisinde çağdaş ve medeni görüşmeler ile konular masaya yatırılarak enine-boyuna tartışılarak ve ikna metodu ile karara bağlanır. Isparta halkı büyük proje yapımlarından gerekli nasibini alamamıştır. Bundan dolayıdır ki birçok kesim ümit var değildir. Fakat biz bu hususta hiçbir zaman ümidimizi kaybetmeyerek ümit varız” dedi.

ZAMAN DAR RİSK BÜYÜK
Vali Memduh Oğuz önderliğinde tüm siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının tek yumak olarak çözüm üretmesi gerektiğini kaydeden Makine Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilciliği Başkanı Hasan Akıllı, “Biz Makine Mühendisleri odası olarak 40 yıldan fazla kamu hizmetinde bulunan ve bir fiil 25 yıl valilik hizmetini başarılı çalışmaları ile yürüten fakat yaş haddinden Ağustos 2013’de emekliliğe ayrılacak olan bilgi ve tecrübe yüklü aynı zamanda emeklilik sonrası Isparta’ya yerleşecek kadar Isparta sevdalısı valiye sahibiz. Biz Isparta da yaşayan Mühendisler olarak valimiz Memduh Oğuz önderliğinde tüm siyasiler, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ajans32 ve tüm sivil toplum örgütleri tek yumak olarak son derece önemli konunun çözümü için çareler üretmemiz gerekir. Neyin, ne zaman, nerede ve kimlerle çözüleceğinin programını yapalım. Zaman çok dar ve risk çok büyük olduğunu unutmayalım. Isparta’nın kenetlenme; kısa, orta ve uzun vadeli problemlerinin planlanması zamanıdır. Biz bir kamu yararına faaliyet gösteren meslek odasıyız. 340 üyemiz ile şehrimizin tüm işlerinde nerede ne şekilde bir görev verilirse varız ve hazırız. Aynı şekilde Isparta da yaşayan 1100 Mühendis, Mimar ve şehir Plancıları da üzerine düşen görevi yapacaklardan kamuoyunun hiç şüphesi olmasın yeter ki çalışmalarımız insanlık yararına Isparta yararına ve ülke yararına olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum