Isparta İl Genel Meclisinde Gündem: Deprem

İl Genel Meclisi toplantısına Vali Memduh Oğuz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ilçe ve belde belediye başkanları, SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, SDÜ’nün Jeofizik Bölümü’nde görev yapan öğretim üyeleri, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ocak 2012 16:35
Isparta İl Genel Meclisinde Gündem: Deprem

SDÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan İbicioğlu, olası depremler öncesinde alınması gereken önlemler için bilim adamı desteği sözü verdi. Rektör İbicioğlu, “Biz icra makamı değiliz, ancak sürükleyici rol alabiliriz. Binaların dayanıklılığının tespiti için alınacak cihazı SDÜ’ye konuşlandıralım” dedi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz, il genelindeki tüm binaların tespiti için gerekli olan röntgen cihazının 28 bin lira civarında olduğunu hatırlatarak, “Ben valilik yetkimi kullanarak her şeye varım, yeter ki can kaybı olmasın” dedi. Vali, depremle ilgili tüm çalışmalarda tek yetkinin il genel meclisinde olmasını teklif etti.

Geçen yılın son oturumunda İl Genel Meclisi Üyesi Kadir Şallı’nın gündeme alınmasını teklif ettiği deprem konusu, mecliste tarihi bir oturuma sahne oldu. Olası deprem öncesi deprem anında ve deprem sonrası alınacak tedbirler ilgili tüm kurumların katılımıyla masaya yatırıldı. Toplantı bugün de devam edecek. Çalışmadan çıkan sonuçlar rapor haline getirilecek.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, deprem öncesi hazırlıklar, Isparta’nın yapılaşma standartları, bundan sonra yapılacak konularla ilgili genel görüşme açtıklarını anımsatarak, “Isparta’da deprem konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Parça parça çalışmalar yerine bütünsel olarak ele almayı uygun gördük.  İnsanımızın canı her şeyden önemli. Biz meclis olarak bu hassasiyeti taşıyoruz. İnşallah bu görüşmeler sonrası Isparta’da birleştirici bir yol haritası çıkar”  dedi. 

BAŞKAN GÜNAYDIN, YEMİN ETTİ

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Türkiye’de bina sağlamlığı konusunda sıfır ölüm projesine girilemediğini, kökten çözüm bulunamadığını kaydetti. Hükümet’in kanun hazırlıklarını çok süratle yapılması temennisinde bulunan Günaydın, “İnşallah o kanunlar çıkar. Biz de kesin iradeyle bu sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Bugün dünyada kısa sürede hızlı bina röntgeni çeken bir cihaz var. P 25 adı verilen cihaz. Bu çok pahalı bir alet değil. Üniversitede ayrıca radar sistemi var. Bu sisteme betonun gücünü gösterebiliyor .Bu durumda  binanın yıkılıp yıkılmayacağını anlayabilmek çok kolay. Isparta’da 28 bin 780 inşaat var. Bunların içinde 100 bin 758 adet daire var. Isparta’da yapılacak deney sonrası örneğin çıkmaz ama 600 çürük bina çıkacağını farzedelim.  Bu binaları tespit ettikten sonra güçlendirmeye gerek yok. Binaların yıkılması gerekiyor.  Binalar yıkılıp yeniden yapılması dahilinde Isparta’da can kaybı sıfıra inecektir. Bunun için belediyemiz destek verebilir, SDÜ’den teknik yardım alınabilir. Ama bunun süratle yapılması gerekiyor. Vallahide billahi de bu çürük binaları temizleriz. Gerekirse ben Meclis’ten onay alır evleri yıkılan vatandaşlara maddi destek de veririm yeter ki vatandaşımız ölmesin” dedi.

SDÜ’DEN SÜRÜKLEYİCİ OLMA SÖZÜ

Deprem master planı konusunda SDÜ’nün her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydeden  Rektör Hasan İbicioğlu,  “Türkiye’de 19 buçuk milyon yapı var. Bunları yüzde 55i birinci derece deprem bölgesinde binaların yüzde 65’inden fazlası kaçak ve ruhsatsız  büyüklüğü 5,5”i geçen depremde can ve mal kaybı oluyor. Geçtiğimiz yüzyılda yüz bin can kaybı yaşamışız. Isparta’da 1914 ve 71 depremleri çok sayıda can ve mal kayıplarına neden olmuş. Bugünün konusu depreme karşı ne gibi hazırlık yapılabilir. Problemi böyle ortaya koymak gerekiyor. Bir organizasyonda finansal unsurlar gerekiyor. Deprem konusunda finansal sorunlar var ama çözümü var. Başka bir problem insan kaynağı böyle bir konuda da problem yok yeter ki organizasyonu oluşturalım yeterince mühendis araştırmacı var. Geriye ne kalıyor teknolojik sorunlar. Teknolojik sorunların da çözümleri var. Elimizdeki araç gereçlerle binaların analizine ilişkin yeterli donanım var. Tüm kesimler bu toplantıda. Herkes de bir istek var. Burada  sorun organizasyon sorunuysa biz diyoruz ki işin tarafları bir araya gelsin Kanun çıkmasını beklemeye gerek yok. Üzerimize üniversite olarak ne düşüyorsa yapmaya hazırız.  İhtiyaç duyacağınız insan kaynağını emrinize sunmak bizim için büyük keyif. Mademki biz Isparta’nın üniversitesiyiz bu konuda sürükleyici rol da oynarız. İcra yapma yetkisi öncelikle sizlerin. Ama biz sizin icranızı kolaylaştıracak her türlü teknolojik ve insan kaynağı altyapısını temin edebiliriz. Sizin uygun göreceğiniz tüm sorumluluğu almaya hazırız. Bir takım aletlerin alınması gündemde. Bizim üniversitemizde teknoloji stokumuz var. Eğer siz de takdir buyurursanız bu teknolojileri birlikte alır birlikte kullanama yoluna gidersek yarın sürdürülebilirlik açısından diğer teknolojik aygıtlarla birlikte ölçek ekonomisi oluşturup daha rantabl sonuçlar alınabilir. Isparta’nın deprem master planını hazırlamaya akademik liderlik yapmaya, problem çözmeye yönelik uzmanlık vermeye hazırız” dedi.

VALİ OĞUZ: MECLİS YETKİLİ OLMALI

Önceliğin olası depremde ölüm oranını sıfıra indirmek olması gerektiğini belirten Vali Memduh Oğuz da“Kuvvetle muhtemel bir tehdit karşısında ne yapabiliriz sorusuna yanıt aramak için buradayız. Probleme çözülebilir yerinden başlamak gerekiyor. Belediye Başkanımıza tamamen katılıyorum. Yük çok ağır. Meseleyi toptan halletmeye gücünüz yetmiyor. Önce ölüm oranını sıfıra indirmek gerekiyor. Yüzde yüz ölüme sebebiyet verecek  binaları tespit edip yenilediğimizde çok önemli bir işi halletmiş olacağız. Adedi 30 bin TL olan P 25 cihazıyla tüm binaların röntgeni çekilecek.  Eldeki raporumuzla bizim şu kadar binamız çökecek dediğimizde bunun finansmanı da mutlaka buluruz.  Bu konuda Vali yetkilidir. Vali, kişi can ve mal güvenliği için gereken tedbiri alır. Meclis çok önemli bir çalışma yapıyor. Türkiye’ye örnek olabilecek çalışma. Depremle ilgili stratejik plan yetkisi de İl Genel Meclisi’nde olmalı. Alınacak tüm tedbirlerde tam yetkili olmalı.  Eğer böyle olursa Merkezi İdare, yük altında kalmaz. Yıkılacak binaları tespit ettik. Peki aynı yere mi yapılacak? Yeni bir 600 konutluk alan oluşturup yeni bir şehir kurabilirsiniz. Yeni yerleşim alanları oluşturabilirsiniz. Isparta’da bunun için şartlar müsait ve ciddi destek de bulunur. Vali olarak tüm sorumlulukları üstlenmeye hazırım. Bu konuda yapılacak tüm çalışmalara varım” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.