Isparta Merkeze Eczane Açamayacaklar!

Isparta Merkeze Eczane Açamayacaklar!

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2016 15:32
Isparta Merkeze Eczane Açamayacaklar!

Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, 2012 yılında çıkan kanun gereği 2013 yılında Eczacılık Fakültesi’ne giren ve 2018’de mezun olacak bir kişinin Isparta merkeze eczane açamayacağını belirtti.

Kanun gereği her 3 bin 500 kişiye bir eczane düşmesi gerektiğini ifade eden Garğın, bu sayının ilimiz merkezde şuanda bin 900 civarında olduğunu söyledi.

Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, sektörün ilimizdeki durumuyla ilgili bilgiler verdi. Isparta merkezde 109 tane eczane bulunduğunu dile getiren Garğın, bu sayının il genelinde 175 olduğunu ifade etti.

Garğın, 2012 yılında çıkan kanun gereği 2018’de Eczacılık Fakültesi’nden mezun olacakların Isparta merkeze eczane açamayacağını ifade etti.

2013’DE FAKÜLTEYE GİRENLER ISPARTA MERKEZE ECZANE AÇAMAYACAKLAR

Türkiye’nin batısında eczane yoğunluğu olduğunu belirten Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “Pasta daha çok bölünüyor. Doğu’ya doğru gittiğinde daha az eczane sayısı var. Eczane başına düşen kişi sayısı doğuda daha az, batıda daha fazla. Dolayısıyla sıkıntılar batıda daha fazla artıyor” dedi.

2012 yılında çıkan kanunu hatırlatan Garğın, şunları söyledi: “O kanunla 3 bin 500 kişiye bir sınırlama getirildi. Isparta merkezde artık bir eczane açılamayacak. 2013’de fakülteye girenler 2018’de mezun olacaklar, onlar Isparta merkeze bir eczane açamayacaklar. Ama kanun çıkmadan girenlerin hakkı var, onlar açabiliyorlar. 2018’den sonra bir sınırlama gelmiş olacak. Bizim istediğimiz bir kanundu. O dönemde tüm partilerin uzlaşmasıyla meclisten geçti. Eczane açılması için Isparta’nın nüfusunun artması lazım.  Isparta merkez için tabelada 214 bin yazıyor.  Bin 900 kişiye bir eczane düşüyor. Kanun 3 bin 500 diyor. o yüzden neredeyse yarı yarıya eczane sayımız fazla.İlçelerde de durum çok farklı değil. Merkezde bir yoğunluk var. İlçelerde açığımız yok. Sadece Sütçüler’de açığımız var. Sütçüler merkezde bir eczanemiz var. Ama diğer ilçelerde sınırlamaya göre sayı dolmuş durumdadır.”

ISPARTA MERKEZDE ECZANE SAYISI 115’LERE KADAR ÇIKMIŞTI

Kendisinin 2001 yılında eczane açtığını anlatan Garğın, o dönemde Isparta’nın 84’üncü eczanesi olduğunu dile getirdi. 2010 yılına kadar Isparta merkezde eczane sayısının 115’lere kafar çıktığını ifade eden Garğın, son 4-5 yıldır sayının 108-110’da sabit kaldığını bildirdi. 

44 TANE ECZACILIK FAKÜLTESİ VAR

Garğın sözlerine şöyle devam etti: “Yeni mezunlar odamıza geliyorlar, bizlerden fikir alıyor. Benim gördüğüm birkaç senedir yeni mezun meslektaşlarımın eczane açma gibi bir niyetleri yok. Devlet kurumuna atanmak için bekliyorlar. Ya da özel hastaneye giriyorlar. Türkiye’de 44 tane Eczacılık Fakültesi var. Bunlardan yaklaşık 23-24 fakülte öğrenci alıyor. Öğrenci alabilmesi için belli hocaların olması lazım. Hoca yoksa eğitim verilemiyor. 24 fakülteden mezunlarla sayımız artıyor. Ama 44 fakülte sayısı gerçekten fazla. 2001’de mezun olduğumda 7 tane fakülte vardı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.