Isparta Merkezinde Yeni Eczane Açılamayacak

Türk Eczacılar Birliği’nin yıllardır üzerinde çalıştığı eczacılık kanun taslağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tüm siyasi partilerin de desteğiyle kabul edildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2012 13:13
Isparta Merkezinde Yeni Eczane Açılamayacak
Yeni kanun birçok yeniliği de beraberinde getiriyor; eczacılara avukatlar gibi 1 yıl staj zorunluluğu getiriliyor. Eczane açmak zorlaşıyor.
 
Yeni kanunun ayrıntılarını Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ziya Örmeci, Gülkent Gazetesine anlattı.
 
Artık 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabileceğini belirten Örmeci, “Kriterlere göre şu anda Isparta’da 53 eczane fazla. Bu Isparta’ya uzun bir süre eczane açılamayacağı anlamına geliyor” dedi. Örmeci sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanuna göre, eczane açılabilmesi için gerekli olan ruhsatname konusunda meydana gelecek sorunların çözüm yeri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olacak. Eczane açmak üzere ruhsatnamesini almış bir eczacı, belediyeden ayrıca bir işyeri ruhsatı almayacak ve ödeme yapmayacak. Yasaya göre, serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde düzenlenecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek. Eczane açılması için kriterler belirlenirken ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre sınıflandırma yapılacak. Eczanelerde reçete sayısı ve ciro gibi kriterlere bakılarak ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu olacak.”
 
Eczacıya 1 defaya mahsus satma ve yer değiştirme hakkı
 
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ziya Örmeci, kanunla eczacılara bir defaya mahsus satma ve yer değiştirme hakkı getirildiğini ifade etti.
 
Kiralık diplomaya tasfiye
 
Bir başkasının eczacılık diplomasını kiralayarak faaliyet gösteren kişilerin işletmeleri “muvazaalı eczane” sayılacak. Bu durumdaki eczanelerin ruhsatı iptal edilecek ve 5 yıl süreyle yeni eczane açma izni verilmeyecek.
 
'Yardımcı Eczacı'lık Geliyor
 
Eczane açmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle bir eczanede "yardımcı eczacı" olarak çalışacak. Eczanelerde geleneksel tıbbi ürünler, alternatif tedavi yöntemi ürünleri, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar satılabilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.