Isparta İstanbul’daydı…

Isparta İstanbul’daydı…

Yayınlanma:
Isparta İstanbul’daydı…

Yaklaşık 35 Sivil Toplum Kuruluşu’nun katılımıyla İstanbul Yalvaçlılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nde düzenlenen “Isparta İstanbul’da” toplantısının sonuç bildirgesinde ‘yaşanabilir doğa’ vurgusu yapıldı. Çevre dernekleri özellikle Eğirdir Gölü ve Mermer Ocakları konusunda duyarlılık çağrısı yaptı. 

Yaklaşık 35 Sivil Toplum Kuruluşu’nun katılımıyla İstanbul Yalvaçlılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YKDYD)’nde düzenlenen “Isparta İstanbul’da” toplantısı Cumartesi günü gerçekleştirildi. 

Katılımın oldukça yüksek olduğu toplantıda açılış konuşmasını ev sahibi dernek başkanı Ali Mahir Kadayıfcı yaptı. Kadayıfçı konuşmasında “Bildiğiniz üzere Isparta ve çevresi uzun zamandan buyana doğa tahribatı ve çevre kirliliği ile boğuşuyor. Tarım ilaçları ve yerleşim birimlerinin atıkları ile göl kirliliği, mermer ocaklarının doğal yapıyı tahrip ederek yarattığı sorunlar ve üstüne göl yakınında yapılması gündemde olan duble yol yapımının çevreye ve göle vereceği zararları konuşacağımız bu toplantının faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Isparta Gönül Birliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Uysal ise; “Tabiat, mimari, müzik, sanat mirası ölçülemeyecek seviyede; ancak öğrenme, yaşatma ve sahip çıkma açısından iyi bir noktada değiliz. Kaybedilen değerlerin tekrar elde edilmesi genellikle mümkün değil. Bölgemiz, özellikle Isparta keşfe ve titizlikle korunmaya layık değerler açısından çok zengin. Bize yakışan mirasyedi değil emanetçi duygu ve sorumluluğunu taşımak ve yaşatmaktır” ifadelerini kullandı. 

Toplantıda Sütçüler Dayanışma Derneği adına “Sütçülerliler Mermer Ocaklarına Artık Dur Diyor” başlıklı bir sunum yapıldı. Yapılan sunumda; Sütçülerde 2015 yılı sonu itibariyle 115 mermer ocağına ruhsat verildiği ve bu rakamın bugün 154 olarak tespit edildiği vurgulandı. Mermer Ocağı işletmecilerin 100 hektar altında alanlar için ÇED raporu istenmemesi sebebiyle 99 hektarlık parçalı alanlarda ÇED raporu almadan ruhsat alabildiklerine işaret edilen sunumda yöre köylüsünün önemli geçim kaynakları arasında olan arıcılık için  bakanlıkça  kovan başına destek verilirken, diğer taraftan aynı yerlerde arıcılığın yok olmasına neden olan mermer ocaklarının gürültü ve toz kaynağını oluşturan mermer ocaklarına izin verilmesinin büyük bir çelişki olduğu savunuldu. Sunumda mücadelede asıl işin köylüye ve köy muhtarlarına düştüğü ifade edildi. 

Prof. Dr. Rukiye Eker de Mermer ve Taşocaklarının çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Prof. Dr. Eker; mermer ocaklarındaki işlemler sırasında silica denilen mineralin çevreye yayılması sonucunda silikozis denilen bir akciğer hastalığının ortaya çıktığını belirterek, bu hastalığın başladıktan sonra geri dönüşümsüz olduğunu, solunum yetersizliği yapacağını,son zamanlarda da akciğer problemine ilaveten bağ dokusu hastalıkları ve artritin de ilave olduğu yeni hastalıkların tanımlandığını anlattı.  

Toplantıda Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici de Eğirdir Gölü Havzası ve Eğirdir Gölü Özel Hükümleri konusunda bir sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Kesici, Eğirdir Gölü Havzasının; Isparta için  sosyo-ekonomik ve sağlıklı yaşam yönünden büyük öneme sahip olduğunu kaydederek, son günlerde Isparta’nın  gündeminde yer alan Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin iptali konusunda bilgi kirlilikleri olduğunu belirtti.

Eğirdir Gölü’nün; 30 yıldır çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle korunamamsı nedeniyle, 2012 yılında Eğirdir Gölüne özgü olarak; özel hüküm çıkarıldığını anlatan Kesici, “Özel hükümler içerisinde; göl kıyısındaki mevcut yol güzergahına (Isparta-Gelendost) yeni bir karayolu yapılamayacağı bildirilmektedir. Bu güzergah yıllar içerisinde sürekli olarak yasaya uygun olarak genişletilmektedir. Yol önceki yıllardaki gibi bilhassa İzmir Konya-Adana vb. şehirlere ulaşımda çok az kullanılmaktadır. İstatistiksel olarak buradaki kaza oranları da kayda değer değildir. Güzergah üzerinde coğrafik nedenle dar olan bazı kesimler de vardır. Yeni yola, karşı olmamız mümkün değildir. Buraya yapılacak yol dolgu olmadan, yapılara yol açmadan, emsal teşkil etmeden, viyadük ve tünellerle genişletilebilir. Enerjimizi yola değil de, yöremizin yaşamsal sorunları için harcamamız gerekmektedir” dedi. 

Isparta İstanbul’da toplantısının sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı; 

*İstanbul Yalvaçlılar Derneğinde yapılan toplantıda katılımcı sayısının ve heyecanının yüksek olması ve insanlarımızın doğdukları yerlere doydukları yerden bakışı ve ilgisi memnuniyet vericidir. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

*Bu toplantıda, hiç bir ön yargı söz konusu olmadan bilim insanlarının verileri ve çok faydalı bilgilendirmeleri ve yapılması gerekenler konusunda önemli bilgi -sonuçlar alınmıştır. 

*Her şeyden önemlisi ciddi çevre sorunları içerisinde olan hemşerilerimizin, burada anlatılanlarla birlikte neler yapılabileceği hakkında bilgilendirilmelidir ve destek çalışmalarına başlanılmalıdır.

*Yöremizdeki sorunlarını burada dile getiren ve çözüm yolları sunan değerli bilim insanı hemşerilerimizin de katılacağı İstanbul Yalvaçlılar Kül. Day. Derneğinde; Sayın Isparta Valisi, Kaymakamlar, il ve ilçe belediye başkanlarının katılımı ile yemekli bir toplantı organize etmeliyiz.

*Mermer ocaklarının sorunları ve çözümü konusunda SÜYAD ve Sütçüler Dayanışma Platformu birlikte çalışarak, yöredeki insanlarımızın bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

*ISVAK ve ISİAD dernekleri; Isparta’mızla ilgili konularda iletişim görevini üstlenerek, yöremiz insanlarıyla birliktelik sağlamalı.

*Eğirdir Gölü, Taş ve Mermer Ocakları, Doğal Gaz, İyi tarım konularında duyarlılıklarımızın daha fazla olması ve bu konuların sürekli gündemde tutulmasını ve bu önceliklerimizle ilgili kamu yetkililerinin almış oldukları tedbirleri ve uygulamaları öğrenmemiz ve takipçisi olmanın önceliklerimiz arasında yer alacağını saygılarımızla bildiririz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum